Platile bancare in euro vor avea aceleasi comisioane ca cele in lei

Comisia Europeana a adoptat o decizie importanta care va reduce drastic veniturile bancilor din incasarea unor comisioane ridicate pentru platile in euro in strainatate, dar pe de alta parte le va ajuta sa proceseze mai multe transferuri, in dauna altor firme, precum cele pentru transferuri de bani.

Un transfer bancar international in valuta este un cosmar, intrucat dureaza mai multe zile, uneori chiar si o saptamana, pentru care bancile isi taxeaza clientii cu sume foarte ridicate.

Problema duratei unui plati dintr-o banca straina, din UE, intr-una din Romania si invers a fost diminuata din noiembrie 2016, data la care au intrat in vigoare normele SEPA (Zona Unica de Plati in Euro), conform carora o plata/transfer in euro trebuie sa dureze maxim doua zile. (vezi aici detalii)

Iar recent s-au lansat si platile SEPA instant, care vor ajuta si mai mult bancile sa preia controlul transferurilor de bani de la firmele de transfer rapid si sa-si majoreze volumele de afaceri si implicit increderea clientilor. (vezi aici detalii)

Aceleasi norme SEPA au mai redus nivelul comisioanelor pentru platile in euro, prin eliminarea comisioanelor/spezelor SWIFT (procesatorul international de plati bancare transfrontaliere), care se ridicau la 15-20 de euro.

In total, o plata in euro la BCR, de exemplu, se ridica la minim 30 de euro. Daca voiai sa transferi 20 de euro, comisionul era mai mare!

Dupa aplicarea normelor SEPA, comisioanele s-au injumatatit, in general, dar tot au ramas ridicate, in general de minim 10 euro, dar care pot ajunge si la minim 30 de euro, in cazul Bancii Romanesti.

Exista insa si doua exceptii: la doua banci mici, dintre care una nou-venita pe piata, precum Alior Bank din Polonia, cu un comision de doar 5 lei pentru o plata in euro, si 3 euro la Banca Feroviara.

Comparativ, comisioanele pentru un transfer in lei interbancar (de la o banca romaneasca la alta) pornesc de la 0 lei in cazul Alior, ING, Libra, la 3,5 lei in cazul BCR si BRD, pentru o suma de 1.000 de lei.

Asadar, diferenta dintre o plata in euro si una in lei este foarte mare, de 10 ori sau chiar mai ridicata.

Odata ce bancile vor fi obligate sa aplice si platilor in euro comisioane la nivelul celor in lei si vor adopta, in acelasi timp, platile instant, ele vor trece la un nou nivel al serviciilor bancare: pe de o parte vor avea incasari mai mici din comisioane si cheltuieli mai ridicate cu implementarea noilor sisteme de plati, dar pe de alta parte vor procesa un volum de plati transfrontaliere mult mai ridicat decat in prezent, care le va ajuta sa castige mai mult din volumele de procesari.

Insa cel mai important castig va fi de partea clientilor, in special a IMM-urilor, care-si vor putea impulsiona afacerile cu partenerii straini prin realizarea de transferuri si plati rapide/instant.

Transparenta la cursul valutar pentru platile cu cardul

Noul regulament al Comisiei Europene va face lumina in alte doua probleme semnalate si de Bancherul.ro: conversia valuta la retragerile de bani de la bancomatele straine, precum si cursul valutar aplicat la platile cu cardul in euro sau alte valute.

1. In cazul retragerilor de numerar de pe card in alta valuta decat cea a cardului, de exemplu retrageri in euro de pe un card in lei, uneori se aplica un comision de conversie valutara piperat.

2. La platile in valuta cu cardurile in lei, de asemenea exista comisioane de schimb valutar sau cursuri de schimb mai mari decat cele standard ale bancilor, pe care clientii le descopera abia dupa ce au efectuat tranzactiile.

Vezi aici comunicatul Comisiei Europene.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu