ING Bank are cel mai dezavantajos curs valutar la platile in euro cu cardul

ING Bank practica un curs de schimb valutar pentru platile in euro cu cardul mult mai dezavantajos decat cel al altor banci, dar si fata de propriul curs valabil pentru schimburile euro/leu realizate prin conturile clientilor.

Astfel, la platile in euro cu cardul, ING avea astazi un curs de vanzare euro de 4,9295, cu aproape 17 bani (3,5%) mai mare decat cursul oficial BNR, de 4,7615 lei.

In compartie cu alte banci, cursul ING este mai mare cu 15 bani (3,1%) fata de cea mai buna cotatie, practicata de Alpha Bank, si cu 11 bani (2,4%) mai ridicat fata de cursul Bancii Transilvania (BT), cea mai mare banca din Romania (vezi tabelul).

Alte banci cu un curs de schimb dezavantajos pentru platile in euro cu cardul sunt, in ordine, Raiffeisen Bank, cu un curs apropiat de al ING (4,9162 lei) si Unicredit (4,8682 lei).

Printre bancile cu un curs bun la platile cu cardul in strainatate se mai afla CEC Bank (4,7893 lei), Patria Bank (4,8030 lei), Banca Romaneasca (4,8037 lei), Libra Bank si First Bank (4,8050 lei).

Trebuie sa fiti atenti si la eventualele comisioane pentru schimburile valutare practicate de unele banci, precum BCR, la care valoarea acestui comision este de 2% din suma.

Doua schimburi valutare la platile cu cardul in strainatate

Atunci cand faceti plati in strainatate cu un card in lei, trebuie sa stiti ca exista doua operatiuni de schimb valutar, in urma carora pierdeti bani de fiecare data: prima se face de organizatiile de plata Visa sau MasterCard, la un curs cu 0,3%-0,4% peste cel al BNR.

Cursul Visa de astazi a fost 4,7813 lei, cu doi bani (0,4%) peste cursul BNR (4,7615 lei). (vezi aici cursul Visa)

Cursul MasterCard a fost mai avantajos decat cel al Visa: 4,7754 lei, cu un ban (0,3%) mai mare decat cursul BNR. (vezi aici cursul Mastercard)

Ulterior, ING face si ea o conversie valutara, din lei in euro, la cursul sau de vanzare euro, care este, dupa cum am vazut, cu 17 bani (3,5%) mai ridicat decat cursul BNR.

In total, asadar, conversia valutara la o plata in euro cu un card ING tip Visa presupune o pierdere pentru client/castig pentru banca de 19 bani (3,9%) comparativ cu cursul oficial al BNR.

Concret, la o plata de 100 de euro, costul schimbului valutar este de 90 de lei, iar la o plata de 1.000 de euro, pierderea clientului/castigul bancii este de 900 de lei.

Alpha Bank, cea mai buna banca pentru schimburi valutare

Alpha Bank este cea mai avantajoasa banca pentru orice tip de schimb valutar euro/lei: atat la ghiseele bancii, cat si pentru clienti, in conturile acestora sau la platile cu cardul.
In contrast, OTP Bank are cele mai dezavantajoase cotatii la cumpararea de euro la ghiseu sau in conturile clientilor proprii.

Sa facem un calcul comparativ: daca vreti sa vindeti euro si mergeti la un ghiseu al OTP Bank, pentru 100 de euro primiti 468,6 lei (cursul de cumparare euro al OTP Bank fiind 4,6860 lei), in timp ce la un ghiseu al Alpha Bank incasati 473,9 lei, cu 5,3 lei mai mult.

La un schimb de 1.000 de euro, diferenta este de 53 de lei.
Acelasi castig il au clientii Alpha Bank care efectueaza schimburi valutare in conturile proprii, comparativ cu cei ai OTP Bank.

Cei care vor sa cumpere euro de la ghiseul unei banci, cel mai dezavantajos curs a fost astazi la BRD (4,8370 lei), cu sapte bani (1,6%) peste cursul BNR (4,7615).

Pentru cumpararea de euro direct in conturile curente, clientii BCR au fost cei mai dezavantajati, cu cu un curs de 4,8360 lei.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu