Tag: BNR

Cat inseamna 3.800.000 ron in bani vechi?

"Cat inseamna 3.800.000 ron in bani vechi?", intreaba un cititor.

RASPUNS

Pentru transformarea banilor noi in bani vechi trebuie sa adaugam patru zerouri, atatea cate au fost taiate la denominarea leului.

Banii vechi mai au valoare, se mai pot schimba?

"Am gasit intr-o casa veche o punga de bancnote vechi, de 500 de mii si de un milion. Mai au vreo valoare? Se mai pot schimba?", intreaba un cititor al site-ului Reclamatiibanci.ro, dedicat educatiei financire.

Cum pot sa schimb ROBOR cu IRCC, sa-mi scad rata la credit?

"Pot sa renunt la dobanda ROBOR si sa trec la IRCC, ca sa am o rata mai mica la credit?", intreaba un cititor.

Raspuns:

Personale fizice care au credite in lei cu dobanzi variabile compuse din marja fixa a bancii si indicele ROBOR, in crestere puternica in prezent, pot trece la indicele IRCC, a carui valoare este mai redusa.

Noua bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu (foto), in circulatie din 1 decembrie 2021

Noua bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu (foto), este pusa in circulatie de Banca Nationala a Romaniei (BNR) din 1 decembrie 2021, urmand a fi distribuita prin intermediul bancilor comerciale, la ATM-uri sau ghisee, precum si prin Trezoreria statului.

Se pot sterge restantele la credite din Centrala Riscului de Credit (CRC)

"Buna ziua. Eu in anul 2018 am luat un credit la OTP pe firma de 20k de lei pe care nu am mai reusit sa il achit astfel a ramas suma de 4500 lei, prin urmare in 2020 au fost proprite conturile mele si implicit ale sotului trecut ca fidejisor. Situatia este rezolvata din sept 2020 (am achitat tot). Acum dorim sa accesam un credit ipotecar, mai exact sotul, ca nu a avut niuciun credit niciodata, dar este refuzat de banci datorita CRC-ului (apare cu creditul la OTP). Mentionez ca avem si conventie matrimoniala. A fost legal cand s-a pus proprire pe contul sotului fara sa se instiinteze fidejisorul de datorie? Se mai poate face ceva in cazul acesta? Multumesc", intreaba un cititor Ghiseulbancar.ro.

RASPUNS

Da, se pot sterge datele negative din Centrala Riscului de Credit (CRC) de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), la fel ca stergerea din Biroul de Credit. Procedura este urmatoarea: trebuie sa trimiteti  o cerere in acest sens catre banca (OTP) care v-a raportat la CRC, motivand ca nu ati fost instiintat inainte de raportarea la CRC.

Iata informatiile publicate de BNR cu privire la CRC:

Cursul de schimb valutar istoric leu/dolar, din perioada 1985-2005

ARHIVĂ A CURSULUI DE SCHIMB (ROL) - SERII ANUALE

Cursul de schimb mediu anual se calculează ca medie aritmetică simplă a cursurilor valutare medii lunare

Nota: serii disponibile pentru perioada 1985 - 2005

Daca nu inchid creditul dupa refinantare, ce-mi poate face banca?

"Buna ziua! Daca ma puteti ajuta cu o informatie: daca am refinantat la Raiffaisen 4 credite si la unul dintre ele nu le pot da inchiderea de credit, pentru ca am avut nevoie de bani, dar eu le platesc ratele normal, imi pot face ceva cei de la raiffaisen?", intreaba un cititor Ghiseulbancar.ro.

Raspuns:

Pot sa obtin un imprumut de 50.000 de euro daca am salariu de 2.000 de euro pe luna?

"Doresc un imprumut de 50 000 de euro. Am salar 2000 E pe luna. Ce rata lunara ar trebui sa platesc?", intreaba un cititor Ghiseulbancar.ro.

IRCC, indicele pentru dobanzile variabile la credite, scade la 1,88%

Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), care intra in calculul dobanzilor variabile la creditele in lei, valabile mai ales la creditele pentru locuinte, inclusiv la cele garantate de stat prin programul Noua Casa, scade la 1,88% de la 1 ianuarie 2021, urmand a fi valabil pe parcursul primului trimestru al noului an.

IRCC, indicele pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, scade la 2,17%, dar ramane mai mare decat ROBOR: cu cat se ieftinesc imprumuturile

Dobanzile variabile la creditele noi in lei, precum cele pentru cumpararea de locuinte, inclusiv Noua Casa, precum si finantarile pentru firme, vor fi mai mici de la 1 septembrie, pentru ca indicatorul care sta la baza calculului acestora (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor - IRCC) a scazut cu 0,24 puncte procentuale, la 2,17%, de la 2,41%.