Cum isi dezvolta polonezii bancile cu ajutorul bursei: miliardarul Leszek Czarnecki, care a cumparat recent banca romaneasca RIB, vrea sa listeze si Idea Bank, specializata in finantarea IMM-urilor

Leszek Czarnecki este nascut in 9 mai 1962 in Varsovia, fiind de profesie inginer constructor, absolvent al Facultatii de instalatii a Universitatii tehnice din Varsovia si doctor in economie, absolvent al unui program AMP la Harvard Business School.

Miliardarul polonez Leszek Czarnecki (foto), noul proprietar al micutei banci romanesti Romanian International Bank (RIB), pe care a cumparat-o in decembrie 2013 prin intermediul grupului sau, Getin Holding, stie cum sa profite de finantarea prin bursa. A dovedit-o inca din 2000, cand si-a listat la London Stock Exchange firma de leasing pe care a infiintat-o in 1991 si pe care a facut-o cea mai mare din Polonia.

Anul urmator, a vandut-o francezilor de la Credit Agricole, pentru 200 de milioane de dolari, devenind astfel unul dintre mogulii adevarati din Polonia, care si-au cladit singuri averea, nu prin afaceri oneroase sau preluarea activelor statului comunist, cum s-a intamplat in alte tari din zona.

Ulterior a cladit si o puternica banca, Getin Noble Bank, a patra banca din Polonia, pe care a listat-o la bursa din Varsovia in 2012, precum si o banca dedicata IMM-urilor, Idea Bank, cu care s-a extins in tari din regiune, precum Rusia, Belarus, Ucraina si mai nou in Romania, prin achizitia RIB (Romanian International Bank).

Acum, vrea sa listeze la Bursa din Varsovia, in acest an sau in prima parte a anului viitor si Idea Bank, desi aceasta face parte din grupul Getin Holding, listat la bursa inca din 2001. “Prin aceasta listare vrem sa majoram semnificativ capitalul bancii”, a declarat seful Idea Bank, citat de publicatia poloneza Parkiet.

 

Idea Bank, banca cu cont gratis pentru IMM-uri

Idea Bank si-a majorat profitul anul trecut cu 30%, la 21 de milioane de dolari.

Idea Bank a fost cladita pe fundatia unei banci care initial opera doar pe internet, GMAC Bank, preluata in 2010. Ulterior, a devenit o banca dedicata IMM-urilor, un sector neglijat de bancile mari inaintea crizei, cum s-a intamplat si in Romania, deschizand sucursale in cele mai mari orase din Polonia.

Succesul bancii s-a datorat, dupa cum se precizeaza pe site-ul Getin Holding, faptului ca a fost prima banca ce a oferit clientilor un cont gratis, fara niciun fel de comisioane, unic pe piata bancara poloneza. Clientii bancii pot, de asemenea, sa retraga bani fara comision de la orice ATM din Polonia.

 

Leszek Czarnecki, mogulul polonez care si-a facut singur averea cladind banci si firme de leasing

Leszek Czarnecki este nascut in 9 mai 1962 in Varsovia, fiind de profesie inginer constructor, absolvent al Facultatii de instalatii a Universitatii tehnice din Varsovia si doctor in economie, absolvent al unui program AMP la Harvard Business School.

Pasiunea pentru scufundari in pesteri si spiritul antreprenorial l-au determinat sa infiinteze prima sa firma de scufundari, in 1986.

Apoi, in 1991, dupa Revolutie, a infiintat prima firma de leasing din Polonia, care urma sa devina si cea mai mare din tara (European Leasing Fund), pe care in anul 2000 a listat-o la Bursa din Londra. Un an mai tarziu,  in 2001, a vandut-o bancii franceze Credit Agricole in schimbul a 900 de milioane de zloti (200 milioane dolari), devenind, de asemenea, presedintele executiv al Credit Agricole Polonia.

A ramas, in acelasi timp, seful altor 5 companii pe care le detinea, printre care Lukas Bank sau Getin Service Provider si firma de asigurari TU Europa. Ulterior, a condus o alta banca, Polbank iar din 2004 a devenit presedintele Getin Holding, care detine grupul de banci Idea Bank, la care detine aproape 56% din actiuni.

Cu Getin Holding s-a extins in cateva tari din regiune, inclusiv in Romania, prin achizitii: Idea Bank in Ucraina, Idea Bank in Rusia, Idea Bank Belarus, Belarusian Bank of Small Business si Romanian International Bank (RIB) in Romania.


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu