Fondurile de actiuni, randament mediu de 8,2% in ianuarie

IATA cu in decursul ultimilor 12 luni, industria realizeaza o crestre importanta a numarului de fonduri care in prezent consemneaza: 24 fonduri din categoría OPCVM si 2 din categoría AOPC, ceea ce reprezinta o crestere cu 30% fata de ian. 2005.



Privind evolutia din ultimile 12 luni a cotei de piata pe categori de fonduri, se pot lesne observa mutatiile, unele chiar spectaculoase. Astfel ca fondurile monetare au pierdut peste 26%, adica aproape jumatate din segmentul de piata detinut in ian. 2005. Aceste procente au fost castigate de celelalte gategorii, astfel: 1,8% de fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, 12,7% de fondurile diversificate si 11,7% de fondurile de actiuni. Aceasta redistribuire confirma faptul ca fondurile diversificate si cele de actiuni au avut cea mai mare atractivitate in perioada analizata, tendinta care va continua si pe viitor datorita faptului ca randamentele oferite de instrumentele din piata monetara, nu sunt suficient de atractive.



Evolutia activelor nete pe ansamblu industriei consemneaza in luna ianuarie o crestre de 8,8%, iar pe categorii de fonduri, cele din zona OPCVM realizeaza o crestre de active nete de 10,7%, remarcandu-se cele diversificate cu o crestere de 22,8% si cele de actiuni, cu o crestere de active nete de 28,7%. La categoria AOPC, fondul de actiuni realizeaza cea mai spectaculoasa crestere lunara de activ net si anume 179,2%, iar cresterea de active netape ansamblul AOPC, a fost de 2,2%.



Exprimat in moneda europeana, la finele lunii analizate, activele OPCVM insumeaza peste 103,9 mil.€, iar pe ansamblul OPCVM+AOPC, activele nete depasesc 131,6 mil.€.



In luna ianuarie pe ansamblul OPC, nivelul intrarilor nete de capital a fost de peste 28 mil.lei sau cu 13,9% mai mare decat in luna anterioara. Pe categorii, cele mai spectaculoase rezultate au fost obtinute astfel : fondurile diversificate cu 19,6 mil.lei si fondurile de actiuni cu 14,22 mil.lei din clasa OPCVM si fondul de actiuni din clasa AOPC, cu peste 3,6 mil.lei . Si numarul de investitori a avut o evolutie crescatoare inregistrand pe ansamblul OPCVM o crestere cu 2,1% fata de luna anterioara, iar pe total OPC cresterea realizata a fost de 2,8%.



Indicele Fondurilor Mutuale –IFM- a inregistrat in lunia ianuarie o apreciere de 3,18% (+304,59 puncte). In aceeasi perioda rata inflatiei a fost de 1,03%, iar leul s-a apreciat fata de moneda europeana cu 1,8%. Fata de perioada similara a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 13,68%, iar pe ultimii 3 ani a inregistrat o apreciere de 67,35%.



Pe categorii de fonduri, structura de portofoliu se mentine in limitele specifice fiecarei categorii. Cu ponderi peste mediile din categoria fondurilor de obligatiuni se remarca FDI Orizont, Fortuna Gold si Europa Obligatiuni, care au fiecare in parte expunere de peste 50%, cu mentiunea ca Europa Obligatiuni are peste 70% expunere pe obligatiuni emise in Uniunea Europeana si 9% pe cele emise in Romania.



In categoria FDI diversificate se remarca cu plasamente in actiuni cotate peste media grupei de 32,8%, Capital Plus cu 42,04% si Transilvania cu 50,69 %. In aceasi categorie, cu plasamente in obligatiuni peste media de 15,3% se remarca FCEx (22,7%) si BT Clasic (22,8%).



In ceea ce priveste fondurile de actiuni, fata de media de 63,3% a detinerilor de actiuni cotate pe ansamblul categoriei, se remarca cu expuneri peste medie fondurile : Napoca cu 80%, Intercapital cu 72,3% si Omninvest cu 65,4%.



Fondurile Monetare, au cedat in ultimile 12 luni peste 50% din cota lor de piata



Ambele fonduri monetare au avut in luna ianuarie scaderi de activ net, amplitudine mai mare avand scaderea de la FDI Stabilo unde si ponderea depozitelor bancare s-a diminuat deoarece, acestea au fost folosite pe parcursul lunii ca sursa de lichiditate pentru rascumpararile din aceasi perioada. Recentele evolutii din piata monetara si masurile luate de BNR pentru temperarea consumului prin cresterea cu un punct a ratei dobanzii, vor fi resimtite si de fondurile monetare la care se va produce o crestere corespunzatoare a randamentelor propri.



Fondurile de Obligatiuni si Instrumente cu venit fix, randament mediu lunar sub rata inflatiei



In cursul lunii ianuarie, categoria fondurilor de obligatiuni si instrumente cu venit fix a inregistrat o diminuare cu 2,9% a sumei activelor nete administrate. Exceptie a facut : FDI BCR Clasic a carui performanta a fost de 1,6%, iar activul net a crescut fata de luna anterioara cu 1,16%, precum si FDI Orizont al carui activ net a crescut cu 5,62%.



Nici FDI Europa Obligatiuni, singurul deocamdata, fond denominat din tara, nu a facut exceptie de la regula categoriei insa randamentul acestui fond este relativ volatil pe termene scurte ca urmare a expunerii pe mai multe valute, incluzand pa langa RON si EUR si valute ale unor tari noi membre U.E. cum sunt Polonia si Ungaria. Toate expunerile fondului sunt pe instrumente cu venit fix, de regula obligatiuni de stat.



Chiar daca in ianuarie a.c. activele nete au suferit o mica diminuare, pe ultimile 12 luni ele inregistreaza o crestere de peste 92%.



Fondurile “Diversificate”- cu 35,4% detin in prezent cea mai mare cota de piata



Fondurile din aceasta categorie au realizat o performanta medie lunara de 4,1%, iar suma activelor nete a crescut in luna raportata cu 22,8% fata de luna anterioara. Pe ultimile 12 luni cresterea de active nete a categoriei a fost de peste 157 %. Performante lunare peste media categoriei au inregistrat FDI Capital Plus cu 6,3% si FDI Transilvania cu 6,6%. Cu cresteri de activ net de peste 19% se remarca atat BT Clasic cat si BCR Dinamic, iar cea mai mare crestere de activ net a realizat-o FDI Integro cu 24%. Pe ansamblul industriei, fondurile diversificate au avut in aceasta luna cel mai mare volum de intrari nete de capital si anume peste 19,6 mil.RON.



Tot in acesta categorie se gaseste si FDI Concerto, cel mai nou fond, lansat pe piata in data de 16 ian.a.c. Fondul este administrat de SGAM-BRD S.A.I. care si-a anuntat deja intentia de a pozitiona fondul pe segmentul de piata al investitorilor cu venituri medii sau peste medie, a caror toleranta la risc permite o expunere in anumite limite si pe pietele de actiuni cotate si obligatiuni care au un orizont mai mare de doi ani.



Fondurile “de Actiuni”- in ianuarie, randament mediu de 8,2%



Cu exceptia proaspat venitului FDI BCR Expert, care realizeaza in ianuarie o crestere de activ de peste 285%, toate celelalte fonduri au obtinut randamente mult superioare ratei inflatiei. Astfel se remarca: FDI Intercapital cu randament de 10,2% (cel mai mare din industrie), urmat indeaproape de FDI Omninvest cu 9,8% si FDI Napoca cu 9,5%. Nivelul intrarilor nete pe aceasta categorie a fost in luna raportata de peste 14 mil.RON. Analizand pe categorii de fonduri, evolutia activelor nete in ultimile 12 luni, se constata faptul ca fondurile de actiuni au avut cea mai mare atractivitate, cresterea de active nete fiind de peste 212%, urmate apoi la o oarecare distanta de fondurile diversificate, a caror crestere de active pe aceeasi perioada a fost “doar” de 158%.



De remarcat si faptul ca BCR Expert, BT Maxim si Intercapital au inregistrat in cursul lunii, fiecare in parte, intrari nete de capital de peste 3,5 mil.RON.



AOPC



Pe ansamblul categoriei Alte Organisme de Plasament Colectiv, din care s-a retras luna trecuta SMART Invest, fond care a obtinut aprobarea CNVM pentru inchiderea sa, se remarca in luna ianuarie o crestere de active nete de 2,2%. Structura de portofoliu a categoriei este sensibil influentata de ponderea mare a activului net al lui DePfa Romania Money Market si de aceea nu se iese in evidenta faptul ca BT invest, care este fond de actiuni, are o expunere pe actiuni cotate la BVB de peste 40%.



Monetare:

DEPFA ROMANIA MONEY MARKET, a avut si in luna ianuarie a.c. o evolutie corespunzatoare trendului pietei monetare si de aceea performanta inregistrata a fost o crestere de 0,32%.atat a unitatii de fond cat si a activului net.

Pe ultimile 12 luni, performanta realizata a fost de 5,56 %.



-Diversificate:

De actiuni



BT Invest 1, cu un randament lunar de 8,8% si o crestere de activ net de peste 179% in luna ianuarie, ofera investitorilor sai argumente importante pentru o evolutie pozitiva in perioada urmatoare.



Din cele prezentate mai sus, privind in mod special evolutia pe ansablu a activelor aflate in administrare, se observa faptul ca industria fondurilor creste in ritm sustinut, ritm care in perioada imediat urmatoare se va accelera si spunem aceasta deoarece numarul SAI membre UNOPC a crescut la 14 prin recenta aderare la UNOPC a SAI EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania S.A., societate de administare care pregateste pentru lansarea oficiala doua noi fonduri deschise. La aceasta se adauga si interesul crescut pe care-l acorda administratorii de fonduri categoriei AOPC, interes care se va materializa in perioada imediat urmatoare prin aparitia unor noi fonduri de tip AOPC.


Alte stiri

1 comentarii

holli
25 Feb 2016

Thoughtful! I have actually frequently thought about this credit scores from all 3 bureaus topic. You've certainly put a tremendous quantity of thought and research into developing this comprehensive grants for single mothers piece. You introduced and suggested lots of facets I had not considered. Well done. Do you intend on composing a scholarships for women sequel? Btw, you can buy a workout waist trainer for women today. Felicia, waist trainers addict

Posteaza un comentariu