RCS & RDS acuza ANRC ca favorizeaza Orange si Vodafone

RCS & RDS S.A. a luat act cu surprindere de intentia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) privind amanarea celei de a doua etape de reducere a tarifelor maxime ce pot fi percepute de catre Vodafone Romania si Orange Romania pentru furnizarea serviciului de interconectare in vederea terminarii la puncte mobile a apelurilor, in conformitate tot cu deciziile ANRC, se arata intr-un comunicat al RCS & RDS.

Deciziile mentionate au fost adoptate pentru a determina pe cei doi operatori de telefonie mobila la respectarea unor obligatii legale cu privire la fundamentarea in functie de costuri a tarifelor de interconectare, consecinta directa remarcata in piata fiind tarife mai mici catre utilizatorii finali.

In primul rand, desi tarifele de terminare rezultate in urma adoptarii de catre ANRC a unui model propriu de cost, se inscriu in evolutia tarifelor de terminare in retelele mobile de la nivelul tarilor din Uniunea Europeana, ANRC revine intr-un mod inexplicabil asupra acestor tarife, fara sa mai fi fost efectuat intre timp un alt model de cost, o alta analiza de piata sau fara sa fi fost aduse la cunostinta autoritatii noi date si informatii care sa justifice emiterea unei alte decizii de catre ANRC.

Avand in vedere ca nu exista elemente noi care sa stea la baza propunerii ANRC de amanare a aplicarii etapei a doua de scadere a tarifelor de terminare in retelele Vodafone si Orange, ce ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007, consideram ca nu exista o baza reala pentru a emite o decizie ce hotaraste aceasta amanare.

In al doilea rand, nu credem ca ANRC in calitate de autoritate publica in domeniu, care urmareste in activitatea sa drept obiective majore promovarea concurentei si protectia intereselor utilizatorilor finali, ar trebui sa isi schimbe pozitia la numai cateva saptamani dupa adoptarea unor decizii cu influenta majora asupra utilizatorilor finali si operatorilor, determinand astfel un climat impredictibil pentru dezvoltarea investitiilor pe piata comunicatiilor electronice din Romania si indepartand insasi autoritatea de atingerea propriilor obiective.

Din punctul de vedere al companiei noastre, consideram ca cel mai important rezultat al acestei amanari va fi impactul direct asupra tarifelor oferite consumatorilor pentru convorbiri catre retelele mobile, consumatorii fiind in centrul preocuparilor noastre dintotdeauna, pentru a le oferi servicii de calitate si competitive.

Ne exprimam increderea ca ANRC, in urma incheierii procedurii de consultare publica, va tine cont de observatiile si de propunerile formulate, iar in urma reevaluarii considerentelor de oportunitate si a temeiurilor de legalitate, va retrage proiectele de decizii mentionate.


In Romania RCS & RDS este unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii integrate de telecomunicatii, deservind aproximativ 1,7 milioane de abonati pentru toate serviciile oferite, in Romania, Ungaria, Slovacia si de curand in Cehia. In prezent, peste 550.000 de utilizatori beneficiaza de serviciile de telefonie RDS.Tel, peste 400.000 de abonati au acces la serviciile Internet si alti 400.000 de clienti au ales serviciul Digi TV in Romania.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu