EDUCATIE FINANCIARA

Cum ne imprumutam intelept, astfel incat creditul sa nu se transforme mai tarziu intr-un cosmar

Situația actuală este una prielnică în contractarea unui credit imobiliar, având în vedere nivelul redus al dobânzilor și faptul că prețurile imobilelor sunt la un minim al ultimilor ani, spune Roxana Rebegeanu - Head of Retail Banking la Garanti Bank Romania, intr-un interviu acordat Bancherul.ro.

Contactless a fost nominalizat de Oxford Dictionary pentru castigarea titlului de cuvantul anului. Tu stii ce inseamna?

Contactless a fost nominalizat de Oxford Dictionary pentru castigarea titlului de cuvantul anului, concurs castigat de cuvantul vape, care inseamna sa fumezi tigari electronice (e-cigarettes). Cum usor se poate deduce, vape vine de la vapour sau vaporize, insemnand inhalarea si expirarea vaporilor (se pare ca nu fum) produsi de tigarile electronice. Deci daca nu e fum, nu poti spune ca fumezi, ci vaporizezi (in engleza) adica aburesti (probabil) in romana.

Ce este Factoring-ul: solutia pentru a scapa de grija incasarii la timp a facturilor

In actualul context economic dificil, companiile se confrunta deseori cu un deficit de lichiditate, intrucat nu incaseaza la timp facturile emise catre partenerii de afaceri. O solutie pentru eliminarea acestei probleme este factoringul, care presupune vanzarea facturii catre o banca sau alt furnizor de servicii de factoring, fima avand astfel acces imediat la lichiditati, urmanda ca banca sa-si recupereze ulterior contravaloarea facturii. Este vorba, asadar, de o finantare garantata cu o factura.

Mugur Isarescu, despre cum functioneaza bancile: printr-un fel de alchimie

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spune ca societatea trebuie sa inteleaga modul in care functioneaza bancile, si anume ca acestea nu dau credite din banii lor ci din fondurile celor care depun bani in banca, precum si din resursele investitorilor.

Conversia creditelor din valuta in lei, pe intelesul tuturor: in ce conditii ar putea accepta bancile sa schimbe creditele in CHF si euro, care este jurisprudenta in materie, ce spune directiva UE, care sunt interesele avocatilor si parlamentarilor

Conversia creditelor din valuta (franci elvetieni - CHF si euro) in lei este cu siguranta cel mai arzator subiect pe agenda industriei bancare in aceste zile, in contextul unei recente decizii a Tribunalului Galati in aceasta privinta, apreciata drept jurisprudenta in materie atat de avocati interesati sa castige bani si celebritate pe seama clientilor bancilor, cat si de parlamentari populisti care se pregatesc de alegerile din toamna.

Trei termeni de specialitate din domeniul bancar ce ne afecteaza pe toti, explicati pe intelesul tuturor de seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza

Deleveraging, provizioane, credite neperformante. Sunt trei cuvinte din jargonul bancar ce nu inseamna nimic pentru cei mai multi romani, dar care exprima niste fenomene din piata bancara cu un impact nebanuit pentru banci dar si pentru toti cei care au conturi, credite, depozite bancare. Seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza (foto), explica, pe intelesul tuturor, care este intelesul celor trei cuvinte si cum se reflecta acestea in masurile de supraveghere a bancilor pe care le adopta banca centrala, in activitatea bancilor si a relatiei acestora cu clientii.

Ce poti face daca banca ti-a vandut creditul ipotecar recuperatorilor de creante

Volksbank a anuntat astazi ca a vandut unui grup de fonduri de investitii straine peste 3.500 de credite ipotecare neperformante, cu o valoare totala de o jumatate de miliard de euro, cea mai mare tranzactie de acest tip de pana acum in Romania, cu un impact semnificativ asupra relatiei romanilor care detin aceste credite ipotecare si firmele de recuperare de credite, pe mana carora vor ajunge in final fostii clienti ai acestei banci, dar si ai altora.

 

Plata cu cardul in strainatate: 3 avantaje importante

In ciuda crizei, asadar a scaderii resurselor disponibile, tot mai multi romani descopera beneficiile platilor non-cash, cu ajutorul cardului. Romanii fac zilnic cumparaturi cu cardul in strainatate in valoare de 16,6 milioane de lei, efectuand 60.000 de tranzactii la POS-urile magazinelor din alte tari, ceea ce inseamna o medie de 276 lei pe tranzactie, adica in jur de 62 de euro, arata datele agretate ale BNR.

 

Cum facem cumparaturi in siguranta la magazinele online: 4 sfaturi de la specialisti

Internetul devine tot mai popular, asa incat tot mai multi dintre noi profitam de avantajele acestuia, printre care si cumparaturile de pe diverse magazine online, achitate de obicei cu cardul.

Putem astfel avea acces instant, la orice ora si din orice loc, la diverse marfuri pe care altfel ne este imposibil sa le cumparam, din cauza distantei sau a faptului ca nu exista altundeva, sau pentru a scuti timp si resurse cu plimbatul la magazine.

 

Cum face BNR profit, spre deosebire de o banca, si de ce a avut pierderi de 1,2 miliarde lei in 2013

Banca Nationala a Romaniei (BNR) este, fireste, o institutie unica, care functioneaza diferit de bancile comerciale, de aceea e bine de stiut ce fel de operatiuni financiare deruleaza aceasta si cum face profit, sau pierderi, cum s-a intamplat anul trecut, cand a raportat un rezultat negativ de 1,2 miliarde lei, dupa 5 ani in care a avut numai castiguri. In 2012, BNR a raportat un profit de aproape 700 milioane lei, iar in 2011 castiguri de 300 de milioane lei.