Cum pot proceda sa fiu scoasa din Biroul de credit?

Cum pot proceda sa fiu scoasa din Biroul de credit?

"Buna ziua.
Sunt inregistrata la Biroul de credit cu o restanta pe care am platit-o. Cum pot proceda sa fiu scoasa ca sa imi pot refinanta creditul de catre alta banca? va multumesc", intreaba o cititoare a site-ului Reclamatiibanci.ro, dedicat educatiei financiare.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Puteti iesi din baza de date a Biroului de Credit daca banca sau IFN-ul nu v-au informat in prealabil, cu cel putin 15 zile inainte de raportare, sau daca raportarea a fost gresita, de exemplu pentru intarzieri de mai putin de 30 de zile.

Au existat o serie de cazuri in care Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a descoperit astfel de erori si a amendat bancile si IFN-urile. (vezi aici detalii)

Asadar, daca raportarea la Biroul de Credit nu a fost corecta sau daca nu ati fost anuntata inainte de a fi raportata, puteti cere bancii sau IFN-ului stergerea datelor.

Insa daca raportarea la Biroul de Credit a fost corecta, chiar daca v-ati platit restanta, inregistarea ramane timp de 4 ani din mmomentul achitarii datoriei.

Conform Biroului de Credit, “stocarea datelor în sistem și afișarea lor în Raportul de Credit se face pe o perioadă de 4 ani de la data achitării ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizări transmise de către participant.”

Asadar, daca aveti peste patru ani de la data achitarii ultimei restante, nu ar mai trebui sa figurati la Biroul de Credit si sa obtineti fara probleme un nou credit.

Atentie! Faptul a figurati la Biroul de Credit nu inseamna ca nu puteti obtine un nou credit. In functie de numarul zilelor de intarziere, valoarea datoriilor si motivele pentru care ati intarziat, bancile pot lua decizia de a va acorda un nou credit.

Puteti verifica la Biroul de Credit daca mai figurati in baza de date. (vedeti aici procedura)


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu