EDUCATIE FINANCIARA

Bancile poloneze au inventat platile in magazine si retragerile de bani la ATM-uri cu telefonul mobil, fara card

Bancile poloneze au inventat un sistem inovator de plati si tranzactii cu telefonul mobil fara a fi nevoie de un card Visa sau MasterCard si mult mai simplu, mai rapid si mai ieftin decat platile cu cardul.

Criza de lichiditate din sistemul bancar a luat sfarsit, dar dobanzile pe termen mediu si lung (ROBOR la 3 si 6 luni) au ramas ridicate

Criza de lichiditate din sistemul bancar, aparuta la finalul lunii septembrie, care a dus la cresterea rapida a dobanzilor pietei interbancare (ROBOR), determinand BNR sa intervina injectand resurse suplimentare de aproape 10 miliarde lei, a luat sfarsit astazi, cand banca centrala nu a mai furnizat noi imprumuturi bancilor.

Cat trebuie sa stai la coada ca sa-ti deschizi online un cont la BCR? Nu o ora sau o zi, ci doua saptamani!

Cam cat credeti ca trebuie sa stai la coada la ghiseul unei banci ca sa-ti deschizi un cont bancar? O ora? Doua? Trei? Dar daca ai incerca sa eviti coada la ghiseu sa-ti deschizi un cont online?! Sigur ar fi mai simplu si ar dura mai putin, nu?! Cel putin in teorie. In practica, insa, e mult mai dificil si dureaza, cat credeti?! Nu ora, nici o zi, ci doua saptamani! La BCR.

Vreti sa scapati de frica ROBOR-ului? Luati un credit ipotecar cu dobanda fixa! Nu va costa foarte mult!

Acum ca mai multi oameni au auzit de problema ROBOR-ului si probabil ca i-au prins de frica, stiind ca atunci cand creste li se majoreaza si rata la credit, s-ar putea ca unii sa se gandeasca mai bine la optiunea imprumutului cu dobanda fixa, care are aceeasi rata, luna de luna.

ROBOR-ul dezvaluie incultura financiara a prezentatorilor TV si chiar a profesorilor de economie

Cazul ROBOR dezvaluie, cum era de asteptat, nu doar incultura financiara a politicienilor si presei economice, ci si a prezentatorilor TV si chiar a profesorilor de economie.

Senatorul Daniel Zamfir, seful comisiei economice, recunoaste: Eu nu prea ma pricep la economie, sunt inginer, dar ma informeaza altii

“Eu nu prea ma pricep la treburile astea (banci, finante, dobanzi, legi), eu sunt inginer, dar ma informeaza altii”, a recunoscut senatorul PNL Daniel Zamfir intr-o discutie cu ziaristii, inainte de intalnirea comisiei economice a Senatului, pe care o conduce, cu reprezentantii BNR, in frunte cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, convocati pentru a oferi explicatii pentru adoptarea unui regulament de restrictionare a creditelor acordate de IFN-uri, precum si pentru acuzatiile la adresa bancilor privind neplata impozitelor catre stat.

ROBOR-ul devine primul agent al BNR de inasprire a creditarii (politicii monetare)

“Noi am facut mari eforturi sa pastram o lichiditate excesiva in piata, desi nu e prea bine sa faci asa ceva, pentru a recastiga increderea bancilor, astfel ca dobanzile s-au dus in jos iar creditarea a scazut”, declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la cea mai recenta conferinta de presa din acest an, din 8 august, prilejuita de raportul privind inflatia.

Care sunt bancile cu cele mai mici comisioane la conturile de TVA

Noua lege privind plata defalcata a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) antreneaza concurenta intre banci: CEC Bank si Unicredit au anuntat astazi ca ofera conturi fara comisioane de administrare pentru clientii existenti, precum si alte reduceri de taxe, concurand astfel chiar si cu contul de TVA pe care firmele pot sa-l deschida gratis la Trezorerie.

Raiffeisen Bank incalca legea neprecizand care este Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la cardurile de credit

Legea (OUG 50/2010) spune ca “orice forma de publicitate referitoare la contractele de credit trebuie sa cuprinda infomatii privind rata dobanzii, precum si dobanda anuala efectiva (DAE)”, care include toate costurile unui credit, atat dobanda cat si comisioanele.

IFN-urile au majorat dobanzile, si asa destul de mari, la creditele online

Doua dintre IFN-urile care acorda credite online de valori mici, pe perioade scurte, au majorat dobanzile, cu toate ca nivelul acestora era oricum destul de ridicat, depasind chiar si 7.000% pe an si in ciuda cresterii competitiei pe aceasta piata, in care au intrat tot mai multi jucatori in ultimul timp, determinand BNR a adopte restrictii.