Cum se aplica sistemul bonus-malus la asigurarile auto
31 Dec 2009
2 Comentarii
ÃŽncepand cu 1 ianuarie 2010, societățile de asigurare vor aplica sistemul bonus-malus la tarifele pe care le-au stabilit, notificat Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor și publicat pe site-urile proprii, așa cum acesta este reglementat prin Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul CSA nr.21/2009.
Tarifele de primă aferente asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) emise de la 1 ianuarie 2010 vor depinde de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul persoană fizică într-o perioadă de referință. Aceasta înseamnă că un asigurat care nu a produs daune în 2009 și încheie o poliță pentru o perioadă de un an va obține, datorită sistemului bonus-malus, o reducere cu 10% a tarifului afișat de asigurător.
ÃŽntrucât normele CSA reglementează existența a 14 clase de bonus, rezultă că, dacă timp de șapte ani un asigurat nu a produs daune pe RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%.
Președintele CSA, Angela Toncescu, a arătat că: “având în vedere numărul de dosare de daună avizate în temeiul polițelor obligatorii RCA, rezultă că cei mai mulți dintre asigurați, circa 90%, vor beneficia de bonus întrucât nu provoacă evenimenteâ€.
Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoană fizică sunt luate în calcul evenimentele pentru care a fost plătită cel puțin o daună în perioada de referință, în temeiul poliței de RCA deținută de acesta. ÃŽntr-o astfel de situație, malus-ul se aplică indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum și indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal întocmit de poliție sau prin constatare amiabilă de accident). Coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului nu este influențat doar în situația în care, la momentul producerii evenimentului, vehiculul era însușit și folosit fără acordul proprietarului și acest lucru a fost sesizat în scris Poliției.
Clauza de malus (majorarea primei) se aplică în funcție de numărul de daune produse și plătite, putând ajunge până la 200%.
Normele puse în aplicare prin Ordinul CSA nr.21/2009 prevăd faptul că, în situația în care un asigurat deține mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplică distinct pentru fiecare vehicul. De asemenea, în cazul înstrăinării/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobândit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.
Asigurările RCA vor fi emise în sistem electronic
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a hotărât ca, începând cu aceeași dată, respectiv 1 ianuarie 2010, polițele de asigurare RCA să fie emise în sistem electronic.
Potrivit normelor, emiterea electronică este definită ca fiind subscrierea poliței RCA simultan cu înregistrarea și stocarea instantanee în sistemul informatic al asigurătorului a datelor cuprinse în poliță. Aceasta înseamnă că asigurătorul va prelua datele necesare a fi înscrise în poliță direct în sistemul informatic și va elibera polița asiguratului din sistemul informatic. La fel ca și până în prezent, asigurătorul va înmâna totodată asiguratului și vigneta pe care acesta din urmă are obligația să o aplice pe parbriz. ÃŽn acest fel, se așteaptă ca erorile umane de completare a polițelor RCA să se diminueze, ceea ce va avea ca efect și creșterea acurateței bazei de date CEDAM.
As vrea sa stiu care este reglementarea acestui sistem de bonus-malus in momentul cind se schimba asiguratorul ,deci anul trecut n-am avut nici un eveniment ,nici acum doi ani dar am schimbat in fiecare an firma de asigurari ,in functie de pret si bonusuri, in acest caz,care este reglementarea ,este valabila in cadrul oricarei firme de asigurari,sau trebuie ramas cu aceeias firma ?Poate ma lamureste cineva
Daniel Serban
18 Apr 2011
Re: Aurelia
Daca au intrat in format electronic...o baza de date. nu cred ca mai conteaza la ce firma faci asigurarea...parerea mea. Poate cineva avizat este mai in masura sa ne lumineze ;)
Aurelia
4 Jan 2010
As vrea sa stiu care este reglementarea acestui sistem de bonus-malus in momentul cind se schimba asiguratorul ,deci anul trecut n-am avut nici un eveniment ,nici acum doi ani dar am schimbat in fiecare an firma de asigurari ,in functie de pret si bonusuri, in acest caz,care este reglementarea ,este valabila in cadrul oricarei firme de asigurari,sau trebuie ramas cu aceeias firma ?Poate ma lamureste cineva