In cat timp se face un transfer interbancar, intre conturile a doua banci

O singura certitudine exista, si anume termenul maxim pentru astfel de operatiuni, care este de doua zile, in jargonul bancar T+1, unde T este ziua efectuarii platii, adica astazi, iar 1 este urmatoarea zi, in care cu siguranta se va realiza respectiva plata.

Atunci cand facem o plata sau un transfer de bani din contul unei banci intr-un cont al  unei banci diferite din Romania (transfer interbancar), trebuie sa stim ca existe ore limita de procesare a acestor operatiuni. Cu alte cuvinte, timpul necesar pentru intrarea banilor in contul celeilalte banci difera de momentul in care se efectueaza plata.

Asta pentru ca orice plata trebuie sa treaca printr-un sistem de procesare, in vederea decontarii sumelor din conturile bancilor, sistem operat de Transfond. Acesta deruleaza doar 3 sedinte zilnice de procesare (compensare) a platilor primite de la banci: la 10,30, 13,30 si 16,30.

In aceste conditii, termenul de procesare a unei plati interbancare nu este cunoscut cu precizie. Cu alte cuvinte, daca astazi, la ora 9, faci o plata interbancara, nu vei avea certitudinea ca banii vor intra, tot astazi, pana la finalul zilei, in contul destinatarului de la alta banca.

O singura certitudine exista, si anume termenul maxim pentru astfel de operatiuni, care este de doua zile, in jargonul bancar T+1, unde T este ziua efectuarii platii, adica astazi, iar 1 este urmatoarea zi, in care cu siguranta se va realiza respectiva plata.

Nu este exlus insa ca, in functie de programul procesatorului Transfond, dar si de cel al bancii, o plata interbancara sa se efectueze si in aceeasi zi.

 

Plata in regim de urgenta

Daca doriti ca plata sa se faca in regim de urgenta, exista aceasta posibilitate, in schimbul unui comision de urgenta, care de exemplu la Banca Transilvania este de 18 lei. Asta inseamna ca plata se va face in maxim 2 ore, in aceeasi zi. Cu o conditie, insa: sa fie initiata cel tarziu la ora 15, conform regulilor Bancii Transilvania, astfel incat sa poata intra in ultima sedinta de procesare a Transfond, de la 16,30.

 

Banca Transilvania a luat comisionul, dar nu a procesat transferul

 

Un client al bancii nu a stiut acest amanunt, astfel ca a initiat, dupa ora 15, o plata in regim de urgenta. Banca a acceptat operatiunea, cu toate ca stia ca nu o poate procesa decat a doua zi.

 

Fireste ca in aceste conditii clientul s-a revoltat, intrucat i-a fost luat degeaba respectivul comision pentru platile urgente.

 

Vezi aici detalii

 

Probleme cu banca? Scrie-ne la Reclamatiibanci.ro


Taguri:

Alte stiri

2 comentarii

Vasile Coman
18 Mar 2017

Platile catre trezorerie fac parte din categoria platilor (transferurilor sau ordine de plata) interbancare, adica intre conturile a doua banci diferite, respectiv intre banca dumneavoastra si banca Trezoreriei, care este BNR. Durata unui transfer interbancar, asadar inclusiv a unui transfer de bani catre Trezorerie, depinde de ora la care a fost realizat si dureaza una sau maxim doua zile. Astfel, daca plata a fost facuta in prima parte a zilei, de regula pana in ora 13, atunci banii ajung la Trezorerie in aceeasi zi. Daca plata s-a facut in a doua parte a zilei, banii ajung a doua zi. Asta pentru ca transferurile interbancare trec printr-un sistem de decontare intre banci operat de Transfond, care realizeaza respectivele operatiuni in mai multe sesiuni zilnice, ceea ce presupune o intarziere in transferul banilor catre destinatar. Cu alte cuvinte, platile nu se pot face instant. Va rog sa reveniti la mine daca doriti informatii suplimentare sau aveti probleme cu banca: vasile.coman@ghiseulbancar.ro

Mona Paiu
24 Jan 2017

In cat timp se transfera banii intre Bt si Trezorerie, Impozite si taxe locale?

Posteaza un comentariu