Tag: CSALB

CEC Bank: trebuie sa oferim confortul cetatenilor ca banii lor sunt in siguranta

Bogdan Neacșu, Președintele Asociației Române a Băncilor și al CEC Bank, în dialog cu Emilia Olescu, redactor-șef al cotidianului BURSA, in cadrul primului podcast pe teme de educatie financiara realizat de Centrul pentru Solutionarea Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB):

Cum pot fi scoasa drept codebitor dintr-un credit?

"Bună seara!
In urmă cu un am, viitorul meu soț avea un credit de nevoi personale refinanțat deja odată din prima lui căsătorie. dupa ce ne-am căsătorit noi am mers la banca pentru o alta refinanțare in vederea stabilirii unei rate lunare mai mici. Astfel ,s a acoperit împrumutul vechi, s-a făcut refinanțarea și s-a rămas cash cu 7000 lei (70milioane vechi).

Pentru un credit de 2000 de lei de la Credius, trebuie sa platesc 11000 de lei. E legal?

"Am făcut un credit la Credius în anul 2016 și acum mi-a venit executare silita cu oprire pe salariu suma totala 11.873 . va rog sa îmi spuneți cum s-a ajuns la această sumă exorbitanta, am împrumutat 2000.

Si datorita unor probleme personale .m-am despărțit și am rămas cu 2 copii minori .. Lucrez cu contract de munca de 3 ani. De ce nu mi.au pus oprire pe salariu acum 2.3 ani ?? Era o sumă mai mică. E legal și e normal să plătesc atât??. as putea face ceva? Mă puteți ajuta va rog din suflet? Va mulțumesc anticipat", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Raiffeisen nu vrea sa-mi scada rata la credit, desi sunt in somaj. Ce pot sa fac?

"Buna ziua,

Raiffeisen mi-a respins cererea pentru restructurarea creditului (reducerea ratei la jumatate) pentru 3 ani de zile, fara sa imi spuna motivul respingerii.

Eu am sotie si 2 copii minori, un venit de aproximativ 3200 lei, sotia a fost introdusa in somaj (468 lei) pana in luna Martie_2022 si nu isi poate gasi un loc de munca pentru ca trebuie sa creasca copilul cel mic (2.7 ani), nefiind primit la cresa de stat din lipsa locurilor, dar din toamna copilul va fi la gradinita, moment in care abia atunci sotia isi poate cauta un loc de munca.

Te poate executa silit banca sau ifn-ul, daca am restante 2 luni?

"Te poate executa silit daca am restante 2 luni si eu fac dovada platii lunar pana ajung la zi cu plata?", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Banca sau IFN-ul nu va poate executa silit daca aveti intarzieri de numai 2 luni la plata creditului.

Conform legii, executarea silita poate fi declansata doar dupa inregistrarea a 9 luni de restante.

Kruk mi-a dublat datoria creditului cesionat. Ce pot sa fac?

"Pe scurt, am primit sentința pe executare silita pentru suma de aproximativ 32000 ron, s-a pus proprire, am făcut o promisiune de plata, am achitat conform angajamentului 14800 ron și acum îmi transmite Kruk ca mai am de plata 40000, asta din luna iunie pana acum. În trei luni au dublat aproape suma.

Pot scapa de executarea silita cu ajutorul CSALB?

"Căutând astăzi pe internet să aflu răspunsuri la întrebări puse de anumite persoane care trec sau au trecut prin aceleași probleme cu care mă confrunt și eu acum, am descoperit CSALB.

Am pus deja o întrebare folosind formularul online dar, găsind și adresa dvs. de mail, m-am gândit să vă întreb dacă mai poate fi o negociere în cazul în care deja există de două zile o executare silită sau trebuie mers direct în instanță pentru contestarea ei. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Da, sfatul meu este sa cereti ajutorul CSALB (intrati pe net, la adresa CSALB.ro sau sunati la numarul scurt 021.94.14) daca aveti o executare silita de care vreti sa scapati.

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016.

Decizia Judecatoriei Moreni, din luna august 2021, a fost luata dupa ultima modificare a legii privind darea in plata si dupa decizia Curtii Constitutionale nr. 431 din 17 iunie 2021, care permite celor cu credite in valuta, in special in franci elvetieni (CHF), sa ceara bancilor si IFN-urilor reducerea ratei la credit, majorata semnificativ in urma devalorizarii leului fata de CHF sau euro (echilibrarea contractului de credit, in jargonul juridic).

Cum pot sa primesc prima de stat de la Banca pentru locuinte Raiffeisen (Aedificium)?

"Buna ziua, as dori să știu dacă îmi puteți da sfaturi pt a-mi recupera primele de la stat de la Banca Raiffeisen?

În linii mari va spun că avem 2 conturi (chiar 3, doar că fetița minora nu beneficiază de prima de la stat, lucru aflat ulterior), suma totală a conturilor este de aprox 44700 lei pe cele două conturi, urmând a se adaugă prima de la stat de 5427 lei/cont.

Banii au fost retrași din cont in noiembrie, pt că așa am fost sfătuiți de angajata din banca.

In 03.09.2021 am primit o înștiințare cum că dacă ducem facturi emise din data de 30.11.2020- 30.05.2021 putem sa ne primim primele de la stat. Eu nu înțeleg cum sa duc facturi retro??? Cine îmi dă mie facturi din mai??? și de ce am fost înștiințată in septembrie de aceste facturi?

Eu nu vreau să renunț la dreptul meu, aveți cumva o idee sau un sfat care ar putea să mă ajute?", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Cererile de solutionare amiabila a litigiilor cu bancile, prin CSALB, in crestere cu 20%

Criza sanitară îi afectează pe consumatori, comercianți și întregul mediu economic, dar are și părți bune, spun reprezentanții celor mai mari instituții financiare din sistemul bancar, potrivit unui comunicat al Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), in care se adauga: