Este legal ca firma de recuperare Integral Collection sa-mi aplice penalitati la datorie in fiecare zi?

Un cititor al Ghiseulbancar.ro ne-a trimis urmatoarea intrebare: "Buna ziua! Este legal sa se puna penalizari unei popriri existente care se achita conform angajamentului? (poprire abuziva despre care nu stiam pana cand nu a fost pusa in practica).

Mentionez ca m-am interesat ce suma ar mai fi de plata pt aceasta poprire atat la angajator cat si la Bej. Ambii mi-au spus sumele de 1647 respectiv 1657 lei, iar recuperatorii de la Integral mi au spus ca am de achitat 2200 lei pt ca sunt percepute panalitati pe fiecare zi.

Le-am spus de legea 52/2016 si au spus ca pt mine nu este ,,buna" pt ca eu aveam data scadenta pe 30.06 2016 si legea nu se poate aplica in cazul meu. Ce se poate face in acest caz? Pt ca mie mi se opreste mereu din salariu, dar suma mea creste si nu mai apuc nicioodata sa achit totul."

Raspuns

Legea 52/2016 trebuie sa se aplice si in cazul dumneavoastra, chiar daca e vorba de un credit mai vechi, intrucat vorbim de penalitati pentru executarea silita care se desfasoara in prezent. Asadar, firma de recuperare Integral Collection nu ar trebui sa va aplice penalitati pentru datorie.

OUG Nr.52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, in vigoare din 30 septembrie 2016, prevede urmatoarele:

“Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare.”

Asadar, nici bancile, nici firmele de recuperare creante nici executorii judecatoresti nu pot adauga niciun fel de dobanda sau de penalitati unui credit executat silit.

Ceea ce inseamna ca dumneavoastra va trebui sa achitati doar suma care v-a fost comunicata in notificarea privind executarea silita, la care se adauga cheltuielile executorului, nimic mai mult, indiferent de cat timp a trecut de la data inceperii executarii.

Ceea ce trebuie sa faceti este in primul rand o reclamatie catre Integral Collection, dupa care reveniti la mine cu raspunsul, pentru a va spune ce trebuie sa faceti in continuare.


Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu