Fondul de Garantare pentru pensiile private obligatorii va fi condus de reprezentati ai ministerelor, CSSPP si administratori

Fondul de garantare pentru pensiile private obligatorii (pilonul II), care va fi infiintat printr-o lege speciala, va fi o institutie de drept public condusa de un consiliu in care vor fi reprezentanti de la CSSPP, adminsitratori si ministere, a spus miercuri presedintele CSSPP, Mircea Oancea, citat de NewsIn.

"Fondul de Garantare va fi constituit ca o institutie de drept public, condusa de un consiliu in care vor fi reprezentanti ai Comisiei, ai administratorilor, ai Ministerului Economiei si Finantelor, precum si reprezentanti din Ministerul Muncii si, poate, din Ministerul Justitiei", a mentionat Oancea.

Proiectul fondului a suferit cateva modificari, facute pentru ca Fondul sa fie dupa modelul celui din sistemului bancar si nu o societate pe actiuni, cum fusese prevazut anterior, a mai declarat Oancea.

"Ordonanta de urgenta a fost deja adoptata saptamana trecuta si se astepta publicarea ei in Monitorul Oficial. Mai un avem termen de 120 zile ca sa o propunem in dezbatere Parlamentului ", a adaugat presedintele CSSPP.

Fondul de Garantare va fi constituit cu contributii initiale de la administratori, iar ulterior nivelul acestora se va decide de catre specialisti in functie de riscuri, de volumul de active, a mentionat seful CSSPP.

Se estimeaza ca fondul va deveni operational in prima parte a anului viitor, dupa ce se va finaliza intreg circuitul legislativ.

Arbitrul pensiilor private vrea sa permita administratorilor de pe piata pensiilor obligatorii, in urmatorii ani, sa gestioneze pana la trei fonduri, cu grade diferite de risc, astfel incat participantii sa se poata transfera la un fond conservator odata cu inaintarea in varsta, a mai declarat in cadrul conferintei de astazi seful CSSPP.

Legislatia actuala de pe piata pensiilor obligatorii (pilon II) nu permite ca un administrator sa gestioneze mai mult de un fond de pensii.

"Sistemul multifond poate ajuta participantii in situatii dificile, cum este cea actuala", a explicat Mircea Oancea, referindu-se la criza internationala.

Potrivit NewsIn, seful CSSPP a mentionat ca, in functie de conjunctura pietei sau de varsta, participantii se pot transfera, fara niciun cost, de la un fond cu un grad ridicat de risc la unul conservator, gestionate de acelasi administrator.

Sistemul multifond prevede ca un administrator de pe pilonul II sa poata gestiona doua sau cel mult trei fonduri si, pe masura ce inainteaza in varsta, sa migreze de la un fond cu grad de risc ridicat la un fond cu grad de risc scazut.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu