EDUCATIE FINANCIARA

Ce poti face daca banca ti-a vandut creditul ipotecar recuperatorilor de creante

Volksbank a anuntat astazi ca a vandut unui grup de fonduri de investitii straine peste 3.500 de credite ipotecare neperformante, cu o valoare totala de o jumatate de miliard de euro, cea mai mare tranzactie de acest tip de pana acum in Romania, cu un impact semnificativ asupra relatiei romanilor care detin aceste credite ipotecare si firmele de recuperare de credite, pe mana carora vor ajunge in final fostii clienti ai acestei banci, dar si ai altora.

 

Plata cu cardul in strainatate: 3 avantaje importante

In ciuda crizei, asadar a scaderii resurselor disponibile, tot mai multi romani descopera beneficiile platilor non-cash, cu ajutorul cardului. Romanii fac zilnic cumparaturi cu cardul in strainatate in valoare de 16,6 milioane de lei, efectuand 60.000 de tranzactii la POS-urile magazinelor din alte tari, ceea ce inseamna o medie de 276 lei pe tranzactie, adica in jur de 62 de euro, arata datele agretate ale BNR.

 

Cum facem cumparaturi in siguranta la magazinele online: 4 sfaturi de la specialisti

Internetul devine tot mai popular, asa incat tot mai multi dintre noi profitam de avantajele acestuia, printre care si cumparaturile de pe diverse magazine online, achitate de obicei cu cardul.

Putem astfel avea acces instant, la orice ora si din orice loc, la diverse marfuri pe care altfel ne este imposibil sa le cumparam, din cauza distantei sau a faptului ca nu exista altundeva, sau pentru a scuti timp si resurse cu plimbatul la magazine.

 

Cum face BNR profit, spre deosebire de o banca, si de ce a avut pierderi de 1,2 miliarde lei in 2013

Banca Nationala a Romaniei (BNR) este, fireste, o institutie unica, care functioneaza diferit de bancile comerciale, de aceea e bine de stiut ce fel de operatiuni financiare deruleaza aceasta si cum face profit, sau pierderi, cum s-a intamplat anul trecut, cand a raportat un rezultat negativ de 1,2 miliarde lei, dupa 5 ani in care a avut numai castiguri. In 2012, BNR a raportat un profit de aproape 700 milioane lei, iar in 2011 castiguri de 300 de milioane lei.

 

Curtea suprema din Ungaria a decis, in cazul Kasler vs. OTP Bank, ca ratele la creditul in valuta trebuie rambursate la cursul oficial al bancii nationale, nu la cursul de cumparare al bancii

 

Curtea Supremă a Ungariei, Kuria, a decis, ieri, in cazul Kasler vs. OTP Bank, in favoarea clientului bancii, stabilind ca banca a practicat un curs de schimb incorect la rambursarea ratelor la un credit ipotecar in franci elvetieni, adica un curs de vanzare al bancii, mai mare decat cel de cumparare utilizat la acordarea creditului. Curtea a decis ca de acum inainte rata la credit sa se plateasca la cursul oficial al bancii nationale a Ungariei.

 

 

Romanii nu mai merg la ghiseele bancilor, preferand serviciile bancare online. Ce operatiuni bancare putem face de la calculator, laptop, tableta sau smarphone

 

Unul dintre motivele pentru care nu mai vedem cozi la ghiseele bancilor este si faptul ca tot mai multa lume prefera sa-si administreze finantele din fata calculatorului, de pe tableta sau de pe telefonul mobil, cu ajutorul serviciului de internet banking. Bancomatele sunt basca, cum se zice. Toate bancile ofera acces la acest serviciu pe propriile site-uri, iar unele au lansat si aplicatii dedicate pentru smartphones sau telefoanele mobile clasice.

Care sunt tarifele executorilor judecatoresti pentru executarea silita (poprire) a unei datorii la credit? 15% din suma!

 

„Nu mi se pare corect ca acesti executori sa nu contacteze imprumutatul sa vada care este realitatea si cauza: are sau nu venit din ce trai? Dupa varsta de 55 ani, foarte greu mai gasim de munca, deci daca pensia este de 455 lei si mi se opreste jumatate, credeti ca pot trai cu 227,5 lei? Mai am si alte datorii”, intreaba o doamna pensionara pe site-ul Reclamatiibanci.ro.

Ion si Vasile, la banca: unul a depus 1 euro, altul l-a imprumutat, la cursul de 3,5 lei. Ce se intampla peste o luna, cand euro ajunge la 4,5 lei, iar Vasile vrea sa-si plateasca rata la alt curs, cum a auzit el de la unguri

Problema achitarii ratelor la creditele in valuta la cursul la care a fost obtinut creditul, cum cere doctorul in drept si profesorul la Universitate Gheorghe Piperea, s-a dovedit extrem de dificil de explicat, pe intelesul tuturor, atat de reprezentantul bancherilor, Radu Ghetea, cat si de supraveghetorul lor, Mugur Isarescu. Fiecare a incercat, in propriul stil, sa limpezeasca situatiunea, dar primul a fost prea tehnicist, iar al doilea prea glumet. Ion si Vasile le explica problema, pe intelesul lor.

Modul in care sunt calculate ratele lunare la creditele in valuta poate fi considerata clauza abuziva si modificata de instantele de judecata, apreciaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene

 

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a emis astazi o decizie potrivit careia instantele de judecata din Ungaria pot modifica prevederile contractuale ale contractele de credit in valuta, in cazul in care acestea contin clauze abuzive, precum cele referitoare la cursul de schimb care aplica pentru calcularea ratelor, precum si daca termenii contractului nu sunt exprimati intr-un limbaj simplu si inteligibil.

Cat dureaza un transfer de bani in lei de la BCR la ING?

 

Iata de ce s-a plans, pe site-ul Reclamatiibanci.ro, un client al ING Bank: "Serviciile ING Bank sunt neprofesioniste. Iata ce mi s-a intamplat: am transferat ieri de la BCR la ING o suma de bani in lei, astfel ca astazi m-am prezentat la ING pentru a face un depozit cu respectiva suma. Surpriza, insa! Banii nu erau in cont!