Ce comisioane are Euronet pentru retragerile de bani la bancomat?

ATM-urile Euronet au o reputatie proasta pentru costurile mari la retragerea de bani, in special in privinta cursului de schimb practicat pentru un serviciu denumit Dynamic Currency Conversion (DCC), considerat o inselatorie.

Euronet, care este, in ciuda numelui, o firma americana, nu este transparenta in privinta costurilor serviciilor, mai exact nu publica nicaieri care sunt comisioanele si cursul de schimb practicate la retragerea de bani de la bancomate.

Nu gasesti o lista de comisioane si nivelul cursului de schimb nici pe site-ul Euronet in limba romana, dar nici macar pe site-ul firmei-mama din America.

Slava Domnului ca macar are un numar de telefon (0374108282) la care raspunde cineva, insa nici de aici nu poti afla mare lucru: doar ca exista un comision fix, de 19,4 lei (nu 20 de lei!) pentru orice retragere de numerar.

Insa chiar si reprezentantul Euronet cu care am vorbit la telefon m-a atentionat sa fiu atent la cursul de schimb: „e mic, sa fiti foarte atent!”. Dar cat este? l-am intrebat. „Nu stim, se afiseaza doar la bancomat.”

Comparativ, toate bancile din Romania si Europa, precum si Mastercard si Visa, publica pe site-uri nivelul cursului de schimb in fiecare zi, precum si comisioanele de schimb valutar, conform normelor impuse de bancile nationale si de Banca Centrala Europeana.

Euronet, fiind o firma americana, probabil ca poate sa eludeze reglementarile europene, desi nu ar fi normal, pentru ca este vorba de servicii furnizate clientilor din Europa.

Angajatul Euronet a mai precizat ca ATM-urile Euronet functioneaza pe baza cursului de schimb, ceea ce inseamna ca de pe un card in lei nu poti scoate decat euro si invers, de pe un card in euro, doar lei.

Un cititor ne-a semnalat insa ca a putut scoate euro de pe un card in euro in Grecia, insa ulterior a descoperit ca i s-au aplicat comisioane foarte mari, in urma a doua conversii valutare: mai intai din euro in lei, apoi din lei inapoi in euro. 

In momentul publicarii articolului, in 2019, reprezentantii Euronet din Romania au refuzat sa ne ofere orice detalii despre comisioanele la retragerea de bani.(vezi aici detalii)

Situatia nu s-a schimbat de atunci pana acum. In ciuda faptului ca astfel de articole au aparut, ulterior chiar si in publicatii foarte cunoscute din patria-mama a Euronet, Statele Unite.

Intr-un articol din celebrul ziar Washington Post din toamna anului trecut este criticata Euronet pentru acelasi lucru: comisoanele ascuse la retragerile de bani.

Este oferit un exemplu in care pentru retragerea a 1.000 de euro, cu un card american la un bancomat Euronet din Grecia, comisionul a fost de 1.219 dolari (probabil ca este o greseala, iar comisionul a fost, de fapt, 121 de dolari, care oricum este exorbitant).

Detinatorul cardului a spus ca pe ecranul ATM-ului a vazut comisionul fix de 3,95 euro (cei 19,4 lei), dar nu si comisionul ascuns (marja) de 13% aplicat la cursul de schimb USD/EUR.

Washington Post a intrebat Euronet de ce nu afiseaza aceste comisioane ascunse, iar raspunsul a fost ca acestea se pot vedea la bancomate, cand se retrag banii.

Interesant este ca, in ciuda acestui articol din prestigioasa publicatie americana, precum si a proastei reputatii a Euronet in toata lumea, nimic nu s-a schimbat in practica firmei cu clientii cu privire la transparenta costurilor. Nu sunt afisate nici acum aceste comisioane pe site-ul Euronet si nu le poti afla nici la telefon, dupa cum am vazut.

Schema conversiei valutare

Schema prin care Euronet aplica acest comision prohibitiv, de 13%, este un asa-zis serviciu de conversie valutara, denumit Dynamic Currency Conversion (DCC) sau Conversie Valutara Dinamica.

Valoarea adaugata a acestui serviciu este catalogata, de fapt, un jaf, de catre utilizatorii de carduri, intrucat are un cost foarte ridicat, care ofera un beneficiu minuscul, respectiv afisarea sumei de bani in moneda locala (leul, in exemplul nostru) care va fi retrasa de pe cardul in lei, cand folosesti cardul in alta tara (Grecia) pentru retragerea unei sume in euro, dupa cum a scris Bancherul.ro, in 2019. (vezi aici articolul)

Atunci cand vrei sa scoti o suma de bani, pe ecranul bancomatului iti apare aceasta optiune, de retragere cu conversie, caz in care se aplica un curs valutar mai dezavantajos cu 13%. Alegerea corecta este asadar retragerea fara conversie.

Conversia Valutara Dinamica exista si la bancomatele unor banci din Romania, precum Raiffeisen Bank, la care comisionul este 8%.

Exemple de comisioane pentru retrageri de la bancomatele Euronet, cu optiunea Dynamic Currency Conversion

Pe baza informatiilor din publicatia americana, putem da cateva exemple de comisioane pentru retrageri de la bancomatele Euronet, cu optiunea de conversie valutara, luand in calcul comisionul fix, de 3,95 euro, si comisionul de schimb valutar, de 13% (vezi foto).

 

 
 

 

- Daca retragem 100 de euro, platim comisioane de 16,95 euro, adica primim 83,05 euro

- Daca retragem 200 de euro, platim comisioane de 29,95 euro, adica primim 170,05 euro

- Daca retragem 300 de euro, platim comisioane de 42,95 euro, adica primim 257,05 euro

- Daca retragem 500 de euro, platim comisioane de 68,95 euro, adica primim 431,05 euro

- Daca retragem 1.000 de euro, platim comisioane de 133,95 de euro, adica primim 866,05 euro


Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu