Romania este deosebit de vulnerabila la efectele negative ale crizei globale a creditelor, iar accelerarea inflatiei peste nivelul tintit de autoritati, de 3-5%, creste probabilitatea adoptarii unei politici monetare mai severe, potrivit vicepresedintelui regional al Bancii Mondiale, Shigeo Katsu.
In general, economiile sud-est europene, dependente intr-o mare masura de finantare externa, vor intampina dificultati in incercarea de a se sustrage impactului limitarii creditelor la nivel global, a declarat pentru Reuters Shigeo Katsu.
Nu numai Romania, ci si tarile baltice sunt deosebit de vulnerabile la criza creditelor, potrivit lui Katsu.
In ceea ce priveste statele balcanice in general, reprezentantul Bancii Mondiale a afirmat ca, pana in prezent, limitarea volumului de credite la nivel mondial, cauzata de problemele aparute pe piata creditelor ipotecare din SUA, nu a afectat inca aceasta regiune, unde avansul economic s-a plasat la un nivel ridicat in ultimii ani iar economiile incearca sa indeparteze urmele comunismului.
Cu toate acestea, bancile centrale din regiune trebuie sa isi mentina vigilenta si sa aiba in vedere implementarea unor conditii mai severe de creditare, pentru a raspunde riscurilor aferente limitarii imprumuturilor.
„Toata lumea este ingrijorata, intrucat lichiditatile de pe pietele financiare si de capital ale Uniunii Europene au inceput sa se epuizeze si este preocupata de mijloacele prin care ar trebui evaluate riscurile”, a declarat Katsu.
Sistemele financiare care nu sunt foarte complexe si care sunt dirijate intr-o mare masura de imprumuturile din strainatate sunt, in mod evident, cele mai vulnerabile, a adaugat el.
Þarile in proces de integrare in economia mondiala si, in special, in economia Uniunii Europene, ar putea fi cel mai puternic afectate.
„Ar fi foarte bine daca ar putea scapa, dar nu cred ca vor reusi, ci vor fi atinse (de limitarea creditelor – n.r.)”, a afirmat Katsu.