Populatia din zona Pietei 1 Mai din Bucuresti are de ales intre serviciile a trei banci comerciale a caror sedii sunt destul de apropiate: BRD si UniCredit, una linga alta, despartite doar de un magazin, iar in fata lor, Finansbank. Pentru a ajuta cititorii sa-si faca o imagine despre serviciile si produsele oferite de cele trei banci, ne-am propus sa vizitam sediile acestora in calitate de clienti. Primii pe lista au fost italienii de la UniCredit.

Banca cea mai apropiata de piata este UniCredit (sucursala Mihalache), care isi primeste clientii intr-o ambianta placuta, cu trei ghisee de plata si tot atitea birouri de consiliere pentru cei care doresc un credit, un card sau alte amanunte despre serviciile bancii. Din pacate, la cele trei birouri de consiliere lucra o singura domnisoara, astfel ca a trebuit sa astept citeva minute pina la plecarea clientului cu care era ocupata in acel moment. As fi vrut ca in timpul de asteptare sa consult o brosura a bancii privind creditul ipotecar, dar ia-o de unde nu-i. Din fericire, nu a trebuit sa astept prea mult, intrucit eram printre putinii clienti ai bancii. Angajata UniCredit s-a dovedit insa una dintre cele mai dragute si amabile din cite am intilnit la alte banci.

Atuurile si dezavantajele creditului imobiliar de la Unicredit

Conditiile pentru obtinerea unui credit imobiliar au fost identice cu cele prezentate celorlalte banci: BCR, BRD, Raiffeisen si ING: venit net pe familie de 18 milioane lei, existenta unui alt credit cu rata de 3 milioane lunar, vechime in munca de peste 3 ani, virsta de aproximativ 33 de ani. Fireste ca si angajata UniCredit, ca si toate reprezentantele altor banci, mi-a oferit ab initio varianta de credit in euro, intrucit cel in lei este mult mai dezavantajos, din doua puncte de vedere: suma creditului care poate fi obtinuta este mult mai mica (in jur de 6.000 de euro), pe cind in euro se poate obtine de la UniCredit o suma dubla, de aproximativ 11.000 de euro. „Este adevarat, suma maxima pe care o acordam noi poate fi mai mica decit la alte banci, insa e mai bine sa ai siguranta ca poti plati ratele lunare½, imi explica functionara. Este adevarat, BCR si BRD mi-au oferit posibilitatea de a imprumuta aproximativ 15.000 de euro in aceleasi conditii, insa Raiffeisen a avut o oferta asemanatoare cu UniCredit. Apoi, ca si in cazul altor banci, dobinda la creditul in lei este destul de mare, in jur de 25%, ceea ce inseamna ca vom plati rate duble ca valoare in comparatie cu un credit in euro.

In privinta costurilor, la o dobinda de 9,5%, pentru respectiva suma imprumutata de la UniCredit trebuie sa platesc lunar o rata de 131 de Euro, timp de 20 de ani. La semnarea contractului, banca percepe un comision de 1,6% din valoarea totala, cel putin 250 de euro. Un avantaj al bancii italiene este faptul ca ofera la acest credit o asigurare de viata gratuita, datorita unei polite comune, pentru toti clientii, contractata cu Tiriac Asigurari.

Fetele de la UniCredit au carti de vizita

Chiar daca fata de la ghiseul UniCredit parea putin repezita si nu tocmai coerenta, la finalul discutiei am fost destul de multumit de informatiile pe care le-am primit. Increderea in banca mi-a sporit atunci cind, inainte de a pleca, functionara mi-a lasat o carte de vizita si invitatia de a mai suna la banca, daca am nelamuriri. Ceea ce nu s-a intimplat la bancile importante precum BCR, BRD sau Raiffeisen. Am mai observat, ca si la celelalte banci, ca nici aceasta nu a si-a dat osteneala, sau nu a dorit, sa ma convinga sa aleg banca pe care o reprezinta pentru contractarea creditului de care eram interesat.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*