Horia Ciorcila, seful Bancii Transilvania, in razboi deschis cu procurorii DIICOT in procesul tranzactiei diabolice prin care Bank of Cyprus a cumparat 9,7% din actiunile bancii din Cluj

In comunicatul DIICOT se arata ca Horia Ciorcila avea informatii privilegiate privind intentia Bank of Cyprus de a cumpara actiuni BT, iar ulterior, în data de 07 decembrie 2009, folosind informația privilegiată a vândut în cadrul a două tranzacții, prin intermediul societăți off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru, (controlată personal) un număr total de 8.918.671 titluri TLV în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).

Avocatii lui Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, i-au acuzat astazi pe procurorii DIICOT din Cluj care investigheaza cazul tranzactiei "diabolice" prin care Bank of Cyprus a cumparat aproape 9,7% din actiunile Bancii Transilvania, in decembrie 2009, de ilegalitati „scandaloase”, mai exact de faptul ca ar fi falsificat informatiile dintr-un raport intocmit de o firma de consultanta pentru banca centrala a Ciprului.

Acuzatiile au fost aduse in fata a trei judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care judeca in recurs procesul in care Ciorcila este acuzat de manipularea pietei de capital, avand acces la informatii privilegiate inainte de realizarea respectivei tranzactii. Mai exact, procurorii sustin ca Ciorcila avea relatii apropiate cu sefii Bank of Cyprus, intrucat respectiva banca era finantatoarea firmelor sale, astfel ca a profitat de informatiile avute privind intentia cipriotilor de a cumpara actiuni la banca sa.

Procurorii din Cluj il ancheteaza acum pe Ciorcila si pentru spalarea de bani.

In comunicatul DIICOT se arata ca Horia Ciorcila avea informatii privilegiate privind intentia Bank of Cyprus de a cumpara actiuni BT, iar ulterior, în data de 07 decembrie 2009, folosind informația privilegiată a vândut în cadrul a două tranzacții, prin intermediul societăți off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru, (controlată personal) un număr total de 8.918.671 titluri TLV în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).

Avocatii lui Ciorcila au decis sa joace dur

Avocatii lui Ciorcila au decis sa joace dur dupa ce procurorul in acest caz a cerut instantei sa analizeze un raport intocmit de procurorii ciprioti la cererea unui comisii rogatorii internationale constituite in acest caz, ancheta fiind redeschisa de anchetatori in toamna anului trecut.

Ancheta a fost redeschisa dupa finalizarea, in prima parte a anului 2013, a unui raport realizat de firma de consultanta Alvarez and Marshal, la cererea bancii centrale a Ciprului, in care se afirma ca operatiunea cu numele de cod „Beatrice” prin care Bank of Cyprus a cumparat, cu 58 milioane de euro, 9,7% din actiunile Bancii Transilvania, in decembrie 2009, este suspecta si trebuie anchetata de autoritati.

De altfel, procororii DIICOT din Cluj au deschis un nou dosar in acest caz, in care Ciorcila este acuzat de spalare de bani.

Revenind la acuzatiile avocatului Florin Clopeanu, care-l apara pe Ciorcila, acesta sustine ca procurorii din Cluj au omis intentionat in documentul prin care a fost tradus raportul autoritatilor cipriote, doua pagini din care reiese ca investigatia firmei de consultanta nu are valoare de audit iar aceasta nu-si asuma vreo responsabilitate cu privire la informatiile publicate.

Avocatul lui Ciorcila a mai sustinut ca documentul inovocat de procurori, apreciat drept proba decisiva in acest proces, nu este semnat, astfel ca nu poate fi luat in considerare de instanta de judecata.

Dar cel mai grav, a precizat avocatul, este faptul ca raportul a fost prezentat Inaltei Curti intr-o modalitate "scandaloasa" si ilegala, pentru ca procurorii din Cluj au sustras, in mod deliberat, doua pagini din cuprinsul raportului, in procesul de tranducere din engleza in romana, astfel ca raportul nu ar trebui luat in considerare.


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu