Un credit de la IFN-ul Hora Credit are o dobanda de 70.000% pe an

„Am un credit la Hora Credit și pentru o sumă de 1500 de lei am ajuns să plătesc la 2 săptămâni peste 400 de lei. Nu am mai plătit creditul din luna lui Decembrie. Am discutat cu ei am plătit o sumă de 100 de lei au zis măcar să vadă intenția mea să nu se ajungă la executare silită.

Recent am primit plic acasă să plătesc sumă altfel vor recurge la toate metodele de recuperare a sumei. Efectiv nu ajung la nicio înțelegere cu ei. Poate mă puteți ajuta cumva. Îmi este frică să nu mă execute silite sau să îmi facă proprire pe conturi. Vă mulțumesc!”, se plange un cititor, la Reclamatiibanci.ro

Raspuns

Stimata doamna,

Din punct de vedere al contractului de credit de la Hora Credit pe care l-ati semnat, probabil fara sa-l cititi sau fara sa-l fi inteles, atunci se poate spune ca este normal sa platiti atat de mult, pentru ca asta prevede contractul: pentru un imprumut de 1.500 de lei, platiti o dobanda (Dobanda Anuala Efectiva) de ATENTIE! NU ESTE O GRESEALA! 70.000% pe an.

Ceea ce inseamna ca dupa un an, veti avea de plata 10.400 de lei, pentru cei 1.500 de lei imprumutati, adica de 7 ori mai mult.

Pe de alta parte, eu cred ca nu este normal, nici etic, dar nici legal, ca Hora Credit sa aplice astfel de costuri pentru acest imprumut. Iata argumentele mele:

1. Din punct de vedere etic si moral, o dobanda atat de mare, exagerat de ridicata, nu poate decat sa-ti aduca prejudicii de imagine si de reputatie, atat din partea clientilor, cat si a publicului.

2. In privinta legalitatii, cred ca Hora Credit nu respecta prevederile OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, cu privire la modul de aplicare a dobanzii, aspect semnalat de mine in urma cu 5 ani, intr-un articol din Bancherul.ro, din decembrie 2017.

Astfel, conform OUG 50/2010, „rata dobânzii aferente creditului – rata dobânzii, exprimată ca procent fix sau variabil aplicat anual sumei trase din credit”.

Asadar, dobanda pentru un credit trebuie exprimata ca procent anual: cand spunem ca un credit are o dobanda de 2%, ne gandim ca este vorba de o dobanda de 2% pe an.

Numai ca Hora Credit, ca de altfel si alte IFN-uri, practica atat in reclame cat si in contracte o dobanda pe zi. Ceea ce este, evident, ilegal, din perspectiva OUG 50/2010, intrucat aceasta lege trebuie respectata si de IFN-uri precum Hora Credit.

Dobanda Hora Credit este de 2% pe zi, ceea ce inseamna ca dobanda pe an este 730%. Aceasta este, de fapt, dobanda pe care ar trebui sa o puna in contracte Hora Credit.

Cred ca Hora Credit si alte IFN-uri recurg la aceasta chichita, adica ilegalitate, cu dobanda pe zi, in loc de dobanda anuala, pentru a ascunde nivelul mare al dobanzii reale.

Ilegalitatea cu aplicarea dobanzii merge mai departe, si la dobanda penalizatoare.

Conform OUG 50/2010, „rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix ce nu poate fi mai mare de trei puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii curente și se aplică la principalul restant.”

Pe cand Hora Credit aplica o dobanda penalizatoare de 2% pe zi, in loc de 2% pe an, cum impune legea.

In acest fel se ajunge la supraindatorarea restantierilor, dobanzile penalizatoare putand sa depaseasca valoarea imprumutului, ceea ce este interzis de OUG 50: „În toate cazurile, cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depășească principalul restant”.

Vezi aici raspunsul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici si te ajutam!


Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu