Tag: inflatia

BNR a intrat intr-un derapaj politic periculos pentru propria independenta

Presedintele Klaus Iohannis a avut ieri, la Palatul Cotroceni, o intalnire cu Mugur Isarescu, guvenatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, “ocazionata de necesitatea consultarilor in privinta medierii disputelor dintre Guvern si BNR, referitoare la riscurile cu care România se confruntă în prezent în ceea ce privește inflația și coordonarea politicilor economice”, dupa cum se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

BNR ne avertizeaza sa nu ne asteptam la alte cresteri de preturi, altfel va trebui sa platim dobanzi mai mari

Banca Nationala a Romaniei (BNR) lupta sa-si atinga tinta de inflatie de maxim 3,5% si in acest an, dupa ce in 2017 a reusit sa o mentina la 3,32%, fara sa fie nevoita sa majoreze dobanda de referinta, desi preturile au rabufnit in ultimele luni, in contextul scumpirii carburantilor si a energiei electrice.

Majorarea dobanzii BNR nu va scumpi creditele, spune guvernatorul Mugur Isarescu. Atunci ce relevanta mai are dobanda de referinta a Bancii Nationale?

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), spune ca decizia bancii centrale prin care a fost majorata dobanda de politica monetara la 2% nu va determina cresterea dobanzilor la credite, in conditiile in care rate de referinta pentru acestea (ROBOR la 3 si 6 luni) sunt deja de ceva timp la nivelul de 2% sau chiar mai mult.

Dobanda de politica monetara a BNR devine, abia acum, efectiv dobanda de referinta din Romania: La ea sa va uitati de acum inainte! ne indeamna guvernatorul Mugur Isarescu

Dupa 12 ani in care am fost prinsi in mrejele creditului in valuta, care pe cei mai multi ne-a ajutat sa luam un credit ieftin in euro, in timp ce pentru altii, precum cei care au apelat la francul elvetian, s-a dovedit o pacaleala, creditele in lei le-au inlocuit treptat pe cele in alte monede, odata cu scaderea dobanzilor, astfel ca rata de politica monetara a BNR devine, in sfarsit dobanda de referinta in Romania, intrucat dobanzile la creditele in lei au devenit mai importante decat cursul valutar pentru creditele in valuta.

Criza de lichiditate din sistemul bancar a luat sfarsit, dar dobanzile pe termen mediu si lung (ROBOR la 3 si 6 luni) au ramas ridicate

Criza de lichiditate din sistemul bancar, aparuta la finalul lunii septembrie, care a dus la cresterea rapida a dobanzilor pietei interbancare (ROBOR), determinand BNR sa intervina injectand resurse suplimentare de aproape 10 miliarde lei, a luat sfarsit astazi, cand banca centrala nu a mai furnizat noi imprumuturi bancilor.

Cresterea economica va incetini la 3,7% in 2017, estimeaza economistii Garanti Bank

Cresterea economica a Romaniei va incetini de la 4,3% in acest an la 3,7% in 2017, estimeaza economistii Garanti Bank.

BNR va mentine dobanda ROBOR la niveluri mici pana la toamna, cand ar urma sa creasca

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine nivelul dobanzilor mici de pe piata interbancara (ROBOR), prin intermediul surplusului de lichiditate, pana in a doua parte a acestui an, in conditiile unei inflatii negative, apreciaza economistii Garanti Bank intr-un raport.

ROBOR, dobanda de referinta pentru creditele in lei, a scazut la 1%

Indicele de dobanda ROBOR la 3 luni, in functie de care se stabilesc dobanzile la creditele in lei, a ajuns la doar 1% la finalul lui 2015, cu o jumatate de punct sub nivelul din septembrie si cu aproape doua puncte fata de finalul anului trecut.

Desi a scazut de doua ori dobanda in acest an, bancile au scumpit creditele, coborand insa dobanda depozitelor spre 1%

BNR a scazut deja de doua ori dobanda in acest an, inainte de cea de-a treia, care urmeaza astazi, adica de la 2,75% cat era in noiembrie 2014 la 2% acum, in total 0,75 puncte. Cu toate acestea, costul creditelor se incapataneaza sa ramana la nivelul din toamna anului trecut, adica in jurul a 6,5%, cat era dobanda medie la imprumuturile noi in lei in noiembrie 2014.