Salariul mediu net pe economie a crescut in noiembrie cu 4,3 procente fata de luna precedenta. Salariatii din banci sunt campioni absoluti si la acest capitol, cu o crestere salariala de nu mai putin de 29,8%!
O crestere substantiala a salariilor din banci se poate observa si in comparatie cu anul precedent. Astfel, in noiembrie 2004, castigul mediu net din acest sector era de numai 1.645 de RON, fata de 2.660 in noiembrie 2005, ceea ce inseamna o crestere de 61,7%. In comparatie, salariile din domeniul asigurarilor au avansat cu numai 3,1%.
Topul salariilor
(in RON net, pe luna noiembrie)
1. Banci: 2.660
2. Transporturi aeriene: 1824
3. Industria tutunului: 1674
4. Petrol: 1462
5. Asigurari, pensii: 1414
6. Comunicatii, Radio TV: 1296
7. Energie electrica, apa, gaze: 1242
8. Mineri: 1218
9. Gaze: 1207
10. Posta: 1193
Salariul mediu net pe economie: 774 RON
Salariul mediu net a inregistrat in luna noiembrie a anului 2005 o crestere cu 4,3 puncte procentuale fata de luna octombrie, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica. Concret, castigul mediu net a ajuns, in luna noiembrie, la o valoare de 774 RON, fata de 742 RON cat era in octombrie. Daca ne raportam la anul 2004, castigul mediu al lunii noiembrie 2005 este cu 24% mai mare decat castigul mediu al lunii noiembrie 2004.
Daca ne interesam de evolutia lui pe parcursul intregului an 2005, vom observa ca in ansamblu, castigul mediu a ajut o evolutie ascendenta, el crescand in fiecare luna, cu 2 exceptii: in lunile februarie si mai ale anului 2005 cand castigul mediu a scazut fata de lunile precente. Dupa cum am precizat, salariul mediu a crescut in general de la o luna la alta, insa in a doua jumatate a anului 2005, aceasta crestere a fost destul de timida, cu cateva mii de lei in fiecare luna. In luna noiembrie a fost parca o explozie.
Cauzele sunt:
-aflandu-ne la sfarsit de an, s-a inregistrat o crestere semnificativa a platii primelor si a stimulentelor in urmatoarele activitati: silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, industria miniera, comert, hoteluri si restaurante, intermedieri financiare, informatica si cercetare-dezvoltare;
– realizarea unei productii superioare fata de luna precedenta in activitatile: fabricarea articolelor de imbracaminte, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, industria de masini si aparate electrice, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, industria mijloacelor de transport rutier, captarea, tratarea si distributia apei, transporturi terestre , transporturi pe apa, transporturi aeriene;
-plata unor drepturi salariale pentru perioadele anterioare in administratia publica.
Salariile din banci au crescut cel mai mult
In marea majoritate a domeniilor, castigul mediu a crescut. Insa cum este si normal, in unele domenii el a crescut mai mult decat in altele, iar in unele categorii profesionale el a scazut.
Pe primul loc in cresterea salariului mediu net se situeaza sectorul bancar. Salariile nete din acest domeniu au crescut in noiembrie pana la 2660 RON (728 EURO), cu 29,8% mai mult decat in octombrie.
Raportand la castigul mediu net in economia romanesca, bancherii au castigat de 3 ori si jumatate mai mult.
Pe locul al doilea se afla angajatii din transporturile aeriene, al caror salariu a crescut cu 12 puncte procentuale, pana la 1824 RON (500 EURO).
Desi au inregistrat o scadere fata de luna octombrie, se mentin pe pozitia a treia a clasamaentului, angajatii companiilor producatoare de tigarete cu un castig mediu de 1674 RON (458 EURO).
Urmeaza in acest clasmaent functionarii publici, ce au inregistrat o crestere de 9 puncte procentuale fata de luna precedenta. Salariul mediu al unui functionar a fost in luna noiembrie de 1200 RON. Aceasta crestere este surprinzatoare deoarece aceasta categorie de angajati beneficiaza de cresteri salariale majore in lunile decembrie si ianuarie ale anului cand se acorda prime, bonusuri, si cel de-al treisprezecelea salariu. Asadar, ne asteptam la o noua crestere a salariilor in acest domeniu si pentru urmatoarele doua luni.
Domeniile in care castigul mediu a scazut sunt urmatoarele:
-salariatii din domeniul fabricariilor de tutun-o scadere cu 7,8%
-salariatii din domeniul activitatii de posta si curier-o scadere cu 1,1%
-salariatii din domeniul eliminarii deseurilor si a apelor uzate-93.2%
Domeniile in care s-au inregistrat cresteri remarcabile ale castigului mediu:
-angajatii din domeniul industriei extractive-crestere cu 10,6%
-angajatii din industria prelucrarii lemnului-crestere cu 7%
-angajatii din industria de masini si aparate electrice-crestere cu 8,6%
-angajatii din industria de echipamente pentru radio, televiziune si telecomunicatii-crestere cu 8%
-angajatii din industria mijloacelor de transport rutier-crestere cu 7,5%
-angajatii din transporturi aeriene-crestere cu 12,3%
-intermedieri financiari (cu exceptia activitatiilor de asigurare si a caselor de pensii ce au inregistrat o crestere cu doar 2,7%)-crestere cu 29,6%
angajatii din administratia publica-crestere cu 8,5%