Tag: statistici

Cursul valutar euro/leu trece de 4,7 lei, pe fondul razboiului dintre Guvern si sistemul bancar

Cursul de schimb valutar euro/leu a depasit astazi un nou prag psihologic, de 4,7 lei pentru un euro, cu 6 bani (1,3%) mai mult decat in urma cu o luna, pe fondul razboiului declansat de Guvern impotriva sistemului bancar, prin introducerea unei taxe criticata dur atat de baci, cat si de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Ce efecte a avut cresterea ROBOR asupra dobanzilor la credite si depozite

Cresterea ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza creditele in lei cu dobanda variabila, de la 0,91% la finalul lunii august la 1,87% la sfarsitul lunii octombrie, a avut efecte mai puternice asupra creditelor acordate de banci firmelor, in timp ce dobanzile la depozitele vechi ale populatiei au ramas neschimbate, ba chiar au mai scazut, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Cursul leu/euro atinge maximul istoric, din cauza tensiunilor politice si a flexibilitatii mai mari permise de BNR

Cursul de schimb valutar leu/euro a atins astazi un maxim istoric inregistrat in statisticile BNR, de 4,6495 lei, pe fondul intensificarii tensiunilor politice, dupa ce DNA a anuntat ca-l ancheteaza pentru fapte de coruptie pe Liviu Dragnea, presedintele PSD si al Camerei Deputatilor, iar Guvernul a adus schimbari importante Codului Fiscal, contestate puternic de partidele de opozitie, mediul de afaceri, sindicate, mass-media.

Cum au ajuns bancile in situatia de a obtine profituri record si in acelasi timp sa fie acuzate ca nu platesc impozit la stat

Sistemul bancar romanesc a realizat in prima jumatate din acest an cel mai mare profit net din istorie: 2,681 miliarde lei, conform datelor furnizate de BNR, la solicitarea Bancherul.ro.

Programul Prima Casa ramane principalul produs de creditare al bancilor, dar mai sunt garantii doar pentru 7.000 de credite

Volumul de credite imobiliare in lei acordate de bancile romanesti, majoritatea prin Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza 50% din valoarea creditului, a avut si luna trecuta cea mai mare crestere, comparativ cu creditele de consum si chiar cu finantarile acordate de banci firmelor, arata ultimele statistici publicate astazi de BNR.

Trei banci grecesti cu active de 24 miliarde lei, credite in CHF de 2,6 miliarde lei, 1,7 milioane clienti, 350 de unitati si 4.600 de angajati au fost scoase la vanzare: cine le cumpara si ce va mai ramane din ele?

In acest an s-ar putea stabili un record pe piata de fuziuni si achizitii din sistemul bancar romanesc, in conditiile in care trei banci grecesti (Banca Romaneasca, Bancpost si Piraeus Bank) au fost scoase la vanzare, prima fiind in stadiu avansat al negocierilor, cu OTP Bank favorita, iar a doua urmand a-si gasi cumparator pana la finalul anului. Recent s-a incheiat si procesul de preluare a Bancii Carpatica de catre Patria Bank.

Numarul IFN-urilor care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit l-a intrecut pe cel al bancilor

Numarul Institutiilor Financiare Nebancare (IFN) care raporteaza la Biroul de Credit date despre clientii carora le acorda imprumuturi a ajuns la 32 in luna aprilie, intrecand, pentru prima data, cele 31 de banci, o dovada a cresterii puternice din ultimii ani a pietei imprumuturilor online de valori mici si pe termene scurte, de una sau mai multe luni.

Numarul romanilor cu credite la banci a atins recordul istoric de 1 milion

Numarul romanilor cu credite la banci a depasit cifra de un milion, cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, arata statisticile Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, care monitorizeaza imprumuturile cu valori de peste 20.000 de lei (in jur de 4.000 de euro).

Un sfert dintre romani au ajuns pe mana recuperatorilor de creante, cu datorii uriase, de 4,9 miliarde euro

In jur de 5 milioane de romani (un sfert din totalul populatiei sau unu din patru) au fost dati anul trecut pe mana recuperatorior de creante, din cauza datoriilor uriase, de 4,9 miliarde euro, pe care le au in principal la banci, dar si la firme de telefonie, Institutii Financiare Nebancare (IFN-uri), firme de leasing, firme de asigurari sau la furnizori de utilitati (curent, gaze, apa etc.), conform datelor asociatiei firmelor de recuperare creante (Asociatia de Management a Creantelor Comerciale – AMCC).

Bancherii spun ca ar da mai multe credite IMM-urilor, dar nu gasesc suficienti clienti. Adica suficienti clienti mari si fara riscuri

Bancherii spun ca duc in prezent o batalie competitionala pentru creditarea IMM-urilor si sunt dispusi sa finanteze mai multi antreprenori, avand in vedere ca doar 20% dintre firmele romanesti apeleaza la un credit bancar.