CARDURI

Emiterea si utilizarea cardurilor bancare va fi legiferata de BNR

Dupa 10 de ani de la emiterea primelor carduri in Romania, Banca Nationala a Romaniei a elaborat un regulament privind utilizarea cardurilor si a altor instrumente de plata electronica la distanta, precum internet banking, home banking sau mobile banking. Regulamentul stabileste modul in care se emit si se utilizeaza cardurile si alte instrumente de plata electronice, obligatiile bancilor si a utilizatorilor, ce trebuie sa contina contractele de emitere si utilizare a cardurilor bancare, precum si sanctiuni in cazul nerespectarii acestor norme. Printre altele, normele prevad ca emitentul, adica bancile sau institutiile financiare nebancare, trebuie sa puna la dispozitia utilizatorilor de carduri, in scris, la sediul unitatilor si, eventual, prin mijloace electronice, cel putin urmatoarele informatii:

CEC a emis 55.000 de carduri

La sapte luni luni de la emiterea primelor carduri, CEC a reusit sa puna in circulatie 55.000 de carduri, transmiste No-Cash.

Operatiunea Armaghedon: Politia a anihilat o banda de 80 de hoti de carduri

Furtul de carduri ia amploare. Politia romana, cea italiana si spaniola au arestat zilele trecute o banda de peste 80 de infractori(!), majoritatea romani, care se ocupau cu falsificarea cardurilor bancare din Romania si din alte tari europene. Iata cum actionau infractorii: instalau cititoare de carduri false la bancomate din Romania, Italia, Germania, Franta, Canada sau Turcia, copiau apoi informatiile de pe carduri si codurile de acces pe care le transferau (clonau) pe alte carduri false, cu care retrageau sumele de bani din conturile detinute de clientii bancilor. Politia romana a arestat saptamana trecuta 12 falsificatori de carduri in Bucuresti si Constanta, iar alti opt membri ai retelei care actionau in strainatate au fost dati in urmarire generala. In cadrul aceleiasi operatiuni, cu nume de cod Armaghedon, politia spaniola a arestat 66 de persoane, majoritatea romani.

MasterCard, acuzata de Uniunea Europeana ca impiedica libera competitie dintre banci

In timp ce in Romania cinci banci mici s-au hotarat de unele singure sa sparga monopolul taxelor mari impuse de Visa sau MasterCard si sa practice comisioane mai mici la tranzactiile cu carduri, problema liberei concurente pe piata cardurilor e dezbatuta la cel mai inalt nivel european. MasterCard a fost acuzata formal astazi de Uniunea Europeana, chiar in ziua meciului Germania-Argentina de la Campionatul Mondial pe care-l sponsorizeaza, de incalcarea legii concurentei intre banci prin impunerea unui comision minim inter-bancar la tranzactiile cu carduri. Ceea ce se traduce prin comisioane foarte mari pe care in final le platim tot noi, detinatorii de carduri. Iar MasterCard si Visa incaseaza niste profituri exagerat de mari, precizeaza reprezentantii Uniunii Europene.

Romanii au devenit innebuniti dupa cumparaturile cu cardul din magazinele electro-casnice

Conform datelor prezentate de Visa, unul dintre cei trei mari competitori pe piata cardurilor din Romania, alaturi de MasterCard si Euroline, romanii tind sa inlocuiasca creditul doar cu buletinul cu creditul pe card din magazinele de electrocasnice si calculatoare. Cifrele o demonstreaza: valoarea cumparaturilor cu cardul din aceste magazine a crescut de 30 de ori din martie anul trecut pana in martie 2006! Romanii au cumparat cu cardul aparate de aer conditionat, mobile, televizoare, aparate foto, computere, mp3 playere si alte gadget-uri in valoare de 22,5 milioane de dolari. Cifra intrecuta doar de valoarea platilor cu cardul la hotel (78,2 milioane) si benzinarii (32,8 milioane). Dar care probabil le depaseste pe toate la un loc daca punem la socoteala cardurile Euroline, larg folosite pentru cumpararea pe credit a produselor electrocasnice. Iar aceste cifre s-a putea sa para minuscule pe langa cele de anul viitor, tinand cont ca BCR si BRD au lansat recent o serie de carduri co-branded cu marile lanturi de magazine electro-casnice si supermarketuri, in conditii apetisante. (Moare de ciuda Isarescu daca citeste acest articol)

Compania MasterCard va avea un nou logo

MasterCard Inc. (NYSE:MA) a anuntat ca principala sa subsidiara operationala, MasterCard International, si-a schimbat numele in MasterCard Worldwide. Compania are, de asemenea, o noua identitate vizuala si un nou slogan, „The Heart of Commerce™”. Toate acestea ilustreaza structura integrata la nivel global a companiei si viziunea sa strategica in privinta promovarii comertului mondial. Celelalte marci ale companiei, Maestro®, solutia globala bazata pe cod PIN, Cirrus®, marca pentru ATM si MasterCard Advisors nu se vor modifica.

BCR a depasit pragul de doua milioane de carduri active

Cea mai larga retea de ATM-uri – 1.200 Cea mai extinsa retea de POS-uri – 7.100 In 10 ani, bancomatele BCR au eliberat peste 25 miliarde lei (RON)

Piraeus Bank a lansat un card de credit

Consecventa promisiunii de a oferi intotdeauna mai mult, Piraeus Bank a lansat in cursul lunii iunie cardul de credit Piraeus Visa Classic, un instrument flexibil, sigur si fara riscuri de efectuare a platilor si retragerilor de numerar, atat in Romania cat si in strainatate, se arata intr-un comunicat de presa al bancii.

Card de credit FIFA World Cup 2006 de la Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank ofera o editia limitata a cardului de credit „FIFA World CupTM 2006”, dedicata special Campionatului Mondial de Fotbal din Germania 2006, se arata intr-un comunicat de presa al bancii. Lansata la finalul lunii martie, aceasta editie limitata (15.000 de carduri de credit) va continua pana la data de 15 iulie 2006. Cardul de credit FIFA World CupTM 2006 este cardul oficial al Campionatului Mondial de Fotbal si mai este disponibil in reteaua Raiffeisen Bank in limita a 5.000 de carduri.

BCR a emis peste 10.000 de carduri co-branded BCR-EURO < 26 pentru studenti

Banca Comerciala Romana (BCR) a inmanat studentilor din Romania, in mai putin de 3 luni de la lansare, peste 10.000 de carduri de debit co-branded BCR - EURO < 26, se arata intr-un comunicat de presa al bancii.