S-a infiintat Fondul Roman de Contragarantare a creditelor pentru IMM

Guvernul a decis constituirea Fondului Roman de Contragarantare, o propunere inclusa in planul de masuri anticriza, a anuntat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

“Prin acest Fond, in valoare de 100 de milioane de euro urmarim mentinerea si crearea de noi locuri de munca”, a subliniat premierul.

Fondul Roman de Contragarantare a fost constituit ca institutie financiara specializata, care are ca unic obiect de activitate contragarantarea garantiilor acordate de fondurile de garantare, persoane juridice romane, pentru creditele si alte instrumente de finantare obtinute de intreprinderile mici si mijlocii de la bancile comerciale si din alte surse.

Actul normativ a fost adoptat in scopul imbunatatirii accesului intreprinderilor mici si mijlocii la finantare, prin intermediul preluarii unei parti din riscul asumat de catre fondurile de garantare, la acordarea garantiilor.

Potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate de Guvern, procentul de contragarantare este, de regula, de maximum 80% din valoarea garantiilor contractate. Conditiile in care se acorda contragarantiile sunt stabilite prin schema/schemele de contragarantare propuse de Fond si autorizate potrivit legislatiei in domeniul ajutorului de stat.
Forma de organizare a acestui Fond este de societate comerciala pe actiuni. Actionari initiali sunt Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, cu o cota de participare de 68%, si Fundatia Post-Privatizare, cu o cota de 32%. Valoarea participatiei statului roman la constituirea capitalului social initial al Fondului este de 272 milioane lei iar a Fundatiei Post-Privatizare este de 128 milioane lei.
Acest fond este administrat in sistem dualist, de un consiliu de supraveghere, alcatuit din 7 membri si un directorat, alcatuit din 3 membri. Mandatul membrilor consiliului de supraveghere si al membrilor directoratului este de 4 ani si poate fi reinnoit.
Situatiile financiare anuale ale Fondului vor fi auditate potrivit legii. Anual, pana la 31 mai, Fondul prezinta Guvernului raportul de activitate pe anul precedent.


Informatii de background:
Contragarantarea garantiilor este o practica internationala de securizare a creditelor si de crestere a numarului de agenti economici si IMM beneficiari de produse financiare, care sa le permita dezvoltarea durabila. Forme de contragarantare exista in toate tarile membre ale Uniunii Europene.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu