Cum face BNR profit, spre deosebire de o banca, si de ce a avut pierderi de 1,2 miliarde lei in 2013

Din totalul activelor BNR, in valoare de aproape 170 de miliarde de lei, cea mai mare parte, respectiv 100,1 miliarde lei sunt reprezentate de valorile mobiliare in valuta, adica titluri de state emise de cele mai puternice state din lume. In 2012, BNR detinea titluri straine de doar 94,6 miliarde lei.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) este, fireste, o institutie unica, care functioneaza diferit de bancile comerciale, de aceea e bine de stiut ce fel de operatiuni financiare deruleaza aceasta si cum face profit, sau pierderi, cum s-a intamplat anul trecut, cand a raportat un rezultat negativ de 1,2 miliarde lei, dupa 5 ani in care a avut numai castiguri. In 2012, BNR a raportat un profit de aproape 700 milioane lei, iar in 2011 castiguri de 300 de milioane lei.

In primul rand, trebuie precizat ca, potrivit statutului BNR, obiectivul acestei institutii nu este de a face profit, asa cum se intampla in cazul bancilor comerciale, ci de a asigura stabilitatea financiara a tarii si o inflatie redusa. Iar 80% din profitul BNR se duce la bugetul de stat.

Principala sursa de venituri a BNR: titlurile emise de cele mai puternice state din lume

BNR are ca principala sursa de venituri dobanzile incasate din titlurile de stat, bondurile sau obligatiunile emise de diverse tari straine, cele mai puternice din lume, cu ratinguri AAA, precum SUA, Germania sau Japonia.

Din totalul activelor BNR, in valoare de aproape 170 de miliarde de lei, cea mai mare parte, respectiv 100,1 miliarde lei sunt reprezentate de valorile mobiliare in valuta, adica titluri de state emise de cele mai puternice state din lume. In 2012, BNR detinea titluri straine de doar 94,6 miliarde lei.

Pentru aceste detineri, BNR a incasat in 2013 dobanzi de 1,4 miliarde lei, putin mai mici fata de cele 1,8 miliarde lei din 2012, din cauza scaderii randamentelor aferente respectivelor titluri.

BNR mai incaseaza dobanzi si din credite acordate bancilor romanesti. Veniturile din dobanzi aferente creditelor acordate bancilor s-au ridicat in 2013 la doar 120 milioane lei, fata de peste 500 de milioane cu un an in urma, in conditiile in care BNR a avut, anul trecut, mai mult un statut de debitor al pietei bancare, nu de creditor, adica mai mult a atras depozite de la banci, cu scopul de a reduce banii in exces de pe piata, astfel incat sa nu creasca inflatia.

In 2013, volumul creditelor acordate de BNR bancilor s-a ridicat la doar 1 miliard de lei, fata de cele 12 miliarde lei in 2012.

In aceste conditii, BNR a incasat in 2013 venituri totale din dobanzi (pentru titlurile straine si creditele acordate bancilor) de 1,5 miliarde lei, cu 800 de milioane mai putin fata de cele 2,3 miliarde lei in 2012.

In concluzie, creditele mai putine acordate bancilor romanesti si dobanzile in scadere aferente obligatiunilor straine detinute au redus veniturile bancii centrale cu 800 de milioane de lei.

Numai ca BNR nu doar incaseaza, ci si plateste dobanzi. Ba chiar dobanzile platite de BNR sunt mai mari decat cele incasate.

Pentru ce plateste BNR dobanzi? Chiar daca pare greu de crezut, insa banca centrala are cheltuieli uriase cu dobanzile ca efect al amortizarii primei nete rezultate din achizitiile de titluri straine, cu alte cuvinte din scaderea dobanzilor aferente acestor titluri.

In consecinta, in 2013, BNR a avut cheltuieli de 1,3 miliarde lei din aceste diferente de pret, un nivel asemanator anului precedent, fata de venituri de 1,4 miliarde lei din aceleasi titluri. Ceea ce inseamna ca banca centrala a avut un castig efectiv de doar 100 de milioane de lei din detinerile uriase, de peste 100 de miliarde de lei, de titluri ale statelor straine.

BNR a mai platit dobanzi si pentru imprumutul obtinut de Romania de la FMI, dobanzi ce s-au ridicat la 850 de milioane de lei in 2013, in scadere de la 1,2 miliarde lei in 2012.

Pentru depozitele atrase de la banci, BNR a platit o suma neglijabila, respectiv 16 milioane lei. Dobanzi mult mai mari au fost platite pentru rezervele minime obligatorii in lei si valuta, in jur de 400 milioane lei.

Dupa ce a tras linia sub veniturile si cheltuielile cu dobanzile, BNR a constatat ca a iesit in minus. In total, BNR a platit anul trecut dobanzi in valoare de 2,6 miliarde lei, mai putin totusi decat in anul precedent (3,1 miliarde lei). In schimb, banca centrala a incasat dobanzi de 1,5 miliarde lei, mult mai putin fata de cele 2,3 miliarde din 2013.

In aceste conditii, BNR a avut o pierdere din diferenta de valoare dintre dobanzile incasate si cele platite de 1 miliard de lei, fata de o pierdere de 770 de milioane in anul precedent.

A doua sursa principala de castiguri a BNR: operatiunile valutare

Diferenta dintre veniturile si cheltuielile din dobanzi nu este, asadar, suficient de mare pentru a justifica pierderea de peste 1 miliard inregistrata de BNR, fata de castigul din anul precedent.

Care a fost, asadar, motivul pierderilor?

Este vorba de castigurile nete realizate din operatiunile valutare, adica din diferente de curs, care s-au ridicat la 1,2 miliarde lei in 2013, mai putin de jumatate fata de anul precedent, cand au fost de 2,7 miliarde lei.

BNR precizeaza ca veniturile si cheltuielile din diferentele de curs pe parcursul lui 2013 si 2012 sunt aferente, in principal, iesirilor de valuta din pozitiile valutare lungi.


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu