Cu toate ca nici in luna martie evolutia pietei bursiere nu a fost lipsita de corectii, finalul trimestrului I al acestui an, gaseste Societatile de Investitii Financiare (SIF) cu un total al activelor nete de peste 8,7 mld. lei ceea ce reprezinta o apreciere lunara cu 4,2 % sau 12,3% crestere trimestriala, se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (Vezi documentul atasat).
Exprimat in moneda europeana, activul net cumulat al celor cinci SIF a fost la finele lunii raportate de 2,59 mld.€ adica cu peste 5,2% mai mult decat la finele lunii anterioare, sau cu 13,2% mai mult decat la finele anului 2006, interval in care leul a avut o usoara apreciere (0,8%) fata de moneda euro. Daca privim evolutia activelor nete comparativ cu nivelul din martie anul 2006, se constata ca activele nete s-au apreciat cu peste 26,5% in termeni lei si cu peste 32,7% in termeni euro, iar pe acest interval de timp, leul a cunoscut in raport cu moneda europeana o apreciere cu aproape 5%.
Privind in ansamblu cele cinci SIF, se observa ca evolutia activelor nete si a valorilor unitare, a cunoscut aprecierei atat pe luna martie cat si pe total trim. I. a.c. La nivelul primului trimestru, aceste aprecieri pornesc de la 5,3% la SIF Banat-Crisana si cresc pana la 20,9% la SIF Trasnilvania. In comparatie cu evolutia valorilor unitare ale activelor nete, evolutia preturilor de inchidere ne indica corectii la patru din cele cinci SIF, iar la unele chiar destul de insemnate. Privind cu 12 luni in urma se poate constata ca preturile de inchidere de atunci aratau ca si acum, un singur SIF cu crestere (atunci SIF Oltenia, acum SIF Transilvania) celelalte inregistrand corectii in limite asemanatoare cu cele din trim.I.a.c.
Privind in structura activelor, constatam ca investitiile financiare pe termen scurt care reprezentau la finele anului 2006 circa 73,% din activele totale ale celor cinci SIF, s-au apreciat, astfel ca la finele lunii martie acestea reprezentau 75,5% din activele toatale, iar aprecierea din cursul lunii martie a fost cu 5,6%, fata de nivelul lunii anterioare. Privita pe fiecare SIF in parte, evolutia investitiilor pe termen scurt a inregistrat in luna martie urmatoarele aprecieri: 17% SIF Banat-Crisana; 2,9% SIF Moldova; 3,9% SIF Muntenia si SIF Oltenia si 16,4% la SIF Transilvania.