Creditele in franci elvetieni (CHF) au scazut la 6,4 miliarde lei in martie

Conversie credite in franci elvetieni (CHF)

Creditele in franci elvetieni (CHF) acordate de banci persoanelor fizice au scazut in luna martie cu echivalentul a aproximativ 544 milioane lei (132 milioane franci) comparativ cu luna februarie, la un total de 6,4 miliarde lei, datorita conversiei acestora in credite in lei, in cadrul ofertelor derulate de o serie de banci, precum OTP Bank, Raiffeisen Bank sau Bancpost.

Tot cu o jumatate de miliard de lei s-a diminuat soldul creditelor in franci si in luna februarie, conform ultimelor statistici publicate de BNR, unde creditele in franci se regasesc, in marea majoritate, in categoria altor valute, unde se incadreaza si creditele in dolari, dar a caror pondere este nesemnificativa, in jurul a doar 100 milioane lei.

Pe parcursul ultimelor patru luni, in perioada decembrie 2015-martie 2016, volumul creditelor in CHF a scazut in total cu echivalentul a 1,6 miliarde lei, de la 8,1 la 6,5 miliarde lei.

In decembrie 2008, in momentul izbucnirii crizei financiare, existau credite in CHF de 12,4 miliarde lei, al caror volum a urcat in urmatorii ani si pana la 14,2 miliarde lei, pe fondul repatrierilor imprumuturilor cesionate de banci catre entitati straine sau catre bancile-mama din alte tari europene.

In aceste conditii, in urma cu trei ani, in martie 2013 volumul de credite in CHF era in valoare de 12,5 miliarde lei, acelasi nivel ca in momentul izbucnirii crizei, din urma cu peste 7 ani.

Din 2013, volumul creditelor in franci a inceput sa scada sistematic, pana la 11 miliarde euro in ianuarie 2015, in momentul reizbucnirii crizei francului, odata cu o noua apreciere puternica a monedei elvetiene, de la 3,7 lei la 4,5 lei pentru un franc, ulterior stabilizandu-se la 4,1 lei/CHF, nivel mentinut pana in prezent.

In acel moment s-a pus problema si la noi a conversiei creditelor in franci la un curs mai mic decat cel la care s-a ajuns atunci, de peste 4,5 lei pentru un franc, dublu fata de nivelul de 2 lei din anii 2007-2008, cand s-au acordat majoritatea creditelor.

Un proiect de lege initiat de parlamentarii PSD, in frunte cu deputata Ana Birchall, prevedea conversia creditelor in CHF fara costuri suplimentare, la un curs de schimb mediu intre nivelul din prezent si cel din momentul acordarii creditelor.

Propunerea a provocat reactia violenta a BNR, cu Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor, avertizand ca exista riscul ca unele banci sa dea faliment daca ar fi nevoie sa faca coversia creditelor in CHF in conditiile propunse la acel moment.

De asemenea, conducerea BNR, in frunte cu Mugur Isarescu, s-a prezentat la Parlament pentru a-i convinge pe deputati sa renunte la initiativa.

Insa delegatia FMI, cu care Romania inca avea atunci un acord, a fost cea care a impus deputatilor sa renunte la proiect, despre care nu s-a mai auzit de atunci. Pana luna trecuta, cand acelasi Nicolae Cinteza anunta la BNR ca in Parlament se discuta iar un proiect de lege care prevede conversia la cursul din data acordarii creditelor.

In acelasi timp, Ana Birchall si-a adus aminte de propriul proiect de anul trecut, pe care l-a reactivat in comisia juridica din Camera Deputatilor.


Citeste toata stirea pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu