Istoria banilor (II): Cum au aparut primele monede si bancnote

Procesul de cântărire a bucăților de metal în vederea utilizării acestora ca mijloace de plată pentru bunuri a fost în cele din urmă simplificat prin producerea unor fragmente standardizate de metal, care erau predecesoarele monedelor din zilele noastre.

Primele monede au fost produse în secolul al VII-lea î. Hr., în Asia Mică, potrivit brosurii realizata de BNR cu ocazia Expozitiei Euro, care are loc in perioada 10 martie-27 mai 2011 la BNR.

Această idee s-a răspândit foarte rapid și, foarte curând, grecii antici și, ulterior, romanii au început să producă monede din argint și bronz.

Aceste monede timpurii aveau, de obicei, formă de disc și conțineau o anumită cantitate dintr-un metal, care determina valoarea monedei.

Drept garanție a valorii, pe monede era gravat sigiliul regelui, al orașului sau al țării care le-a emis. Prin urmare, oamenii se puteau baza pe această garanție, nefiind necesar să cântărească fiecare monedă înainte de a o accepta.

Monedele erau populare din mai multe motive, printre care:
• erau durabile și ușor de transportat;
• erau convenabile, deoarece puteau fi numărate, în loc să fie cântărite;
• denotau faptul că toate valorile erau exprimate în aceeași
„monedă”, prețurile fiind astfel mai ușor de comparat.

Prin urmare, monedele au devenit rapid un mijloc de schimb fiabil și eficient, care a contribuit în mare măsură la dezvoltarea comerțului în Antichitate.

Citeste articolul integral, pe Bancherul.ro
Bancherul.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu