Cum sa ne asiguram si sa facem o investitie profitabila in acelasi timp

Am ajuns la Generali Asigurari pentru a afla mai multe detalii despre noul produs lansat de aceasta Companie in luna septembrie - Generali Investment Unit Solutions (Genius), o asigurare de viata legata de investitii (unit-linked). Prin aceasta polita, compania plaseaza sumele primite de la clienti in trei fonduri de investitii : Confident, Armonie si Activ. Castigul obtinut de client in urma investitiei variaza in functie de gradul de risc si de profitabilitatea dorita.

Desi i s-a parut foarte suspect ca o persoana tanara doreste sa incheie o polita de viata, consiliera a acceptat totusi sa imi ofere cateva detalii despre produsul Generali Investment Unit Solutions.

Ce reprezinta o polita de asigurare de viata bazata pe investitii?

Din spusele consilierei, am aflat ca o polita clasica de asigurare de viata include, de obicei doar partea de protectie, insemnand asigurare in caz de deces, invaliditate, spitalizare, boli grave, interventii chirurgicale sau alte evenimente neprevazute, pentru care compania plateste asiguratului o suma de bani fixa, stabilita inca de la inceputul incheierii contractului.

Polita legata de investitii mai cuprinde, pe langa incheierea asigurarii clasice de viata si o componenta investitionala, de economisire. Drept urmare, asiguratul beneficiaza la incheierea contractului si de un castig.

In momentul in care ne hotaram sa incheiem o astfel de polita de asigurare de viata bazata pe investitii, trebuie sa luam in considerare care este oferta care ni se potriveste cel mai bine.

Variante

Deocamdata, Generali pune la dispozitia clientilor sai doar variantele Confident si Armonie, polite denominate in moneda nationala, urmand ca produsul Activ sa fie lansat in luna decembrie 2006 (un produs cu investitii in procent de 80% in actiuni) alaturi de trei variante de produs in moneda europeana.

Varianta Confident se adreseaza persoanelor care au aversiune fata de risc si care doresc un castig mic, dar sigur. Aceasta are in componenta 75% instrumente de piata monetara si 25% instrumente cu venit fix.

Varianta Armonie: se adreseaza persoanelor care doresc sa imbine partea de risc cu cea de rentabilitate si este constituit din 75% instrumente cu venit fix si 25% actiuni.

In cazul in care ma decid sa inchei polita Genius, Generali imi da dreptul de a opta pentru fondurile si structura in care se vor investi primele pe care le platesc si posibilitatea ca, pe parcursul derularii asigurarii sa schimb oricand aceasta structura.

De ce am alege polita Generali Investment Unit Solution?

La aceasta intrebare, consiliera a afirmat ca Generali ofera, in primul rand seriozitate. Am fost invitata sa intreb orice persoana care are asigurarile incheiate prin aceasta Companie si sa ma conving de lucrul acesta. A mizat pe faptul ca : „Cea mai buna reclama pentru o Companie este un client multumit”.

Suma minima a unei polite de asigurari Genius este de 9 milioane pe an. Asigurarea in caz de deces este obligatorie, aceasta avand valoarea minima de 1000 euro/an.

Generali ne da posibilitatea de a alege singuri perioada de desfasurare a politei, din intervalul 5 – 30 de ani, cu o conditie insa : varsta asiguratului nu trebuie sa depaseasca 75 ani la sfarsitul contractului de asigurare.

Polita Genius este o polita flexibila si se poate transforma intr-un plan personal de investitii, conform alegerii clientului. Pe durata politei de asigurare, clientul are oricand posibilitatea de a efectua plati suplimentare, fara sa se perceapa niciun fel de comisioane, independent de platile esalonate de pe contractul de asigurare. De asemenea se pot face si retrageri din cont fara penalizari.
Primele de asigurare nu se percep lunar ci se pot plati esalonat : anual, semestrial sau trimestrial.

In cazul producerii riscului asigurat, beneficiarul desemnat de asigurat va primi atat valoarea contului individual, cat si suma asigurata aferenta riscului.

Polita se poate completa cu una din asigurarile suplimentare : deces din accident, invaliditate totala si permanenta din accident, indemnizatie zilnica de spitalizare din accident, indemnizatie zilnica pentru imobilizare temporara in aparat ghipsat, indemnizatie pentru interventii chirurgicale din accident, indemnizatie pentru boli grave.

Pentru a incheia polita Genius este necesar sa completam cererea tip, pe care consilierul ne-o ofera si sa achitam prima rata. Dosarul este trimis la sediul central unde este analizat si apoi aprobat.

Cum se primeste suma asigurata?

Suma finala este reprezentata de valoarea contractului cumulata cu suma asigurata pentru deces si bineinteles cu sumele depuse pentru asigurarile suplimentare atasate politei.
La maturitatea politei de asigurare suma se poate primi, in functie de optiunea clientului, fie integral, fie sub forma de rente (pensie viagera, garantata, temporara sau viagera impartita proportional intre soti).

La Generali ti se da si timp de gandire

Este foarte cunoscut faptul ca in momentul in care un agent de asigurari ia legatura cu noi, desi uneori il refuzam politicos, acesta devine foarte insistent si este destul greu sa il facem sa inteleaga ca nu suntem interesati de oferta.

Contrar asteptarilor, consiliera de la Generali mi-a dat un termen de gandire de o saptamana, timp in care sa ma pot informa si la celelalte companii care ofera acest produs si sa iau o hotarare. Tot pentru atunci, mi-a promis ca, in cazul in care ma decid sa inchei polita de asigurare la Generali, imi va face si un exemplu de calcul al primei de asigurare.

Oana BALAN

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu