Se scumpesc creditele in franci elvetieni?

Dobanda la francul elvetian (CHF), cea mai ieftina moneda de imprumut din Europa, este in crestere, ceea ce ar putea afecta imprumuturile in aceasta moneda, tot mai populare in Romania, dar mai ales in tarile vecine, precum Ungaria. In aceasta tara, nu mai putin de 80% dintre noile creditele ipotecare si jumatate dintre creditele pentru IMM-uri au fost contractate in franci elvetieni anul trecut.

Banca centrala a Elvetiei a majorat recent dobanda cu un sfert de punct procentual, pana la 2,5% iar analistii se asteapta la o noua majorare.

Moda imprumuturilor in franci elvetieni a inceput acum 10 ani, atunci cand Elvetia a micsorat rata dobanzii la 0,75% pentru a preveni deflatia, moneda din tara cantoanelor devenind astfel cea mai ieftina sursa de capital a Europei, scrie publicatia britanica Telegraph.

Imprumuturile externe in franci elvetieni au ajuns la 643 miliarde euro, conform datelor Bancii Reglementelor Internationale.

Avantul imprumuturilor in CHF a slabit puternic moneda elvetiana in raport cu euro, ajungand la cea mai scazuta valoare din ultimii noua ani, desi Banca Nationala a Elvetiei (BNE) a majorat rata de referinta de sapte ori intre timp.

Presedintele Bancii Elvetiei, Jean-Pierre Roth, spune ca devalorizarea francului afecteaza cresterea economica, care a ajuns acum la 2,5 procente pe an.

"Francul elvetian devalorizat ar putea creste presiunea exercitata de inflatie asupra unei economii care se afla deja pe un val ascendent. Daca situatia nu se stabilizeaza, vom fi nevoiti sa marim in continuare rata de referinta", spune el.

Desi rata inflatiei in Elvetia este de doar 0,8%, exista semne de supraincalzire in mai multe sectoare. Somajul a scazut la 2,8 procente in mai. Roth mai spune ca o crestere cu 40% a pretului petrolului incepand cu ianuarie va determina cresterea inflatiei la finalul anului.

Moec Gilles, economist la Bank of America, crede ca banca elvetiei incepe sa-si arate coltii. "Investitorii internationali au primit avertismente clare: daca vor continua sa faca speculatii utilizand francul elvetian, vor trebui sa se confrunte cu un cost mai mare de refinantare atunci cand acesta isi va schimba traiectoria", spune el.

Jens Nordvig, strateg valutar la Goldman Sachs, este de parere ca acest gen de speculatii la nivel global se apropie de saturatie iar banca elvetiei ar putea sa majoreze dobanda chiar mai mult decat o va face Banca Centrala Europeana.

"A functionat foarte bine timp de doi ani intr-un climat cu o volatilitate in continua scadere, insa aceasta volatilitate incepe sa creasca", a adaugat Nordvig.

Cu toate acestea, piata prefera sa nu tina cont de avertizarile lui Roth, fiind mai mult usurata de faptul ca BNE nu a crescut rata de referinta cu 0,5%, provocand in acest fel un soc de proportii tuturor speculatorilor iar francul continua sa scada in raport cu moneda europeana.

Davis Bloom, expert valutar la HSBC, afirma ca este nevoie de o crestere mai mare de un sfert de punct procentual pentru a opri jocul profitabil al speculatorilor.

"Francul elvetian e un rai de siguranta, insa investitorii vor acum violenta si sex. Vor sa faca parte din ceva maret, din marele boom care va avea loc, cel putin pana in momentul in care ceva dezastruos se va intampla."

El afirma ca in timpul Razboiului Rece, francul elvetian era ultima moneda sigura, dar traim intr-o altfel de lume acum.

"Poti sa spui ca francul elvetian e o relicva si ca ar trebui sa scada pentru a reflecta o populatie in proces de imbatranire. Dar omenirea a mai spus asta o data inainte de 11 septembrie si ce s-a intamplat? Toata lumea a cautat francii elvetieni din nou", a adaugat el.

GhiseulBancar.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu