7 Oct 2020 0 Comentarii
Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul care arata costul total al unui credit ipotecar, atat dobanda cat si comisioanele, a scazut de la 6,30% in septembrie la 6,04% in octombrie, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 25 de oferte de imprumuturi acordate de 17 banci romanesti.
Reducerea dobanzii medii s-a datorat, pe de o parte, diminuarii Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), valabil in perioada octombrie-decembrie, la 2,17%, de la 2,41% cat a fost in trimestrul anterior, dat fiind ca majoritatea creditelor ipotecare au dobanzi variabile, care se modifica o data la trei luni, in functie de evolutia IRCC.
Pe de alta parte, dobanda medie la creditele ipotecare s-a micsorat si in urma ajustarilor facute de BRD, care a scazut destul de mult dobanda la creditele sale ipotecare: in cazul creditului cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, singurul de acest fel din piata, dobanda a fost taiata cu peste un punct, la 7,11%, de la 8,16%.
Creditele ipotecare cu cele mai mici dobanzi
Creditele ipotecare cu cele mai mici dobanzi la gasim, in ordine, la CEC Bank, de 4,67%, Banca Transilvania (BT), cu 5,12% si BCR, cu 5,27%. Toate cele trei credite au dobanzi variabile, calculate dupa formula IRCC plus o marja fixa a bancii.
CEC Bank are cea mai mica DAE, de 5,32%, in cazul unui credit de 180.000 de lei pe 25 ani, urmata de BT, cu 5,4% si BCR - 5,42%.
Exista si sapte oferte de credite cu dobanzi fixe in primii 5-10 ani de creditare, dupa care se continua cu dobanda variabila, dintre care cea mai ieftina este cea a BCR: dobanda fixa de 5,8% in primii cinci ani, iar ulterior de 5,27% (IRCC + 3,10%), DAE fiind 5,76%.
BRD are singurul credit din Romania cu o dobanda fixa pe toata perioada de creditare: 7,11% pe an si DAE 7,99%, cea mai mare dintre toate ofertele, fireste.
Alte credite ipotecare cu dobanzi variabile ridicate le gasim la OTP Bank, cu DAE de 6,77%, si tot la BRD, cu DAE de 6,74%.