Firma de recuperare Integral Collection m-a amenintat cu executarea silita. Este legal?

"Buna ziua! Am facut o reclamatie catre cei de la Integral Collection, m-au sunat dupa mult timp si a inceput doamna care se ocupa de caz sa tipe la mine.

A zis ca nu se pune problema sa ma incadrez in acea lege (OUG 52/2016), sa ma linistesc. Si daca mai deranjez cu reclamatii sau alte lucruri de genul este posibil sa ma trezesc cu executorul la usa.

I am spus ca nu se poate deoarece se opreste bani lunar conform popririi si nu apare ca eu sunt de rea credinta si nu vreau sa platesc, iar doamna mi-a spus ca este posibil sa vina executorul si sa ia pe langa suma oprita in luna august (urmatoare poprire) si bunuri in valoarea a ceea ce a mai ramas.

De asemena, a zis ca nu este cazul sa fac tam tam pentru ca lunar imi apare la suma, in plus, cativa lei sau cateva zeci de lei. Iar pana acum a fost asa...ultima rata era in august, odata cu cresterea penalitatilor a ajuns in septembrie, iar ieri mi a zis acea doamna ca fiind adaugate si penaliteti pentru luna iulie, ultima rata va fi in octombrie.

Ceea ce inseamna ca se decaleaza mereu cu cate o luna si eu nu mai termin. Am fost la protectia consumatorului si mi-au spus sa fac o sesizare deoarece sunt mai multe plangeri pe numele acestei firme de recuperare si pt abuzurile lor si imi este teama sa demarez cva, pt a nu se tine de cuvant doamna respectiva", ne-a transmit un cititor.

Raspuns:

Stimata doamna,

OUG 52/2016 se aplica si in cazul dumneavoastra, iar daca firma de recuperare Integral Collection nu vrea sa respecte aceasta lege si v-a amenintat, intimidat sau hartuit, trebuie sa faceti o plangere la Protectia Consumatorilor (ANPC), fara sa va fie frica de eventuale consecinte, pentru ca nu vi se poate intampla nimic rau.

Sfatul meu e sa faceti o plangere la ANPC, dupa care sa reveniti la mine cu rapunsul, pentru a va ajuta sa rezolvat problema.

Articolul 60 din OUG 52/2016 spune astfel:

"Se interzic:

a) cesionarea contractului de credit și a accesoriilor, precum și a creanței către o entitate care nu are sediul social, o sucursală sau un reprezentant în România;

b) perceperea de comisioane, dobânzi și dobânzi penalizatoare, cu excepția dobânzilor penalizatoare legale, de către entitățile de recuperare creanțe;"

Asadar, este interzis de lege ca Integral Collection sa va aplice penalitati la datorie, cu exectipa dobanzii penalizatoare legale, care este 4% plus dobanda de referinta a BNR, in prezent, 1,25%, in total 5,25%.

Ce spune art. 54 din OUG 52/2016:

(1) Se interzice aplicarea dobânzilor penalizatoare la soldul creditului sau la valoarea totală a creditului ori la valoarea totală plătibilă de către consumator.

(2) În toate cazurile, cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depășească principalul restant.

Art. 48, aliniatul (3) din OUG 52/2016 prevede urmatoarele:

"Entitatea care desfășoară activitatea de recuperare creanțe elaborează, împreună cu consumatorul, un plan de achitare a datoriilor/obligațiilor adaptat la veniturile actuale ale acestuia, ce poate include:

a) eșalonarea plății sumelor datorate;

b) reducerea sumei totale de plată;

c) oferirea unei perioade fără plăți;

d) consolidarea mai multor datorii."

Ceea ce inseamna ca firma de recuperare este obligata de lege sa va ofere solutii pentru achitarea datoriilor in functie de posibilitatile dumneavoastra financiare.

Art.60 din OUG 52/2016 mai arata urmatoarele:

"Se interzic:

e) utilizarea de tehnici care să hărțuiască sau să abuzeze orice persoană în legătură cu recuperarea creanțelor;

f) utilizarea, în cadrul procesului de recuperare creanțe, de amenințări sau alte tehnici agresive, cu scopul de a vătăma fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia ori de a-i afecta reputația;

g) contactarea consumatorului, în cadrul procesului de recuperare creanțe, la locul de muncă al acestuia;

h) contactarea, în legătură cu recuperarea creanțelor, a oricărei alte persoane diferite de consumator, succesorii legali, avocatul sau împuternicitul acestuia, creditorul, avocatul sau împuternicitul creditorului;

i) afișarea la ușa apartamentului/blocului a notificărilor/ somațiilor/adreselor în legătură cu recuperarea creanțelor, cu excepția actelor de procedură afișate la solicitarea executorului judecătoresc ori a instanței de judecată;

j) comunicarea entității care desfășoară activitatea de recuperare creanțe cu consumatorul în intervalul orar 20.00- 09.00."

Asadar, abuzurile si amenintarile reprezentantilor firmelor de recuperare creante sunt interzise de lege.

De aceea, va sfatuiesc sa faceti o plangere la ANPC, dupa care sa reveniti la mine cu rapunsul, pentru a va ajuta sa rezolvat problema.

Cu stima,

Vasile Coman

jurnalist

Ghiseulbancar.ro

 


Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu