Profitul BNR a scazut de 6 ori in 2016, din cauza Brexit-ului

In 2016, BNR a obtinut castiguri de 1,3 miliarde lei din operatiunile valutare, fata de 1,4 miliarde lei in 2015

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a obtinut in 2016 un profit de numai 124 milioane lei, de peste sase ori mai mic fata de anul precedent, 2015, cand castigul se ridica la 783 milioane lei, din cauza evolutiei nefavorabile a cursului de schimb al leului fata de unele valute care intra in componenta rezervelor valutare, precum lira sterlina, conform raportului anual al BNR publicat astazi pe site-ul bancii centrale.

Astfel, BNR a inregistrat anul trecut pierderi de 646 milioane lei din diferente nefavorabile din reevaluarea rezervelor in valuta, de 5,8 ori mai mari, echivalentul a 534 milioane lei, decat cele din 2015, de doar 111 milioane lei.

Leul s-a apreciat anul trecut considerabil, cu aproape 14%, fata de lira sterlina, din cauza Brexit-ului, ajungand la finalul anului la 5,2 lei pentru o lira, fata de 6,1 lei cat era la sfarsitul lui 2015.

BNR detinea la finalul lui 2016 depozite la termen in lire sterline (GBP) la o institutie financiara din afara Uniunii Europene in valoare de 343 milioane GBP, fata de numai 40 milioane GBP cate avea in 2015. Acestora li se adauga titluri emise de trezoreriile europene in valoare de 331 milioane GBP, fata de doar 50 milioane GBP in 2015.

Fata de dolar si euro insa, leul s-a depreciat anul trecut (de la 4,52 lei la 4,54 lei in cazul EUR si de la 4,14 lei la 4,30 lei in cazul USD), ceea ce i-a adus Bancii Nationale castiguri substantiale din diferente de curs aferente rezervelor valutare, in valoare de 1,3 miliarde lei.

Totusi, castigurile nete realizate din operatiuni valutare, in principal din diferentele de curs valutar, cele care aduc cele mai multe venituri bancii centrale, au scazut anul trecut cu 9,3%, echivalentul a 138 milioane lei, contribuind la diminuarea profitului BNR. 

Astfel, in 2016, BNR a obtinut castiguri de 1,3 miliarde lei din operatiunile valutare, fata de 1,4 miliarde lei in 2015.

Cum explica BNR pierderile din rezervele valutare:

“Dată fiind necesitatea obiectivă, din perspectiva asigurării credibilității externe, a menținerii unui nivel relativ ridicat al rezervei valutare și a unei structuri diversificate a acesteia din punct de vedere al valutelor componente, mișcările înregistrate pe piețele internaționale de cursurile de schimb au generat diferențe nefavorabile din reevaluarea unor poziții valutare.

La finalul exercițiului financiar, efectele contabile ale variației cursurilor de schimb – al leului față de euro, dar și ale monedelor ce intră în compoziția rezervelor valutare față de euro – sunt cuantificate pe baza diferenței dintre cursul de reevaluare (cursul de schimb din ultima zi lucrătoare a lunii. Acest curs este utilizat pentru reevaluarea pozițiilor valutare) și costul mediu al pozițiilor valutare deținute de banca centrală.

În acest context, merită menționat faptul că dimensiunea unor astfel de efecte contabile este influențată de evenimente conjuncturale, care pot afecta evoluția cotațiilor valutare din ultima zi a anului, fără ca nivelurile respective să reflecte tendințe de durată. De asemenea, efectele contabile ale evoluției prețurilor de piață ale activelor din rezervele internaționale sunt cuantificate pe baza diferenței dintre prețul de piață al activelor (aur, titluri în valută) și costul mediu sau costul mediu net al acestora.

Astfel, la 31 decembrie 2016, s-au înregistrat în contul special de reevaluare diferențe favorabile semnificative din reevaluarea unor dețineri valutare, titluri în valută și aur monetar (cifrate la 15 502 902 mii lei).

Diferențele nefavorabile (în sumă de 646 034 mii lei) din reevaluarea pozițiilor valutare în lire sterline, yeni japonezi și a unor titluri în valută au fost înregistrate la 31 decembrie 2016 în contul de profit și pierdere, la capitolul cheltuieli (Tabel 16.3).”

Pierderi si din dobanzile negative in valuta

BNR a avut pierderi si din cauza dobanzilor negative in valuta, ea fiind nevoita sa plateasca pentru depozitele deschise la diverse banci si institutii financiare internationale, dar mai ales pentru titlurile in valuta.

Astfel, rezultatul net din dobanzi aproape s-a dublat anul trecut, la 220 milioane lei, de la 146 milioane lei in 2015.

Cele mai mari pierderi au fost inregistrate la titlurile in valuta, de 176 milioane lei, din dobanda negativa la depozite, in valoare de 57 milioane lei, precum si din dobanzile platite la rezerva minima obligatorie in valuta si depozitele atrase la vedere.

80% din profitul BNR merge la bugetul de stat

BNR mai mentioneaza urmatoarele, in raportul anual:

“Prin acțiunile sale, Banca Națională a României implementează politica monetară adecvată realizării obiectivului său fundamental și asigură îndeplinirea celorlalte atribuții prevăzute de lege, fără a urmări performanțe de ordin comercial cum ar fi maximizarea profitului.

Totuși, în activitatea băncii centrale există o preocupare permanentă pentru administrarea eficientă a resurselor aflate la dispoziția sa, inclusiv prin limitarea cheltuielilor proprii de funcționare. Astfel, desfășurarea activităților statutare s-a realizat în anul 2016 în condițiile reducerii cheltuielilor nete de funcționare cu 6 la sută față de 2015 și cu 8 la sută față de 2014.

În raport cu nivelurile bugetate, cheltuielile nete de funcționare ale Băncii Naționale a României au fost mai mici cu 21 la sută în anul 2016 (pentru comparație, în anii 2014 și 2015 au fost realizate economii de 6 la sută și respectiv 13 la sută).”

BNR mai precizeaza ca, in conformitate cu Legea nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, 80% din profit, respectiv 100 de milioane de lei, a fost varsat la bugetul de stat.


Citeste stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu