Care sunt comisioanele bancilor pentru platile in euro tip SEPA

bancile romanesti care respecta standardele europene SEPA aplica un comision de 10-15 euro pentru o plata in valuta online sau 20-30 de euro la ghisee.

Bancile din zona non-euro, inclusiv Romania, au fost obligate, din 31 octombrie 2016, sa treaca si ele la platile si transferurile de bani in euro tip SEPA (zona unica de plati in euro), prin care s-au eliminat comisioanele de banci corespondente (cunoscute drept speze SWIFT), care ajungeau, la unele banci, chiar si la 20 de euro pentru o plata in euro.

Un alt mare avantaj al SEPA pentru clientii bancilor romanesti, in plus fata de reducerea masiva a comisioanelor, a fost scurtarea, de asemenea substantiala, a timpului de efectuare a unui transfer sau plati in euro: de la 3-4 zile la maxim doua zile in prezent.

Revenind la comisioane, dupa cum am spus, acestea au scazut cu pana la 20 de euro, in functie de fiecare banca. Asta, cel putin teoretic. Pentru ca in practica, ca intotdeauna, este altceva.

Sa vedem ce se intampla efectiv cu comisioanele pentru platile SEPA efectuate de persoanele fizice, pornind de la o intrebare primita pe site-ul Reclamatiibanci.ro, dedicat educatiei financiare practice, prin rezolvarea problemelor oamenilor care au diverse probleme cu bancile sau au nevoie de sfaturi utile privind o situatie cu care se confrunta in acest moment, nu in general si la modul teoretic.

“Am tot incercat sa caut o banca cu cele mai mici comisioane pentru tranzactii cu euro, dar in principal toate bancile retin un comision de minim 10 - 15 euro la plati in tarile din SEPA (din ce am aflat normal nu ar trebui sa aibe asemenea comisioane pentru plati in astfel de tari).

Intrebarea mea este ce banca ati recomanda pentru un cont curent in euro, pentru a economisi cel mai mult. Ma intereseaza doar operatiile de depunere/retragere euro si plati/incasari din tarile SEPA.”

Asa incat am analizat tarifele aferente platilor in euro publicate pe site-urile proprii de cele mai mari zece banci romanesti si am constatat urmatoarele: la o serie de banci mari, precum BCR si Unicredit, SEPA nici macar nu exista in lista lor de tarife si comisioane, in timp ce altele, precum Alpha Bank sau OTP Bank, aplica vechile comisioane SWIFT si pentru platile SEPA, desi sunt interzise de un Regulament al Uniunii Europene.

La BCR, comisionul e 20 de euro indiferent de canalul prin care se face plata

In lista de comisioane pentru clientii persoane fizice a BCR nu se pomeneste nimic de SEPA, ca si cum nici n-ar exista, cu toate ca prima banca din Romania, ca de altfel majoritatea celorlalte, 24 in total, au aderat la SEPA inca din 2008, deci de aproape 10 ani, ceea ce inseamna ca pot efectua astfel de plati.

La platile in euro, BCR spune doar ca practica un comision de 0,1% din suma, dar minim 10 euro si maxim 500 de euro, in cazul platilor/transferurilor online, tarifele fiind mult mai mari la ghisee: 0,2%, minim 30 de euro, maxim 1.000 de euro.

BCR mai precizeaza, cu litere mici, in subsolul paginii, ca “pentru opțiunea OUR se adaugă un comision de 20 EUR indiferent de canalul prin care se face plata.”

Optiunea OUR inseamna comisionul SWIFT, denumit dupa firma (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) care asigura platile in valuta intre bancile din diverse tari (asa-numitele banci corespondente), care trebuie platit pentru o plata/transfer in valuta, astfel incat suma platita/transferata sa ajunga integral la destinatar, fara ca acesta sa mai plateasca ceva bancii sale.

Insa conform noilor reglementari europene, in cazul platilor SEPA sunt interzise comisioanele de banci corespondente (speze SWIFT), ceea ce inseamna ca BCR nu are voie sa ceara acel comision de 20 de euro “indiferent de canalul prin care se face plata”, ci doar pentru platile non-SEPA, pentru care este interzisa perceperea comisionului OUR.

OTP Bank si Alpha Bank percep comisioane SWIFT pentru platile in euro

“OTP Bank percepe comision de 0,1% dar nu mai putin de 10 euro + 15 euro SWIFT. Astfel, pentru o plata de 30 de euro, comisionul, evident, este de 25 de euro - 19 ian 2018”, a comentat un client al bancii, pe site-ul Bancherul.ro, la un articol despre platile SEPA.

Intr-adevar, in lista de comisioane a OTP Bank nu apar specificatii privind platile SEPA. Se mentioneaza doar ca pentru platile in valuta comisionul este 0,1% minim 10 euro online sau 0,2% minim 20 euro la ghiseu. In lista de comisioane apar si spezele SWIFT, de 15 euro pentru o plata in valuta europeana si 30 de dolari pentru o plata in valuta non-europeana, insa nu se specifica daca aceste comisioane se aplica si in cazul platilor tip SEPA, ceea ce ar fi, oricum, ilegal.

De aceea, persoana care s-a plans ca a platit in 19 ianuarie acel comision SWIFT de 15 euro ar trebui sa faca o plangere la banca si eventual la ANPC.

Acelasi lucru l-ar putea face si clientii Alpha Bank, care de asemenea nu mentioneaza nimic despre SEPA in lista sa de tarife si comisioane.

Banca prezinta doar comisioanele standard, in valuta, diferentiate pe valori, la care se adauga speza SWIFT, fara a mentiona ca aceasta nu se poate aplica platilor tip SEPA.

Pentru plati/transferuri cu valori intre 100 si 12.500 de euro, comisionul este 40 de euro, plus speza SWIFT, a carei valoare nu este mentionata (cel putin 10 euro, la alte banci), adica in total cel putin 50 de euro.

La Unicredit, SEPA e mai scumpa

Nici in documentul Unicredit cu comisioanele pentru persoane fizice nu se mentioneaza termenul SEPA, in ciuda faptului ca, dupa cum am precizat, si aceasta banca, ca toate celelalte mentionate aici, au aderat la SEPA inca din 2008.

Mai mult, din respectivul document rezulta ca la Unicredit o plata in euro pe canal SEPA este mai scumpa decat una standard.

Astfel, daca pentru un transfer in valuta standard online (implicit si transferurile in euro tip SEPA, daca acestea nu sunt mentionate) comisionul este 0,1%, minim 10 euro, pentru un transfer prin SWIFT cu optiunea OUR, comisionul este 0,15%, dar minim 3 euro.

De exemplu, pentru transferul a 1.000 de euro, in cazul variantei SEPA comisionul va fi 0,1% din 1.000 de euro, adica 1 euro, insa minimul impus fiind 10 euro, costul final va fi 10 euro. In cazul platii standard prin SWIFT, comisionul este 0,15% din 1.000 de euro, adica 1,5 euro, dar cum minimul este 3 euro, costul va fi 3 euro.

La BT, platile in valuta standard au acelasi comision ca cele SEPA

Banca Transilvania (BT), in schimb, mentioneaza diferentiat platile tip SEPA si cele non-SEPA, cu toate ca nu exista nicio diferenta intre cele doua cu privire la costuri, ci doar la timpul de efectuare a platii, cunoscut doar pentru platile SEPA: maxim doua zile.

Astfel, atat la platile SEPA cat si la cele non-SEPA, comisionul este identic: 0,10% din suma, minim 15 euro pentru operatiunile efectuate online si 0,2% minim 20 euro la ghisee, cu mentiunea ca este inclus in acest tarif comisionul SWIFT, pentru ambele tipuri de plati.

Cu toate acestea, banca mentioneaza, superfluu, in subsolul paginii, ca “nu se retine comision de banca corespondenta pentru platile SEPA”. De fapt, din tariful de comisioane rezulta ca nu se retine acest comision de banca corespondenta, adica speze SWIFT, nici pentru platile standard.

Tarifele BT mai au o mentiune in subsolul paginii, si anume: “comisioanele pentru operatiuni cu ordine de plata nu include comisioanele percepute de bancile intermediare”.

Se mai face referire la “platile sub DSP (Directiva Serviciilor de Plati)”, prin care s-a introdus SEPA, pentru care se retin comisioane OUR, SHA, BEN, aferente platilor SWIFT, ceea ce este, fireste, o contradictie: nu se pot percepe comisioane SWIFT pentru plati SEPA, adica “plati sub DSP”.

La unele banci e clar

Raiffeisen precizeaza destul de clar ca la comisioanele pentru platile in valuta se adauga spezele SWIFT, care “nu se percep platilor în euro, dacă prestatorul de servicii al beneficiarului plătii se află într-un stat membru UE/SEE (Spatiul Economic European) și utilizează o schemă de plată SEPA (“zona unică de plati în euro”).

CEC mentioneaza, de asemenea, ca “pentru platile realizate prin canal SEPA se aplica acelasi comision ca pentru platile interbancare in valuta, fara a se percepe speze SWIFT (10 euro)”.

BRD, la fel: “pentru plățile realizate prin canal SEPA se aplică același comision ca pentru plățile în valută, fără a se percepe speze SWIFT.”

In concluzie, dupa cum se vede si din tabel, bancile romanesti care respecta standardele europene SEPA aplica un comision de 10-15 euro pentru o plata in valuta online sau 20-30 de euro la ghisee.

Comparativ, cea mai mare banca poloneza, PKO Bank Polski, are un comision de doar 8 zloti (8 lei) pentru o plata SEPA online si 15 zloti la ghisee.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

3 comentarii

Ionescu
9 Jun 2019

Numai banca Intesa Sanpaolo are Taxa la transfer la toate transferurile in lei si euro ZERO la sistemul Premium. Sistemul Premium inseamna mìn. 2500 lei intrare lunar in cont la o Taxa de Cont lunara de 16 lei.

bluestar3
21 Oct 2019

Buna ziua. In ce masura ma ajuta pe mine politica SEPA, daca: 1) conversiile valutare la vanzarea EUR, cursul valutar interbancar (aplicat de banca) este de, 4,68570 iar la cumparare EUR 4,9185. (Mentionez ca am folosit card credit in RON in SEE) 2) daca vreau sa transfer in SEE din cont EUR tot in cont EUR, indiferent ca vorbim de 10 EUR sau 100 EUR (online), se aplica comision 10 EUR. Practic, eu (ca persoana fizica) metg pe pierdere (nu sunt milionar) Nu am facut public numele bancii, dar stau la dispozitie. Cu stima marian.timuc@fmail.com

Vasile Coman - Ghiseulbancar.ro
22 Oct 2019

Din 15 decembrie 2019, bancile romanesti, ca toate celelalte din Uniunea Europeana, vor fi obligate de normele europene, mai exact de Regulamentul EC nr. 924/2009 privind platile transfrontaliere in euro, modificat de Parlamentul European in 14 februarie 2018, sa implementeze si ele normele SEPA in privinta platilor in euro. Ceea ce inseamna ca un transfer in euro va costa la fel ca un transfer in lei, adica doar cativa lei sau va fi chiar gratis. Va rog sa reveniti la mine daca aveti alte intrebari sau intampinati probleme cu bancile, pentru a va ajuta sa le rezolvati. Vasile Coman jurnalist Ghiseulbancar.ro 0723292899

Posteaza un comentariu