Exista doua tipuri de asigurari de viata. Prima categorie este cea a asigurarilor care acopera doar riscul pierderii vietii sau a invaliditatii, caz in care persoana asigurata primeste o suma de bani drept despagubire (suma asigurata).
Exista si asigurari de viata cu doua functii: una fiind cea clasica, descrisa mai sus, si a doua o componenta de economisire si investitii. Aceste asigurari se denumesc asigurari tip unit-linked (UL), cu componenta investitionala. Ceea ce inseamna ca o parte din banii platiti pentru prima de asigurare sunt investiti de firma de asigurari in diverse produse financiare, precum dobanzi bancare, titluri de stat, obligatiuni sau actiuni bursiere.
Modalitatea de investire a acestor bani se face sub forma unor programe de investitii.
Produsele UL sunt recomandatate atunci cand se doreste economisirea pe termen mediu si lung (peste 5 ani) sau in vederea pensionarii.
Economiile si investitiile necesita o perioada de timp lunga pentru a oferi randamente bune, iar in cazul in care un contract Unit Linked este anulat inainte de termen, se aplica taxe care in primii ani reduc valoarea economiilor.
Programele de investitii Aviva si ING
Aviva si ING sunt cele mai importante firme de asigurari de viata din Romania. Ambele companii ofera programe investitionale in lei sau in valuta.
Programele de investitii in valuta oferite de Aviva sunt in USD si EURO, iar cele de la ING sunt doar in USD.
Progamele de investitii in USD ale ING au obtinut un castig maxim de 6,82% pe an
In ultimul an, programele in USD de la ING au inregistrat preponderent cresteri, cea mai mare fiind la programul Albastru, de 6,82%.
Programul Albastru este un program cu un grad de risc scazut, si consta in repartizarea a 10% din investitie in instrumente de pe piata monetara, a 65% in obligatiuni pe termen mediu si lung emise de Statele Unite ale Americii si restul in actiuni ale companiilor infiintate, listate sau tranzactionate in Statele Unite ale Americii.
La data de 9 iulie, toate programele de investitii ale ING in USD au inregistrat pierderi comparativ cu saptamana trecuta.
Cea mai mare scadere la nivel anual a fost inregistrata de programul Rosu, care a scazut cu 10.09%.
Singurul program de la ING care a inregistrat cresteri fata de luna trecuta a fost Bond
Programul Bond a fost singurul program de investitii de la ING care a inregistrat cresteri in ultima luna. Valoarea unitatii pentru acest program a crescut cu 0,43%.
Aviva a reusit o performanta maxima mai mare, de 17,72% cu programul Conservator in USD
Cea mai puternica crestere din ultimul an a programelor investitionale in USD de la Aviva a fost inregistrata de programul Conservator. Cresterea inregistrata a fost de 17,72%. In luna precedenta, modificarile valorii unitatii au fost mici.
Programele Aviva in Euro continua tendinta de scadere
Nici programele in Euro ale Aviva nu stau prea bine in ultima perioada, scaderea pretului unitatii producandu-se la toate programele in ultima saptamana.
Programele ING in lei au adus un castig maxim de 5,43% pe an
Programele in RON de la ING au inregistrat, in ultima luna, cresteri modeste, cea mai mare fiind de 0.43% la programul BOND.
Cea mai mare crestere la programele investitionale in RON la nivel anual, 5,34 %, s-a inregistrat la programul Bond, un program cu un grad de risc foarte scazut.
Cea mai mare scadere a valorii unitatii s-a produs la programul Mixt 25, care a inregistrat o valoare cu 10.04% mai mica decat anul precedent.
Rezultate slabe pentru Aviva si la programele in lei
Singurul program de la Aviva in RON care a inregistrat cresteri este programul Practic, un program cu un nivel de risc scazut, al carui pret la unitate a crescut atat la nivel saptamanal cu 0,17% cat si anual, cu 5,68 %.
Concluzie
Persoanele care au ales sa investeasca prin intermediul asigurarilor unit-linked in dolari, au obtinut cel mai mare profit, de pana la 17,72%.Cei mai nefericiti au fost cei care au ales sa investeasca in euro, profitul maxim obtinut de acestia fiind de 0,24% pe an.Cei care au ales moneda nationala au avut un castig moderat, de maxim 5,43 de procente.