Premierul Emil Boc a declarat ca, pana joi dupa-amiaza, 12 banci au depus oferte pentru programul guvernamental „Prima Casa”, in valoare totala de 814 milioane euro, in conditiile in care termenul de depunere expira la finalul zilei, iar dobanzile se incadreaza in limitele impuse de guvern.

„Astazi (joi, n.r.) expira termenul pana la care bancile pot trimite oferte pentru a se inscrie in programul guvernului „Prima Casa”. Pana la aceasta ora, au depus oferte 12 banci, in valoare de 814 milioane de euro. Toate ofertele se incadreaza in coordonatele stabilite de catre guvern, adica in acele limite maximale de dobanda pe care noi le-am pus cu diverse solutii, care inca nu pot fi cunoscute, intrucat termenul de depunere nu a expirat”, a spus Boc.

El a explicat ca vineri, dupa incheierea termenului de depunere a ofertelor, guvernul va putea preciza cate banci au depus oferte si care este valoarea acestora.

Presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Aurel ªaramet, a spus ca pana joi dimineata depusesera oferte Banca Transilvania, Volksbank, Raiffeisen Bank, Millennium Bank, Leumi, BRD-SocGen si ATE Bank, in timp ce Alpha Bank, Banca Romaneasca, CEC Bank si BCR anuntasera ca vor trimite ofertele pentru „Prima Casa ” pana la sfarsitul acestei zile.

De asemenea, Bancpost, Piraeus si Unicredit Þiriac Bank au anuntat ca au depus oferte pentru programul guvernamental.

Guvernul are la dispozitie un fond de un miliard de euro pentru garantarea creditelor ipotecare din programul Prima Casa.

Persoanele interesate de contractarea unui astfel de credit vor trebui sa achite un avans de 5% din pretul de achizitie, daca acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc sa ia un credit de peste 60.000 euro, vor trebui sa plateasca un avans de 3.000 euro plus diferenta dintre valoarea de achizitie a locuintei si 60.000 euro.

Premierul Emil Boc explica la finalul sedintei de guvern din 14 iunie ca bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei.

O alta conditie pe care trebuie sa o indeplineasca bancile care vor sa participe la programul Prima Casa este sa aiba „acoperire teritoriala la nivel national si judetean”, a mai spus Boc.

Plata garantiei ar urma sa fie data in termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plata de catre Fondul National de Garantare de la banca, iar sumele garantate vor fi platite de catre Ministerul Finantelor Publice din bugetul de stat. „Executarea se face de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in caz ca timp de 90 de zile nu poate plati”, preciza ministrul de finante, Gheorghe Pogea.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*