Romanii nu vor sa-si faca pensii private, chiar daca sunt scutite de impozit si le asigura un venit sigur la batranete, suplimentar pensiei de stat

Marius Popescu, directorul general al ING Asigurari de Viata, care detine aproape jumatate (45%) din piata pensiilor private facultative din Romania

Chiar daca atat angajatii cat si firmele sunt scutite de impozitele aferente unei contributii de 400 de euro anual pentru o pensie privata facultativa (Pilonul III), putini romani sunt atrasi de aceasta facilitate care le-ar permite sa-si asigure un venit important si sigur la batranete, suplimentar pensei de stat.

“De vina sunt salariile mici, precum si mentalitatea romanilor de a trai pe termen scurt, preferand sa cheltuie azi putinii bani pe care-i au decat sa economiseasca pe termen lung pentru a-si asigura o pensie decenta”, crede Marius Popescu, directorul general al ING Asigurari de Viata, care detine aproape jumatate (45%) din piata pensiilor private facultative din Romania.

Cei care si-au facut o pensie privata depun lunar o suma de aproximativ 100 de lei in medie, ceea ce inseamna in jur de 300 de euro anual, adica sub valoarea deducerii fiscale de pana la 400 de euro, precizeaza Popescu. Ceea ce inseamna ca stimulii pentru cresterea numarului pensiilor private tin mai degraba de mentalitate, de educatia financiara si de constientizarea importantei asigurarii unui venit sigur la batranete, decat de valoarea deducerii din impozitul pe venit.

Doar 336.456 de romani au o pensie privata facultativa, in crestere cu numai 7% in acest an, conform ultimelor statistici publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii private a fost de 976,27 milioane lei (221 milioane euro), în creștere cu 20,29% față de 31 decembrie 2013.

Valoarea medie a unui cont în Pilonul III a fost de 2.902 lei (aproximativ 658 euro), în creștere cu 12% față de 31 decembrie 2013.


Vezi detalii aici

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu