Pensiile private obligatorii au crescut cu 13% in februarie

Piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 1,076 miliarde lei (250,87 milioane euro) la sfarsitul lui februarie, in crestere cu 13,36% fata de luna anterioara, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau, la sfarsitul lui februarie, 4.174.368 de participanti de la care incasau contributii, cu 74.418 mai multi decat in ianuarie.

Cea mai mare crestere a activelor - de 15,49% - a fost inregistrata in februarie de fondul administrat de BCR Fond de Pensii, avansul cel mai scazut fiind inregistrat de fondul AZT Viitorul Tau, administrat de Allianz-├×iriac, cu 12,38%.

Fondul ING continua sa controleze peste o treime (38,87%) din piata pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 418,4 milioane lei la finalul lui februarie.

Bugetul pe 2009 prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.

Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu