Uniunea Executorilor Judecatoresti (UNEJ) explica modul in care cei care au poprire pe salariu pot sa-si achite ratele la credite sau carduri de credit

Unele banci, precum Credit Europe Bank, pur si simplu nu le permit clientilor cu carduri de credit (CardAvantaj) care au poprire pe conturi sa-si achite ratele la card, acestia ajungand astfel in situatia de a fi raportati la Biroul de Credit si in final executati siliti de banca, chiar din vina acesteia.

Am cerut Uniunii Executorilor Judecatoresti (UNEJ) sa ne raspunda la urmatoarea problema semnalata de numerosi cititori ai publicatiei Bancherul.ro si Reclamatiibanci.ro, clienti ai bancilor si IFN-urilor: fiind executati silit prin poprirea conturilor, unele banci, precum Credit Europe Bank, le refuza achitarea ratelor la creditele pe care le au, desi anterior li s-a retinut cota de maxim o treime sau jumatate din salariu, conform legii, care este virata executorului judecatoresc.

Intrebarea este: care este solutia pentru ca pesoanele fizice cu poprire pe conturi bancare si carduri in care-si incaseaza salariile sa-si poata folosi restul sumelor de bani din salariu ramase dupa ce se retine si se vireaza cota de o treime sau jumatate din venituri aferenta popririi (popririlor), pentru a-si achita ratele la alte credite pe care le au?

Nu este dreptul fiecarei persoane sa-si foloseasca asa cum vrea restul sumelor de bani din salariu, dupa achitarea sumelor aferente popririi?

De ce sunt refuzati de banci sa-si achite ratele la alte credite, riscand astfel sa ajunga in situatia de a fi executati silit si de alte banci sau creditori, intrand intr-un cerc vicios al datoriilor? Cum se rezolva aceasta problema?

Raspunsul UNEJ este urmatorul:

“In conformitate cu dispozitiile art.781 din Codul de procedura civila, executorul judecatoresc, in vederea ducerii la indeplinire a obligatiei stabilite prin titlul executoriu, poate dispune infiintarea popririi asupra sumelor de bani, titlurilor de valoare sau altor bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului ori detinute in numele sau de o a treia persoana sau pe care aceasta din urma i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente. De asemenea, in cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmaririi silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare, cu respectarea limitelor prevazute la art. 728 din Codul de procedura civila, daca este cazul.

Ulterior instituirii popririi, in situatia in care angajatorul retine cota legala stabilita prin adresa de infiintare a popririi, debitorul sau angajatorul, pentru a evita situatia in care pot fi poprite sume de bani rezultate din raporturi de munca peste nivelul maxim admis, va informa executorul judecatoresc prin transmiterea unei adrese emise de angajator cu privire la sumele poprite si contul bancar in care se vireaza diferenta de salariu. In baza acestor informatii, executorul judecatoresc va putea emite o adresa de ridicare a popririi catre banca mentionata de angajator sau debitor pentru diferenta de suma incasata luar in baza contractului individual de munca.”

Tradus din legaleza utilizata de UNEJ, raspunsul este urmatorul:

Executorii pot pune poprire atat pe conturile si cardurile de debit si de salarii, cat si pe conturile aferente creditelor si cardurilor de credit (sold creditor), ceea ce poate impiedica bancile sa incaseze ratele aferente respectivelor credite.

Solutia pentru evitarea acestei probleme este urmatoarea: poprirea sa se faca la angajator (adica la servici), iar acesta sa trimita la executor o adresa cu privire la sumele poprite si contul bancar in care se vireaza restul salariului, pe baza careia executorul va cere bancii sa ridice poprirea pe respectivul cont, astfel incat banii din acesta sa poata fi folositi de titularul contului dupa cum doreste acesta, inclusiv pentru achitarea ratei la credit.

Desi, dupa cum precizeaza UNEJ, se poate pune poprire si pe contul aferent creditului (cont creditor), precum si pe incasarile viitoare, banca va putea incasa rata la credit intrucat plata vine dintr-un cont inregistrat de executor ca fiind restul sumei deja poprite, asadar daca s-ar mai incasa si alte sume din acel cont s-ar incalca legea, adica s-ar retine mai multi bani din salariu.

In consecinta, banca va fi obligata sa incaseze rata la credit platita din contul de salariu pe care s-a efectuat deja poprirea.

Cum isi bate joc de clienti Credit Europe Bank

Unele banci, precum Credit Europe Bank, pur si simplu nu le permit clientilor cu carduri de credit (CardAvantaj) care au poprire pe conturi sa-si achite ratele la card, acestia ajungand astfel in situatia de a fi raportati la Biroul de Credit si in final executati siliti de banca, chiar din vina acesteia.

O situatie absurda, abuziva si probabil si ilegala, pe care, culmea, banca nici macar nu vrea sa o rezolve.

Intrebata, de Bancherul.ro, de ce se comporta astfel, banca a dat un raspuns in doi peri, rezumandu-se sa spuna ca respecta legea. (vezi aici detalii)

La intrebarea daca a luat legatura cu executorii judecatoresti pentru a lamuri problema, banca nu a raspuns.

Clientii Credit Europe se plang ca nu li se permite sa-si achite ratele intrucat banca nu a inscris cardurile de credit in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM), astfel ca nu are prioritate in fata altor creditori care au cerut executarea silita a clientilor bancii.

Acest argument nu poate fi real, insa, din simplul motiv ca oricum rata la cardul de credit s-ar plati dupa ce primul creditor si-a oprit deja din salariu, in cadrul popririi, drepturile conferite de lege.

“Rolul Arhivei este de protejare a creditorilor care și-au constituit ipoteci mobiliare înscrise la Arhivă; înscrierea în Arhivă conferă creditorului ipotecar dreptul de a-și putea recupera creanța prin executarea bunului ipotecat de debitor, înaintea creditorilor ipotecari ale căror drepturi asupra bunului ipotecat au un rang de prioritate inferior. Consultarea Arhivei oferă creditorilor date exacte prin care pot evalua riscul unei tranzacții ce urmează a fi încheiată cu un debitor”, precizeaza AEGRM.

Alte banci, precum Raiffeisen Bank, au ajuns sa recurga la urmatoarea strategema: pentru a-si putea plati rata la credit, cei cu conturile poprite trebuie sa incheie un act aditional cu banca, prin care sa se deschida un cont pe numele alte persoane, din care sa se plateasca rata! (vezi detalii)


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu