Pensiile facultative de la OTP Bank, BCR si Raiffeisen

Pensiile private facultative se adreseaza celor care vor un venit suplimentar la pensionare.

Cum functioneaza: contributia dumneavoastra lunara este investita in programe de investitii, la fel ca in cazul asigurarilor de viata tip unit-linked.

Una dintre bancile care ofera o asftel de pensie este OTP Bank, prin OTP Strateg Fond de pensii facultative. Pentru a deveni participant la OTP Strateg Fond de Pensii Facultative trebuie sa semnati actul individual de aderare si sa platiti prima contributie la fond.

In cazul in care decideti sa apelati la aceast pensie facultativa, contributia vi se va retine si se va vira de catre angajator in contul OTP Strateg Fond de Pensii Facultative, o data cu contributia de asigurari sociale (CAS). Valoarea contributiei este fie o suma fixa, la alegerea dumneavoastra, fie un procent din salariul lunar brut. Aceasta contributie nu poate depasi 15% din salariul brut.

In cazul in care sunteti angajat, contributia se retine si se vireaza de catre angajator odata cu contributia de asigurari sociale (CAS), in contul fondului de pensii facultative specificat in actul individual de aderare.

Daca sunteti autorizat sa desfasurati o activitate independenta sau realizati venituri din activitati profesionale sau agricole, platiti contributia asa cum este stabilit in prospectul schemei de pensii facultative.

Veti putea intra in posesia pensiei facultative odata cu implinirea varstei de 60 de ani si dupa ce ati platit minimum 90 de contributii lunare.

BCR Prudent

Pensia facultativa de la BCR, BCR Prudent este una dintre cele mai alese de romani, si se lupta pentru suprematia pe piata pensiilor facultative cu cele de la ING, Aviva sau Allianz.

Fondul de pensii al BCR a fost autorizat in luna aprilie a anului trecut, si inregistra la implinirea unui an 19.977 de participanti.

Este un fond cu un grad de risc scazut, ale carui unitati sunt investite in proportie de minim 70% in instrumente financiare cu venit fix (depozite, obligatiuni, titluri de stat, bonuri de tezaur), maxim 20% in Instrumente ale pietei monetare si maxim 10% in valori mobiliare.

Celor care aleg acest fond, BCR le promite securitate, calitatea, un grad crescut de lichiditate si profitabilitate in vederea obtinerea unei pensii adecvate.

Prima minima este de 35 RON/luna

Participantii la un fond de pensii facultativ pot plati prime lunare in valoarea de maxim 15% din venitul lor lunar, suma minima fiind stabilita de banca. In cazul BCR Prudent, prima minima lunara este de 35 RON.

Raiffeisen Acumulare

Obiectivul fondului de pensii facultative de la Raiffeisen Acumulare este de a creste capitalul investit pentru a oferi participantilor un rezultat financiar favorabil, in conditiile asumarii unui nivel de risc moderat. Pentru a fi posibil acest lucru, o parte din activele fondului va fi investita in titluri de stat si instrumente ale pietei monetare.

Contributia la fondul de pensii facultative la Raiffeisen e stabilita ca o suma fixa lunara, exprimata in RON, minimum fiind de 45 RON.

Cei care beneficiaza de aceasta pensie privata, pot renunta oricand la fonsul respectiv sau il pot modifica, daca respecta nivelul de 15% din venitul brut.

In caz de deces inainte de pensionare, activele personale evaluate la acea data se distribuie beneficiarilor si va putea fi incasat sub forma unei singure plati sau plati esalonate, pe o perioada de maximum 5 ani.

In caz de invaliditate permanenta, participatul va putea incasa o pensie facultativa daca activul personal net permite acest lucru; in caz contrar, participantul va incasa intreaga suma sub forma unei singure plati sau plati esalonate pe o durata de maxim 5 ani.

Contributiile la un fond de pensii facultative si transferurile de lichiditati banesti se convertesc in unitati de fond si diviziuni ale acestora. Valoarea initiala a unei unitati de fond va fi de 10 RON, iar ulterior se calculeaza cu 6 zecimale.

Contractantul poate beneficia de pensia sa doar dupa implinirea varstei de 60 de ani, daca au fost platite minimum 90 de contributii lunare, iar activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime.

Cu o suma modesta platita lunar, veti avea la incheierea activitatii in campul muncii o pensie suplimentare, care sa va asigure modul de viata cu care v-ati obisnuit.






Ghiseul Bancar

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu