Leasingul se scumpeste iar conditiile de contractare se inaspresc

Motivul in constituie faptul ca din 1 ianaurie 2007 la rata de leasing se va aplica si TVA-ul de 19% nu doar dobanda, ca in prezent.

In pezent se aplica TVA doar componentei de capital din rata de leasing, dar de la inceputul anului viitor se va aplica TVA si componentei de dobanda din cadrul ratei de leasing, conform noilor reglementari in materie. Scumpirea ratei de leasing inseamna aproximativ 10 euro in cazul achizitionarii in leasing financiar a unei masini de 10.000 de euro.

Noile conditii impuse leasingului financiar se aplica doar persoanelor fizice, nu si firmelor. Drept urmare, reprezentantii societatilor de leasing considera ca numarul clientilor persoane fizice se va reduce. In acealasi timp insa, companiile de leasing ar putea gasi alternative de fentare a noilor masuri impuse de BNR, la fel cum bancile au nascocit produse altenative de creditare care sa ocoleasca restrictiile bancii nationale.

Pe piata din Romania firmele specializate practica doua tipuri de leasing: financiar si operational. Cea de-a doua categorie seamana intr-o anumita masura cu inchirierea contractantul angajandu-se ca dupa o perioada de timp sa returneze bunul societatii de leasing.

De luni, leasingul financiar va fi inclus in categoria creditului de consum, conform normelor BNR, ceea ce inseamna ca se va acorda in aceleasi conditii ca si creditele.

"In contextul dezvoltarii leasingului la nivel european, va fi incurajat leasingul operational, care va avea o proportie tot mai mare", a declarat ieri presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare, Septimiu Postelnicu, citat de presa.

De asemenea, conform normelor BNR, “la evaluarea bonitatii solicitantului se va avea in vedere ca angajamentele totale de plata lunare, ale solicitantului si ale familiei acestuia, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri decurgand din contractul de credit, indiferent de creditor, inclusiv din creditul a carui acordare se solicita, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia", stabileste norma.

Aceasta inseamna ca cei care au deja un credit sau un leasing financiar le va fi destul de greu sa o obtina inca un credit de o valoare mare.

Semnatura

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu