Banca Transilvania face parte dintr-un nou program de granturi, de această dată cu destinaÅ£ie HoReCa, care înseamnă finanÅ£are nerambursabilă pentru IMM-urile din industria ospitalităÅ£ii: hoteluri, restaurante, pensiuni, agenÅ£ii de turism ÅŸi organizatori de evenimente, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:
Antreprenorii pot beneficia de finanÅ£are – ajutor de la stat, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului ÅŸi Turismului – de până la 20% din scăderea cifrei de afaceri din 2020, comparativ cu 2019, de maxim 800.000 de euro.
Peste 25.000 de clienÅ£i BT sunt eligibili pentru finanÅ£are nerambursabilă prin acest program – ca obiect de activitate, conform codurilor CAEN.
Cele mai importante noutăÅ£i cu care vine programul faÅ£ă de alte scheme de ajutare a antreprenorilor afectaÅ£i de pandemie:
– SusÅ£inere pentru toÅ£i: toate companiile eligibile primesc ajutor nerambursabil având în vedere că în program nu se aplică, aÅŸa cum a fost în alte programe, principiul primul venit, primul servit.
SolicitanÅ£ii depun cererea de finanÅ£are cu suma pentru care se încadrează (20% din diferenÅ£a cifrei de afaceri de la 2019 – 2020), iar dacă bugetul alocat va fi mai mic decât totalul solicitat de beneficiari, va fi împărÅ£it proporÅ£ional între ei.
Bugetul total pentru granturile HoReCa este de 2,5 miliarde
de lei.
ï‚· Criteriul de firmă în dificultate: sunt eligibile inclusiv microîntreprinderile ÅŸi întreprinderile mici care erau în dificultate la 31 decembrie 2019, cu condiÅ£ia să nu fie în insolvenÅ£ă până la data depunerii cererii de finanÅ£are.
ï‚· DocumentaÅ£ie obligatorie: odată cu cererea de finanÅ£are trebuie depusă AutorizaÅ£ia de funcÅ£ionare/Certificatul de clasificare/LicenÅ£a de turism etc., respectiv Raportul de expertiză contabilă/de audit care certifică baza de calcul folosită pentru stabilirea valorii grantului.
Este necesar ca raportul să fie întocmit de un contabil membru CECAR sau de un Auditor membru CAFR ÅŸi are rolul de a certifica valoarea încasărilor firmei pe fiecare cod CAEN.
ï‚· Acoperire mai mare a cheltuielilor: beneficiarii vor avea libertatea să plătească din aceste granturi toate cheltuielile care au legătură cu activitatea eligibilă desfăÅŸurată.
PaÅŸii necesari pentru accesarea granturilor pentru HoReCa:
ï‚· ObÅ£inerea raportului de expertiză contabilă/de audit;
ï‚· Accesarea platformei de granturi ÅŸi alegerea Băncii Transilvania, ca bancă parteneră;
ï‚· Completarea online a datelor de identificare;
ï‚· Solicitările sunt analizate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului ÅŸi Turismului, iar cele care se încadrează în cerinÅ£e, aprobate. Ulterior este semnat contractul de grant;
ï‚· După ce ministerul virează banii de grant către BT, banca îi transferă în contul firmei respective.
Cu ce vine Banca Transilvania pentru antreprenorii care se înscriu în program:
ï‚· Pentru clienÅ£ii BT, banca va deschide automat subcontul de grant, după primirea listei aplicanÅ£ilor de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului ÅŸi Turismului;
ï‚· Business-urile care aleg BT, dar nu sunt clienÅ£i ai Băncii Transilvania, îÅŸi pot deschide online cont curent (NEOcont business ). Firmele beneficiază automat de servicii de Internet & Mobile Banking. Banca va deschide automat subcontul de grant imediat ce primeÅŸte lista aplicanÅ£ilor de la minister;
ï‚· Costuri zero pentru toate tranzacÅ£iile în/din subcontul de grant BT;
ï‚· Credit-punte fără garanÅ£ii dacă firma are nevoie de bani până la primirea grantului de la minister.
Banca Transilvania este bancă principală în Programul OperaÅ£ional Competitivitate 2014 – 2020, iniÅ£iat anul trecut pentru susÅ£inerea antreprenorilor ÅŸi economiei, program care este încă în derulare. Prin Măsura 1 (cu finanÅ£ări de 2.000 de euro) ÅŸi Măsura 2 (cu finanÅ£ări de maxim 150.000 de euro), BT susÅ£ine peste 27.000 de firme, 53% din firmele înscrise în program alegând BT ca bancă parteneră. Banca Transilvania a realizat peste 15.000 de plăÅ£i către beneficiari, valoare de peste 1,4 miliarde de lei.