Creditul de nevoi personale de la Banca Transilvania, mai avantajos decat cel de la BRD

Ai nevoie de un credit de nevoi personale in lei. Ce banca alegi? Sa presupunem ca ai avea de ales intre creditul de nevoi personale oferit de Banca Transilvania (BT Practic) si imprumutul Expresso in moneda nationala de la BRD.

Descriere generala a creditului Practic BT

Creditul Practic BT este acordat in lei, pe o perioada maxima de 10 ani. Suma acordata nu poate depasi 20.000 euro (echivalent in lei) si nu este necesar sa precizezi destinatia creditului.

Sa luam exemplul unei persoane care dispune de un venit net de 2.500 lei pe luna si doreste sa contracteze un imprumut de 40.000 lei, pe perioada maxima de 10 ani.

Ratele lunare si dobanzile nominale

Banca Transilvania aplica un nivel al dobanzii fix de 12,9% pe primele sase luni, la care se adauga un comision de 0,3% la sold (in valoare de de 120 lei, dupa calculele consilierilor bancari).

Rata lunara pe aceasta perioada (incluzand comisionul de gestiune lunara de 0,3%) se ridica la 715 lei.

Dupa expirarea perioadei de sase luni, dobanda devine variabila (in prezent se ridica la 17% pe an, daca nu ai un girant). Dobanda variaza in functie de nivelul dobanzii la care isi procura banca resursele. In cazul in care ai un girant banca aplica o dobanda mai mica, de 16% pe an.

Un calcul estimativ al ratei pe care clientul va trebui sa o plateasca pentru perioada de dupa sase luni, la o dobanda de 17% pe an, ne indica suma de 676 lei.

Observam ca rata este mai mica decat cea din primele sase luni, desi a crescut dobanda. Explicatia o constituie faptul ca banca nu mai percepe comisionul de gestiune lunar de 0,3%.

Comisioanele si dobanzile penalizatoare

Banca Transilvania percepe un comision de acordare de 2,5% din valoarea creditului (daca este platit separat) si care se ridica la 1.000 lei in cazul nostru particular.

Daca doresti ca taxa de acordare sa fie inclusa in credit aceasta va fi mai mare, de 3,5% din valoarea creditului.

Banca Transilvania se diferentiaza de alte banci de pe piata prin practicarea unui comision de rambursare anticipata de 3% numai in primul an de la contractarea creditului, dupa care acesta devine nul.

Daca doresti rescadentarea sau reesalonarea creditului vei plati un comision de 1%.

Dobanda penalizatoare se cifreaza la 30% pe an si se aplica la valoarea ratei restante pe perioada pe care ai intarziat cu plata ei.
Asigurarea de viata este oferita gratuit de catre banca.
Costul total al creditului, exprimat sub forma dobanzii anuale efective este de 20,13%.

Cat ma costa un imprumut de 40.000 lei pe 10 ani de la BRD?

Daca doresc sa obtin un imprumut de la BRD de 40.000 lei (peste 10.000 euro) pe 10 ani, va trebui sa platesc o rata lunara de 785 lei pe luna, potrivit informatiilor furnizate de consilierul de credit.

Dobanda aplicata de banca la lei pentru o perioada de 10 ani este de 15,5% si este fixa pana la expirarea creditului.

Costul total al creditului, exprimat sub forma dobanzii anuale efective (DAE) se ridica la 21,58%.

Comparatie intre cele doua credite

Din compararea costului total al creditului DAE la cele doua banci reiese ca BT Practic de la Banca Transilvania este mai ieftin (20,13% fata de nivelul de 21,58% aferent creditului BRD).

Si rata lunara este mai redusa la Banca Transilvania (715 lei in primele sase luni, apoi 676 lei), fata de BRD (785 lei pe luna).

In plus, Banca Transilvania iti ofera sansa de a refinanta creditul fara nici un cost daca ai depasit termenul de un an, posibilitate care nu exista la BRD.

In concluzie, din datele prezentate mai sus, reiese ca imprumutul BT Practic de la Banca Transilvania reprezinta o alegere mai potrivita fata de oferta BRD.

Iulia GROSU

Alte stiri

1 comentarii

fairplay
24 Jun 2008

IAR AVETI ARTICOLE PARTINITOARE? Data trecuta ati batjocorit cardul de la BTRL mastercard forte... intre timp ati primit publicitate de la BTRL si defaimati BRD - in meciul BTRL contra BRD? sunt ferm convins ca gasiti credite in piata muuuultt mai ieftine si decat BTRL si decat cele de la BRD... si totusi faceti un meci in care nu iese nimenea bine - ma refer clientii si nici cele doua banci? daca sunteti asa de interesati de interesele clientilor ... de ce nu faceti domnilor un clasament al primelor 25 de banci cu cele mai accesibile si transparente credite? de ce tocmai intre doua banci \\\"scumpe\\\"? va pierdeti din credibilitate domnilor... e pacat...

Posteaza un comentariu