In ce conditii pot obtine un credit ipotecar?

„Cum pot beneficia de un credit ipotecar? As vrea sa stiu conditiile impuse de banci. Am inteles ca trebuie sa fii casatorit ca sa beneficiezi de un asemenea credit, printre altele”, intreaba un cititor. „In cazul unui salariu de 350 euro am acces la un credit de casa?”, vrea sa stie altul. De aceea va prezentam mai jos principalele conditii in care se acorda, in prezent, creditele ipotecare.

Pentru ca, dupa cum se stie, bancile sunt in curs de modificare a unor conditii de creditare, in special cu privire la scaderea avansului pe care trebuie sa-l aiba solicitantul de credit si la majorarea valorii imprumutului ce-l poate obtine, conform noilor norme BNR.

Varsta minima si maxima

In primul rand, pentru a obtine un credit ipotecar trebuie sa fiti major. Adica sa aveti o varsta minima de 18 ani. Unele banci, insa, impun o varsta minima mai mare, de 20 sau 21 de ani. In privinta starii civile nu exista conditii, pentru a raspunde intrebarii cititorului. Si cei necasatoriti pot lua un imprumut. Ba chiar unele banci accepta sa ia in considerarea, la acordarea creditului, si veniturile obtinute de partenerul/partenera solicitantului creditului.

Daca ati trecut de mult de vremea majoratului si vreti sa va schimbati locuinta sau sa va cumparati una noua, trebuie sa stiti ca exista si o varsta maxima de creditare.

Ca si speranta de viata, aceasta s-a majorat in ultima vreme, de la 60 sau 65 de ani la 70 de ani sau chiar mai mult, in functie de fiecare banca. Cu alte cuvinte, trebuie sa rambursati creditul inainte de implinirea varstei maxime. De exemplu, daca aveti 40 de ani, puteti obtine un credit ipotecar pe maxim 20 de ani daca banca impune o varsta maxima de rambursare a creditului de 60 de ani.

Vechimea necesara

Vechimea la locul de munca este o alta conditie esentiala: in general, trebuie sa aveti o vechime la actualul loc de munca de cel putin 3 luni, sau chiar 6 luni, in cazul unor banci.

De asemenea, vechimea totala in munca trebuie sa fie de minim 1 an, in cazul majoritatii bancilor.

Cu cat vechimea in munca este mai mare, iar schimbarea locului de munca mai rara, cu atat bancilor vor aprecia mai mult solicitarea dumneavoastra. Ceea ce inseamna ca veti obtine o evaluare mai buna, iar creditul mai mare.

Care este salariul minim necesar?

Si in privinta valorii salariului, majoritatea bancilor au standarde, mai precis acorda credite doar celor cu un anumit venit minim. Exista insa banci care nu impun solicitantilor sa aiba un venit minim.

In general, trebuie sa aveti un venit lunar de minim 200 de euro pentru a putea obtine un credit ipotecar. Exista banci care impun un venit minim pe familie, de exemplu 300 de euro lunar pe familie ( sau 1.000 de lei noi).

Trebuie insa sa stiti ca pentru a obtine un credit ipotecar pentru cumpararea sau construirea unei locuinte la un pret minim aveti nevoie de un salariu mult mai mare, si anume in jur de 700-1000 de euro.

De exemplu, pentru un credit de aproximativ 40.000 de euro, pe 30 de ani, cu o dobanda de 7% pe an, ar trebui sa aveti un salariu minim de aproximativ 850 de euro (individual sau pe familie).

Pentru obtinerea unui credit mai mare, cele mai multe banci accepta si veniturile altor membrii ai familiei, nu doar venitul celui care solicita creditul sau al sotului (sotiei). Sunt acceptate veniturile parintilor sau copiilor, fratilor, in general rude de gradul I.

Trebuie precizat ca bancile iau in considerare nu doar veniturile din salarii, ci si alte tipuri de venituri ce pot fi dovedite cu acte, precum: dividende, chirii, contracte pe termen scurt, bonusuri, prime etc.

Avansul

Deocamdata, majoritatea bancilor va cer un avans minim obligatoriu de 25% din valoarea locuintei. Este o conditie impusa de BNR, dar care de curand a fost eliminata, asa incat bancile vor putea sa acorde credite ipotecare cu avans mai mic sau chiar fara avans.

Deocamdata insa, bancile nu au stabilit noile conditii de creditare, asa incat trebuie sa mai aveti rabdare cateva saptamani cel putin.

Ipoteca, asigurarea de viata si de locuinta

O alta conditie este garantarea creditului cu ipoteca asupra locuintei cumparate sau a altei locuinte.

Tot ca masura de siguranta, unele banci impun o asigurare de viata si una de locuinta cesionate in favoarea bancii.

Actele necesare

Conditiile bancilor in ceea ce priveste documentatia difera de la banca la banca. Tendinta este de a simplifica documentatia, asa incat exista banci care nu mai solicita copii dupa cartea de munca ci doar dupa adeverinta de venit.

In general, este nevoie de urmatoarele documente:

- actul de identitate
- certificatul de casatorie (daca este cazul)
- adeverinta de salariu tip sau (si) copie dupa cartea de munca
- actele de proprietate
- documente necesare pentru procesul de evaluare a imobilului
- documente din care sa rezulte valoarea proiectului pentru care doriti sa luati imprumutul

Consultanta gratuita

Ghiseul Bancar, impreuna cu partenerii sai, specialisti din cadrul bancilor si firmelor de asigurari, va ofera consultanta gratuita privind serviciile financiar-bancare si de asigurari, oferite de banci companiilor si persoanelor fizice.

Va rugam sa ne trimiteti intrebarile pe adresa contact@ghiseulbancar.ro

GhiseulBancar.ro

Alte stiri

59 comentarii

Socoll Liliana
23 Jul 2007

Va rog frumos sa imi spuneti daca, in situatia in care detin un apartament proprietate personala, mai pot face credit pentru achizitionarea unui nou apartament sau nu mai este posibil acest lucru?

gaby
8 Aug 2007

as vrea sa stiu daca mai am datori la alta banca ce sanse as avea sa iau un credit ipotecar si daca da care sant condiitile sant casatorit si amandoi avem salar impreuna de 500 euro va multumesc

Oana
9 Aug 2007

Ce imi puteti spune despre creditul domenia pentru achizitie locuinta? Multumesc!

golea elena
19 Aug 2007

buna ziua, vreau sa stiu daca nu imi ajunge avansul pt un credit ipotecar mai pot face inca un credit la aceeasi banca pt nevoi personale ca sa pot strange avansul?va multumesc

ionita daniela
29 Aug 2007

la ce banca se poate lua un credit daca am 19 ani si lucrez?

Carmela
17 Sep 2007

Buna ziua,sunt o mama singura de 29 de ani si as dori sa achizitionez un apartament insa nu am suficiente resurse materiale si nici familie sa ma ajute,exista vreo solutie?un credit ipotecar cu locuinta pe care doresc sa o cumpar?este considerat bun nedobandit cumva si nu se poate lua un credit cu aceasta garantie?va rog ajutati-ma mii de multumiri!!!

monica
29 Sep 2007

buna ziua sunt casatorata am 22 ani si as dori un credit ipotecar dar problema este ca sunt in prenatal si as vrea sa stiu daca as putea beneficia de acest imprumut

virgil sfirlogeanu
1 Oct 2007

buna ziua, imi dores sa fac un credit ipotecar cu partenera mea de viata avem venit lunar net de peste 1000 euro, dorim sa ne lom un credit de 80000 euro, vreau sa stiu daca ne incadram, daca se poate sa lom impreuna si ce suma putem loa.

STEFAN ELENA CRISTINA
15 Oct 2007

BUNA ZIUA! AM 24 ANI SI VREAU SA FAC UN IMPRUMUT BANCAR PENTRU A-MI CUMPARA UN APARTAMENT.AS DORI SA STIU DACA POT FACE ACEST IMPRUMUT SI IN VALOARE DE CAT DACA EU IMPREUNA CU SOTUL MEU AVEM SALARIUL DE 1400 RON,SI IN ULTIMUL LOC DE MUNCA LUCREZ DE 5 LUNI.NU AM MAI LUCRAT DECAT INTR-UN SINGUR LOC TIMP DE 4,5 ANI.SOTUL MAU ARE O VECHI DE CIRCA 2 ANI.

corciu gabriela
18 Oct 2007

buna ziua.ma numesc gabriela am 20 de ani si sunt in prenatal.sotul meu este plecat in strainantate dar nu lucreaza cu contract.eu sunt in prenatal de un an de zile si singurul meu venit este acest prenatal.as vrea sa stiu daca pot face un imprumut bancar.mentionez ca mai am o rata la cec de 165lei noi p numele sotului.astept un raspuns.va multumesc anticipat

sebastian
19 Oct 2007

daca sint independent declarat cu numar tva in belgia de ce acte am nevoie pt un credit ipotecar in tara?

Florin
20 Oct 2007

Buna ziua am si eu o intrebare lucrez in Austria si am un venit de 1100 EUR pe luna lucrez de 3luni si as vrea sa vin in tara sa fac un imprumut la banca de 100.000EUR vreau sa va intreb dak ma incadrez si ce acte imi trebuie si daca mai trebuie avans pt k momentam nu am acesti bani,va rog doar in adresa mea de email sa imi raspundeti (seful_tau17@yahoo.com)Va multumesc si astept rasp dvs

Ilie
27 Oct 2007

Vreau sa va intreb,daca pot lua credit Ipotecar de la o Banca punind ipoteca unul dintre terenuri care acopera la valoare de piata dublu creditului,creditul luat imi trebuie pentru achizitia altui teren. Terenul avut este intravilan,dar nu vreau sa mai dau alta garantie si detali ,salariu etc Multumesc

alin
29 Oct 2007

buna ziua .am si eu o intrebare .dak vand un imobil unei persoane care vrea sa ia un credit ipotecar din banca ce riscuri sunt.si trebuie neaparat sa imi dea 25 la suta din valoare imobilului pt ca aceea persoana nu dispune de niki un ban cash.dak intocmesc precontractul de veanzare cumparare si el se raszgandeste si cere sa ii dau partea de 25 la suta care de fapt nu mi-a dat-o ........ CE POT FACE .VA ROG SA MA AJUTATI.VA MULTUMESC

craciun teodor aurel
14 Nov 2007

Pot obtinute un credit ipotecar daca am salariu minim pe economie pe cartea de munca? si sa ipotechez casa pe care veau sa o cumpar cu creditul de la dvs.? necasatorit si prieena e studenta, beneficiez ceva daca sunt casatorit?

iulia
20 Nov 2007

buna ziua,as vrea sa stiu daca punind ipoteca pe o casa as putea obtine un credit pentru amenajarea altei locuinte fara alte garantii salarii sau venituri.va multumesc anticipat

kkarmen_2006
21 Nov 2007

Ma intereseaza daca pot lua un credit de 50000 euro dar abia dupa sa imi caur apartament si sa-l girez

gheorghita carcalet
29 Nov 2007

se poate acorda credit ipotecar fara avans in val de 55 000 euro,avand venit lunar net de 26 mil.lei?

mihaila daniela
23 Dec 2007

Buna ziua ,am 26 de ani si lucrez la actualul loc de munca de 3 luni ,si tot de atat timp am si carte de munca,as putea beneficia de un credit de nevoi personale,minim,in conditiile astea

STELA
16 Jan 2008

as vrea sa stiu daca mai am datori la 2 banci ce sanse as avea sa iau un credit ipotecar,sotu meu are salariu 19 milioane si vreau sa fac un imprumut sa scap de datorii sa raman cu o singura banca.astept raspuns,va multumesc

ADMIN-ionela
17 Jan 2008

Pentru raspunsuri la intrebarile d-voastra sunati la tel:0722551847

Manolescu
1 Feb 2008

Vreau un credit pentru o garsoniera confort 1 si am un salariu net de 1300 roni si varsta 40 de ani .Pot beneficia de acst credit imobiliar?

MARINA
1 Feb 2008

CE SALARIU TREBUIE PENTRU UN CREDIT IPOTECAR DE 50000 EURO SI CAT AR FI RATA PE LUNA PE O PERIOADA DE 25 ANI??????????

muraritan
7 Mar 2008

Eu am gasit varianta cea mai avantajoasa,parol. 0726 214230

mosor alexandru
30 Mar 2008

ce vechime trebuie sa am ca sa fac un credit de 3000 euro la salariu de 7mil

Bogdan Achim
4 Apr 2008

Toata lumea poate lua credit la noi ! Reprezint o companie de consultanta cu costuri de consultanta 0 costuri de consultanta . Noi suntem platiti de banci (lucram cu 15) institutii bancare) si in nici un caz din banii dumneavoastra ! :)) Consultant Financiar : Bogdan.Achim . Tel 0765291484

Liliana Elena Bulaga
10 Apr 2008

ma numesc Bulaga Elena am 24 ani lucrez si sunt angajata in Italia cu salariu de 500 si vreau sa fac un imprumut de 30.000 in Romania.vreau sa stiu ce acte trebuie.VA MULTUMESC.

Liana Tudor
22 Apr 2008

Pot lua un credit ipotecar pe o perioada de 30 de ani pentru o casa in valoare de 80000 E fara avans daca am un salariu de aprox. 500 E ?

Catana Viorel Tiberius
23 Apr 2008

Buna ziua sunt cetatian roman cu rezidenta in spania si as dori sa fac un imprumut in romania de 15000 sau 20000 euro pt a-mi termina casa .Eu am un cont in romania la bcr si as dori sa fac un imprumut tot cu ei daca este posibil. Va rog sa-mi dati un raspuns daca este posibil si ce acte miar trebui pt a realiza acest imprumut. VA SALUT SI MULTUMESC

balamuk
26 May 2008

voi chiar asteptati un raspuns la toate intrebarile astea aici??!!=))=)))sunteti cei ma tari:)))mai ales cum a postat cineva mai sus gen::ionita daniela 29 August, 2007 la ce banca se poate lua un credit daca am 19 ani si lucrez? deci loooool=))deci tie sigur o sa-ti raspunda cineva la acesta intrebare "foarte detaliata". Doamne cu romanii tai.......

adriana
25 Jun 2008

.... cum asa putea sa imi scot dintr-o banca un credit de 20000E avand un salar de 15000

STROE SORIN
27 Aug 2008

AM 24 DE ANI SI SUNT NECASATORIT AS VEA SA STIU DACA POT OBTINE UN CREDIT IPOTECAR PENTRU LOCUINTA IN VALUARE DE 50000 EURO .SUNT NECASATORIT AM SALARIU NET DE 1400 RON .PARTENERA MEA ARE SALARIU DE 800 RON POATE SA FIE CODEBITOR LA ACEST CREDIT.VA MULTUMESC.

nico
28 Aug 2008

pentru ca cineva sa poata lua legatura cu dvs ar trebui sa postati si un nr de tel,eventual o adresa de mail unde sa puteti fi contactati si sa primiti detalii

vieru diana
15 Sep 2008

As dori va rog frumos sa stiu daca pot obtine un credit din banca de 30 mii euro. pe perioada de 30 ani pt a-mi cumpara o locuinta. Mentionez ca am un salar de 800 lei, dar as dori sa fac creditul impreuna cu salariul tatalui care este de 1000 lei. Cat ar fi rata lunara si dobanda? Va multumesc anticipat!

Simona
21 Sep 2008

Buna ziua.Ma numesc Simona si sunt consilier financiar pe credite ipotecare.Daca sunteti interesati sa obtineti consultanta gratuita, astept un email de la dvs cu datele si nr de tel pentru a putea lua legatura.Va multumesc.

COSTACHE LUMINITA
22 Sep 2008

Exista vreo banca care sa-mi acorde un credit ipotecar, pentru constructia unei case, ipoteca fiind terenul pe care doresc sa construiesc? Ce venit de familie ar trebuie sa avem daca dorim un credit de 80.000 - 90.000 euro?

patrana marian
25 Sep 2008

As dori sa stiu daca se poate sa obtin un credit de 85 mii euro acumulanduse salariile a intregi familii,si daca da care ar fii rata lunara si dobanda.

TEO
5 Oct 2008

sotul meu a lua un credit in valoare de 20 000 euro in Italia.Este posibil sa gireze cu casa pe care o avem in tara, si in caz de neplata sa ni se ridice locuinta, mostenire de la pariniti mei?

elena
30 Oct 2008

sotul meu are un salariu pe luna de 800ron pe cartea de munca iar eu nu am lucrat niciodata\\\'am un copil de 2 ani ,as vrea sa stiu daca pot face un credit de 1.700.000ron pt un apartament,cu care sa ipotecam

novac catalin
12 Feb 2009

salut,suntem in spania si lcram de un an -impreuna castigam 2100€-daca dam un avans de 15000€-pt un apartament de 35000€-putem obtine un credit ipotecar-ce acte ne trebuie sa aducem de aici pt a obtine creditul ipotecar-astept raspuns urgent---catalin -galati

Andreea...
26 Feb 2009

Buna ziua!Am 22 ani..sunt studenta in ultimul...la ultimul loc de munca am stat 1 an jumate ..apoi am gasit ceva un pic m bun(unde lucreaza si prietenul meu)..si aici am abia 3 luni vechime..Iau 9 mil in mana si am 720 pe cartea de munca...Se poate face un credit pt o locuinta(garsoniera)..in ce conditii..ce sanse am ..se poate lua si salariul lui in consid..nush sa intre ca si girant..sau sa se asocieze?

maria
12 Mar 2009

AM O INTREBARE SI AS DORI SA MA AJUTATI DACA SE POATE.AM O CASA PE NUMELE MEU SI STAU CU FAMILIA.LUCREZ DAR NU AM VECHIME SI SALARIUL ESTE MAI MIC.AS VREA SA STIU DACA AR PUTEA MAMA SA FACA O IPOTECA PE CASA,DAR FARA A FI NEVOIE VANZARE-CUMPARARE.

Marius
25 Jun 2009

Am citit cam ce este pe aici si pe la bancile din Romania din data de 2 iulie toate bancile care intra in vigoare treb sa indeplineasca urmatoarele conditi varsta minim 20 ani,,sa aiba la locul de munca 1,5 ani sa aiva un salariu de 650 lei minim pentru un imprumut PF (Persoana fizica ) eu am un salariu de 1300 milioane si am facut imprumut la BRD si mi sa acordat pe 10 ani 283 de milioane la care platesc rata de 470 pe luna atat am avut de zis bafta si atentie cu bancile nu va jucati banca te baga la puscarie

Radu
17 Jul 2009

ce sanse sunt de a beneficia de un credit in Romania, daca sa presupunem asi face un contract in Anglia pentru achizitionarea unui laptop, pe care nu l-as onora pana la capat?? multumesc

FILISANU CATALINA
21 Jul 2009

BUNA ZIUA AS DORI SA OBTIN SI EU UN CREDIT DE LA DUMNEAVOASTRA , EU AM O PENSIE DE 900 LEI PE CAZ DE BOALA DE 12 ANI IAR EU AM TOATE ACTELE NECESARE OBTINUTE DE LA ANPH SI AM VARSTA DE 19 ANI AS PUTEA SA OBTIN UN CREDIT DE LA DUMNEAVOASTRA PENTRU A OBTINE ACHIZITIONARREA UNUI AUTOTURISM DIN CARE DOBANDA SE SUPORTA DIN BUGETUL STATULUI ,ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA VA MULTUMESC ANTICIPAT .

ovidiu
14 Sep 2009

As vrea si eu un credit pentru o garsoniera 23000 de euro as putea da un avans de 20% Acum lucrez cu un salar de 1200 de lei de 4 luni. Am lucrat in italia aproximativ 2 ani cu contract de munca Am 25 de ani necasatorit As putea sa sper? VA MULTUMESC ANTICIPAT

toma alina
19 Oct 2009

daca sunt in concediul de crestere a copiluli pot obtine un credit ipotecar impreuna cu sotul meu?

claudia
30 Nov 2009

daca am un credit de nevoi personale fara ipoteca as putea sa-,mi iau un apartament prin credit imobiliar .se poate? si cum?

maria
27 Jan 2010

daca lucrez afara si eu si sotul meu putem sa beneficiem de un credit sa ne luam o locuinta?va multumesc!

Adriana
7 Mar 2010

Eu si sotul meu avem salariul minim pe economie fiecare.Putem beneficia de un credit pt a cumpara o locuinta?

gabriela
18 Mar 2010

Buna ziua! As vrea sa stiu daca se poate si in ce conditii: un credit imobiliar (pe o perioada cat mai mare, si rata mica) de 25.000e, pentru cumparare grs cf.2. Salariul meu este de 1.500ron, nu am alte credite la banci. (Tatal meu poate fi codebitor cu pensie de 700ron). (gabriela_gbrl@yahoo.com) 0760179949 Astept raspuns si propuneri. Multumesc.

daniel
30 Apr 2010

buna,am luat un credit personal din BBVA spania,,,am intrat in somaj si am acumulat datorii in banca timp de un an,as vrea sa ma stabilesc definitiv in cordoba spania ,si tare as vrea sa am o locuinta proprie va rog sami dati un raspuns,exista posibilitatea de a lua o casa ipotecara si sa impreunez si datoria veche?acum am un salariu de 1000 euro si un loc stabil pe termen lung.multumesc anticipat pt raspuns DAN.

vera
24 Jul 2010

imi trebuie urgent 30000 euro pentru a achita un apartament cumparat pentru mama; am o garsoniera pe care vreau s-o vand pentru a obtine suma necesara.nu am reusit s-o vand si as vrea sa obtin suma de 30000 euro, pana cand reusesc sa vand garsoniera; exista vreo posibilitate de a obtine acesti bani?

prodan iulian
25 Feb 2011

VREAU SA IMI CUMPAR APARTAMENT CU CREDIT IPOTECAR vreau sa fiu contactat 0786356809

calfa lucretia
15 Mar 2011

am un credit ipotecar de nevoi personale pe 18 ani.As vrea o reesalonare , adica sa transfer creditul la alta banca dar fara ipoteca.Din credit am achitat o perioada de aprox.4 ani.Se poate?

ana negrut
15 Apr 2011

asi dori sa stiu de ce salariu este nevoie pentru un credit imobiliar cu ipoteca pe 30 de ani, tinind cont ca santem 3 membri in familie? si la o suma de 20.000 de euro ce rata am avea? multumesc anticipat.

ferent florentina
9 Oct 2011

asi dori sa stiu ce salariu mi-ar trebui pentru cumpararea unei garsoniere pe 10 ani si ce rata ar fi. Va multumesc pentru un eventual raspuns

Aurelia
28 Jun 2019

Buna ziua as vrea sa intreb de exemplu azi împlinesc 18 ani banca îmi poate oferi chiar azi credit sau nu

Aurelia
28 Jun 2019

Buna ziua as vrea sa intreb de exemplu azi împlinesc 18 ani banca îmi poate oferi chiar azi credit sau nu

Posteaza un comentariu