Tag: CRC

Mai poate obtine un credit o firma raportata la CRC?

"Daca firma a fost raportata la CRC cu mentiuni privind modificarea platii creditului, mai pot obtine un nou imprumut, pe viitor?", intreaba un cititor.

 

Kruk mi-a dublat datoria creditului cesionat. Ce pot sa fac?

"Pe scurt, am primit sentința pe executare silita pentru suma de aproximativ 32000 ron, s-a pus proprire, am făcut o promisiune de plata, am achitat conform angajamentului 14800 ron și acum îmi transmite Kruk ca mai am de plata 40000, asta din luna iunie pana acum. În trei luni au dublat aproape suma.

Se pot sterge restantele la credite din Centrala Riscului de Credit (CRC)

"Buna ziua. Eu in anul 2018 am luat un credit la OTP pe firma de 20k de lei pe care nu am mai reusit sa il achit astfel a ramas suma de 4500 lei, prin urmare in 2020 au fost proprite conturile mele si implicit ale sotului trecut ca fidejisor. Situatia este rezolvata din sept 2020 (am achitat tot). Acum dorim sa accesam un credit ipotecar, mai exact sotul, ca nu a avut niuciun credit niciodata, dar este refuzat de banci datorita CRC-ului (apare cu creditul la OTP). Mentionez ca avem si conventie matrimoniala. A fost legal cand s-a pus proprire pe contul sotului fara sa se instiinteze fidejisorul de datorie? Se mai poate face ceva in cazul acesta? Multumesc", intreaba un cititor Ghiseulbancar.ro.

RASPUNS

Da, se pot sterge datele negative din Centrala Riscului de Credit (CRC) de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), la fel ca stergerea din Biroul de Credit. Procedura este urmatoarea: trebuie sa trimiteti  o cerere in acest sens catre banca (OTP) care v-a raportat la CRC, motivand ca nu ati fost instiintat inainte de raportarea la CRC.

Iata informatiile publicate de BNR cu privire la CRC:

Numarul romanilor cu credite la banci a atins recordul istoric de 1 milion

Numarul romanilor cu credite la banci a depasit cifra de un milion, cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, arata statisticile Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, care monitorizeaza imprumuturile cu valori de peste 20.000 de lei (in jur de 4.000 de euro).

Restantele la Biroul de Credit sunt in crestere

Numarul persoanelor fizice cu restante la Biroul de Credit a crescut in ianuarie, pentru a treia luna consecutiv, cu peste 13.000 de persoane, la un total de 648.873 de restantieri.

Restantele la credite au crescut cu o jumatate de miliard de lei intr-o luna, iar rata creditelor neperformante a urcat la 10,02%

Restantele la creditele acordate de banci cu valori mai mari de 20.000 de lei inregistate la Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR au crescut cu o jumatate de miliard de lei in luna noiembrie, revenind la nivelul din luna iunie.

Numarul restantierilor la Biroul de Credit a crescut la un nivel record al ultimilor trei ani

Numarul restantierilor inregistrati la Biroul de Credit, unde sunt raportati cei cu intarzieri de peste 30 de zile la creditele acordate de 31 de banci si 25 de IFN-uri, indiferent de valoarea unui imprumut, a crescut in luna martie cu 10.656 de persoane, la un total de 725.955 de persoane, un record al ultimilor trei ani.