Legea privind darea in plata s-ar putea aplica doar casei ipotecate in care locuieste clientul bancii

Lege darea in plata

Prima modificare ce pare a fi sigura la legea privind darea in plata este cea sustinuta de PSD si de liderul sau, Liviu Dragnea, apreciata, de altfel, si de catre presedintele BRD, Philippe Lhotte: se va aplica doar casei ipotecate in care locuieste cel care a luat creditul si doar in cazul unui imobil.

Dragnea a precizat, de altfel, ca a fost manipulat atunci cand a votat prima data legea. (vezi aici detalii)

Sunt exclusi, astfel, speculatorii imobiliari, adica tocmai cei care pareau a fi primii destinatari ai legii scrise de Gheorghe Piperea si sustinuta in special de parlamentari PNL.

De altfel, aceasta a fost si cea mai importanta problema contestata atat de catre BNR cat si de bancheri, intrucat se pare ca exista o serie de persoane fizice care au luat credite importante de la banci, in nume personal, nu pe firma, pentru a cumpara terenuri, mai multe apartamente sau chair pentru a construi blocuri in vederea revanzarii la preturi mai mari, in perioada de boom imobiliar din anii 2007-2008.

Mai raman insa de rezolvat si alte probleme serioase ale acestei legi aberante, precum aplicarea retroactiva, excluderea creditelor Prima Casa sau aplicarea doar pentru cei care nu-si mai pot plati ratele.

In cazul aplicarii retroactive, adica si la creditele in curs de derulare, unele banci, precum cele care au credite in franci elvetieni, ar putea suferi o serie de pierderi, din cauza faptului ca valoarea creditelor in franci au crescut substantial, cu peste 80%, din cauza aprecierii francului fata de leu, in timp ce pretul caselor a scazut.

Creditele Prima Casa ar trebui excluse din lege (sau garantia statului mentinuta), daca se doreste ca programul sa fie continuat, altfel bancile nu vor mai avea niciun interes sa acorde astfel de credite.

Iar aplicarea legii doar in cazul celor care nu le mai pot plati, nu oricui doreste, ar fi fireasca, daca se doreste sa fie o lege cu caracter de protectie sociala si pentru a se evita hazardul moral, adica sa profite de ea si cei care pot sa-si achite datoriile.


Citeste stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu