Credius mi-a pus poprire, desi am platit anticipat tot creditul. E posibil asa ceva?

"Bună ziua. Am o întrebare la dumneavoastră. Am făcut un împrumut la credius de 1500 de lei din care doar 800 Am primit. Eu am restituit toată suma înapoi dar ei nu mi au spus ca am făcut ratele pe o durata de 5 ani. Am renunțat sa plătesc pentru ca mi sa părut prea mult sa plătesc încontinuu deși eu am restituit toată suma înapoi. Acum mi sa pus o proprire pe card și vor sa le plătesc 10938 de lei. Cum e posibil asa ceva?", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Daca ati platit anticipat, inainte de termen, toata datoria la Credius, adica valoarea creditului plus dobanda, Credius este obligat de lege sa va inchida creditul, nu are niciun drept sa va puna poprire.

Rambursarea anticipata a creditului si inchiderea lui este un drept legal al dumneavoastra, conferit de OUG 50/2010 privind contractele de credit.

Articolul 66 din OUG 50/2010 prevede urmatoarele:

„(1) Consumatorul are dreptul, în orice moment, să se libereze în tot sau în parte de obligațiile sale care decurg dintr-un contract de credit. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, această reducere constând în dobânda și costurile aferente perioadei dintre data rambursării anticipate și data prevăzută pentru încetarea contractului de credit.

(2) Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi condiționat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit număr de rate.”

Asadar, iata care sunt drepturile dumneavoastra legale:

- Aveti dreptul sa achitati anticipat creditul, pentru a scapa (a va elibera) de el;

- Rambursarea anticipata poate fi facuta indiferent de numarul de rate al creditului.

Intr-adevar, Credius are niste dobanzi foarte ridicate la credite.

Conform informatiilor publicate de Credius, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), costul total al unui credit de nevoi personale de la Credius este intre 48% si 552%.

Comparativ, DAE la un credit bancar este in jurul a 10%, asadar intre 5 si 50 de ori mai mica decat la Credius.

In consecinta, ceea ce trebuie sa faceti este sa trimiteti la Credius o reclamatie, prin e-mail, la adresa: salut@credius.ro, in care sa cereti inchiderea creditului, conform drepturilor legale mentionate mai sus, precum si anularea popririi. (vezi in fotografie datele de contact ale Credius)

In acelasi timp, va sfatuiesc sa luati legatura si cu CSALB, pe site-ul csalb.ro, o institutie care va poate ajuta, gratis si rapid, sa solutionati in mod amiabil problema cu Credius. (citeste tot articolul)

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici si te ajutam!


Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu