Discutii intre APAPR si CSSPP pentru protectia participantilor la fondurile de pensii

Intalnirea de saptamana aceasta dintre Comitetul Director al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a avut ca scop protectia participantilor la fondurile de pensii private in contextul crizei financiare internationale, potrivit comunicatului emis de APAPR.

„Obiectivul nostru, ca Asociatie a pietei de pensii private, este ca fondurile de pensii sa traverseze aceasta perioada de criza financiara internationala asumandu-si riscuri minime, pentru ca banii economisiti de participantii la sistem sa fie investiti in siguranta. De exemplu, vrem ca legislatia secundara a pietei sa ne permita, temporar, sa evitam instrumentele financiare despre care stim ca ne vor aduce pierderi pe termen scurt – adica actiunile", a declarat domnul Crinu Andanut, presedintele APAPR si director general al companiei Allianz-Tiriac Pensii Private.

Evolutia crizei financiare la nivel international, precum si implicatiile acesteia asupra sistemului de pensii private din Romania au constituit tema principala a intalnirii.
Concluzia generala a discutiilor a fost ca soliditatea sistemului de pensii private din Romania si a fondurilor de pensii private (administrate privat si facultative) nu sunt afectate de criza financiara. Totusi, in contextul in care pietele de capital din Romania si din intreaga lume sufera pierderi importante, iar fondurile de pensii private sunt obligate prin legislatie sa investeasca in actiuni listate, conducerea APAPR a solicitat CSSPP relaxarea temporara a legislatiei secundare (norme ale CSSPP) privind investitiile, care sa protejeze fondurile si participantii de expunerea la pierderile bursiere.

„Dupa ce criza actuala va fi depasita, toate pietele de capital isi vor reveni, inclusiv cea din Romania. Din acest motiv, trebuie sa vedem in aceasta perioada de criza si oportunitatile de a cumpara mai ieftin unele actiuni ce vor aduce castiguri semnificative dupa ce piata va reveni pe plus. Pana atunci, vrem si putem, cu sprijinul CSSPP, sa asiguram protectie totala pentru participantii la fondurile de pensii private", a afirmat domnul Andanut in comunicatul primit.

Alina Vasile

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu