La ce banca e mai bine sa-ti fie executat silit (poprit) contul

De exemplu, BCR, cea mai mare banca romaneasca, aplica un comision de 60 de lei in cazul efectuarii unei popriri, insa numai in cazul in care sumele executate silit depasesc valoarea de 100 de lei. Pentru sume mai mici, taxa e de doar 15 lei.

Executarea silita a banilor din contul bancar a unui datornic (poprirea) a devenit o practica tot mai frecventa in ultimii ani, in special in cazul datoriilor catre stat, prin ANAF, astfel ca bancile au instituit o taxa pentru administrarea operatiunilor de infiintare, suspendare, desfiintarea si platile aferente unei popriri, mai exact transferul banilor din contul clientului catre fisc.

 

Taxa care nu este deloc mica, ba chiar piperata in cazul unor banci, ceea ce starneste indignarea clientilor, mai ales a firmelor sau PFA-urilor care intampina frecvent astfel de probleme, adica raman in urma cu achitarea datoriilor si se trezesc cu conturile poprite.

 

De exemplu, BCR, cea mai mare banca romaneasca, aplica un comision de 60 de lei in cazul efectuarii unei popriri, insa numai in cazul in care sumele executate silit depasesc valoarea de 100 de lei. Pentru sume mai mici, taxa e de doar 15 lei.

 

La Raiffeisen Bank, taxele aferente unei popriri sunt mai mici: 50 de lei pentru sume de peste 100 de lei si doar 2,5 lei pentru sume mai mici.

 

La Banca Transilvania avem doua comisioane: unul pentru instituirea popririi, de 15 lei, iar altul pentru plata sumelor datorate, respectiv 31 de lei pentru sume mai mari de aceasta valoare si 10 lei pentru sume mai mici. In total: 25 de lei pentru sume sub 31 de lei si 46 de lei pentru sume mai mari.

 

In cazul in care nu se efectueaza plata, in urma suspendarii sau sistarii popririi, clientii BT trebuie sa plateasca un comision de 15 lei in schimbul comisionului pentru plata popririi.

 

La CEC Bank avem cele mai mici tarife: cate 15 lei pentru infiintarea, suspendarea si desfiintarea unei popriri.

 

Reclamatie la adresa UniCredit Tiriac Bank 

 

In partea opusa, UniCredit Tiriac Bank are cele mai mare comision pentru o poprire, de 100 de lei, fix indiferent de valoarea sumelor poprite sau daca poprirea a fost suspendata. Un tarif dublu, asadar, sau chiar triplu in comparatie cu restul bancilor.

 

Motiv de nemultumire pentru clientii UniCredit. Astfel, unul dintre acestia se plange nu numai de valoarea ridicata a comisionului de poprire, ci si de faptul ca banca nu-l anunta inainte de infiintarea popririi, astfel ca se gaseste in situatia neplacuta de a nu-si putea utiliza banii din cont.

 

Reprezentantii UniCredit Tiriac Bank a precizat, pentru Bancherul.ro, ca banca nu este obligata sa-si anunte clientii inainte de infiintarea popririi, acest lucru fiind responsabilitatea executorului judecatoresc care decide executarea silita a clientului bancii, iar aceasta este obligata de lege sa sechestreze banii din conturi si sa efectueze plata aferenta achitarii datoriilor. Vezi aici alte detalii

 

Probleme cu banca? Scrie-ne la Reclamatiibanci.ro

 


Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu